Міжнародний форум "За мир, взаємопорозуміння і співробітництво заради безпечного світу"


У Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» 19 квітня відбувся Міжнародний форум «За мир, взаєморозуміння і співробітництво заради безпечного світу».

Організаторами Форуму виступили Українська Рада Миру, Міністерство надзвичайних ситуацій України, Проект JICA «Українсько-Японський Центр», Міська рада м. Славутич, Міжнародна кафедра ЮНЕСКО «Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика» і, звичайно, НТУУ «КПІ». Організатори приурочили захід до роковин Чорнобильської катастрофи. Тож його учасники розглядали як глобальні проблеми, з яким зіткнулося людство після аварії на ЧАЕС, так і суто технологічні та медично-біологічні питання подолання її наслідків.

Участь у Форумі взяли Л.М.Кравчук – Президент України 1991-1994 рр., Голова Української Ради Миру; В.В.Яценківський – директор департаменту Міністерства закордонних справ України; М.І.Проскура – заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Міністерства надзвичайних ситуацій України; М.З.Згуровський – академік НАН України, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут; В.Г.Бар’яхтар – академік НАН України, директор Інститут магнетизму НАН і МОН України; Ю.М.Щербак – Президент Інститут сталого розвитку України; Шуічі Івата – професор університету м.Токіо, Японія; Осаму Мідзутані – директор проекту JICA «Українсько-Японський Центр»; В.П.Удовиченко – міській голова м. Славутич; керівники дипломатичних представництв іноземних держав в Україні.

Форум працював у пленарному та секційних режимах. На пленарному засіданні пролунали доповіді українських, японських і польських фахівців «25 років Чорнобиля: уроки для людства», «Дві атомні катастрофи. Проблеми атомної енергетики», «Хід робіт із зняття ЧАЕС з експлуатації», «Техноекополіс Славутича – ефективний засіб екологічної, економічної та соціальної реабілітації населених пунктів та динамічного розвитку територій» та інші. Тематика проблем, які обговорювалися на секціях, відображена в їх назвах: «Зруйнований реактор ЧАЕС: стан, ризики, фізико-технологічні рішення», «Уроки Чорнобиля для людства: технологічний, гуманітарний і міжнародний аспекти», «Проекти, пов’язані з проблемами і ризиками, породженими аварією на ЧАЕС», «Організація більш тісного співробітництва з міжнародною спільнотою, зокрема, з Японією, у розв’язанні проблем, породжених Чорнобилем». Не забули організатори Форуму й про соціально-психологічні та виховні аспекти проблем, пов’язаних з життям людей після Чорнобиля, – їм присвятила свою роботу секція з промовистою назвою «Формування у студентської молоді психології відповідальності за створення безпечного світу, за збереження життя на землі. Курс лекцій «Хіросима-Нагасакі: уроки миру».


Міжнародний Форум в НТУУ "КПІ" передує Міжнародній конференції "Двадцять п'ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього", що буде проведена в Києві 20-22 квітня 2011 року.

Проблематика форуму:
1. Зруйнований реактор ЧАЕС: стан, ризики, фізико-технологічні рішення.
2. Уроки Чорнобиля для людства: технологічний, гуманітарний і міжнародний аспекти.
3. Міжнародні миротворчі ініціативи, спрямовані на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
4. Інформаційна підтримка заходів, пов’язаних з наслідками аварії:
об’єктивність, коректність.
5. Проекти, пов’язані із проблемами і ризиками, породженими аварією на ЧАЕС:

•міст співробітництва «Славутич (супутник Чорнобиля) – Хіросима – Київський політехнічний»;
•проблематика сталого розвитку;
•енергетика сталого розвитку;
•моніторинг стану здоров’я населення та екологічно забруднених територій, що зазнали впливу ядерних катастроф; обмін базами даних у цих сферах і відповідні наукові дослідження;
•соціально-економічна реабілітація уражених територій та жителів потерпілих населених пунктів.
6. Організація більш тісного співробітництва з міжнародною спільнотою, зокрема з Японією, у розв’язанні проблем, породжених Чорнобильською аварією.

7. Українські і японські вчені у спільних дослідницьких, науково-технологічних та гуманітарних проектах, пов’язаних із проблемами і ризиками, породженими аварією на ЧАЕС.
8. Формування у студентської молоді психології відповідальності за створення безпечного світу, за збереження життя на Землі: Курс лекцій “Хіросіма – Нагасакі: уроки миру”.
9. Інші гуманітарні проблеми, пов’язані із наслідками Чорнобильської катастрофи.

До участі у Міжнародному форумі запрошуються представники органів державної влади України, міжнародних організацій, засобів масової інформації, вчені, викладачі, аспіранти, студенти.




Огигінал новини «Міжнародний форум "За мир, взаємопорозуміння і співробітництво заради безпечного світу"» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1019
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php