Рейтинг ВНЗ "Компас - 2011"


Фінансово-промислова група України "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) випустила IV національний рейтинг ВНЗ "Компас", підготовлений Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).


Лідерами національного рейтингу "Компас-2011" стали вищі навчальні заклади (ВНЗ) Києва, Донецька і Львова.

Рейтинг вузів "Компас-2011" складався в рамках реалізації програми "Сучасна освіта", за підтримки провідних експертів Національної академії педагогічних наук України та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Крім загальнонаціонального рейтингу, були підготовлені п'ять галузевих (бізнес, юридичний, інженерно-технічний, IT і архітектурно-будівельний) і чотири регіональні (східний, західний, центральний і південний) рейтинги.

Методологія рейтингу "Компас-2011" враховувала ступінь відповідності послуг у сфері освіти вимогам ринку праці і загальну оцінку ВНЗ такими цільовими аудиторіями, як роботодавці, випускники українських вузів 2005-2010 рр. і представники підприємств, в діяльності яких беруть участь спеціалісти визначених напрямів.

За результатами рейтингу вишів цього року, до п'ятірки найсильніших увійшли 7 вищих навчальних закладів. П'ять з них розташовані в Києві, по одному - в Донецьку і Львові.

Перше місце в рейтингу зберіг Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" (КПІ), друге - Київський національний університет імені Т. Шевченка (КНУ).

Третє місце рейтингу - за Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана (КНЕУ).

На четвертому місці - Національний університет "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА) та Київський національний університет будівництва і архітектури (КНУБА).

П'ятий рядок рейтингу розділили Національний університет "Львівська політехніка" (НУ ЛП) і Донецький національний технічний університет (ДонНТУ).



Усього в ході дослідження, яке проводилося в січні-березні 2011 року, було опитано 1308 роботодавців і 1182 випускника українських вишів. Учасниками рейтингу ВНЗ "Компас-2011" стали 234 українських ВНЗ ІІІ-ІV рівня акредитації, що готують бакалаврів, спеціалістів і магістрів за п'ятьма напрямами, найбільш затребуваними реальним сектором економіки.

Рейтинг «Компас-2011» розраховувався за тією ж методологією, що і минулорічний рейтинг «Компас-2010». Не змінився і перелік ВНЗ, включених до рейтингу: усього в загальному рейтингу було оцінено 234 вищих навчальних заклади України.

При розрахунку рейтингу враховувалися такі критерії:

  • Задоволеність випускників ВНЗ отриманою ними освітою, і можливістю застосування її в трудовій діяльності (КР1). Думка молодих фахівців (випускників ВНЗ 2005-2010 рр.) стосовно можливостей отримати затребувану освіту у ВНЗ, де вони проходили навчання. Включає такі аспекти, як оцінка випускниками практичної значимості навчання, задоволеність сприянням ВНЗ працевлаштуванню випускників, досвід трудової діяльності випускників, задоволеність власним ВНЗ, і визначення випускниками ВНЗ, які дають найкращу підготовку в цілому. Вага в загальному рейтингу = 0,10.

  • Сприйняття роботодавцями якості освіти в українських ВНЗ (КР2). Визначення роботодавцями українських ВНЗ, які дають випускникам найкращу підготовку для роботи в їхній компанії. Вага в загальному рейтингу = 0,31.

  • Сприйняття експертами якості освіти в українських ВНЗ (КР3). Визначення компаніями-експертами українських ВНЗ, які дають найкращу підготовку для роботи в їхній компанії. Вага в загальному рейтингу = 0,29.

  • Співпраця між ВНЗ і компаніями-роботодавцями (КР4). Кількість компаній-роботодавців і експертів, які співпрацюють із ВНЗ. Вага в загальному рейтингу = 0,30.





Зведений рейтинг українських ВНЗ "Компас-2011"



Огигінал новини «Рейтинг ВНЗ "Компас - 2011"» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1057
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php