Європейська вища освіта для українців « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Європейська вища освіта для українців
13-10-2010

Кожен третій студент українського вишу мріє навчатись за кордоном, при цьому студенти найчастіше обирають держави Євросоюзу та Сполучені Штати Америки.

Кожен четвертий студент вважає систему вищої освіти в Україні корумпованою, і такою, яка "відстає" від потреб часу.

Ці дані навели експерти міжнародних освітніх фондів на засіданні круглого столу, який відбувся 11 жовтня у Києві, в рамках Днів європейської освіти.

Ці "Дні" відбуваються у Києві і по черзі в інших великих навчальних центрах України (цього року це Донецьк) протягом останніх п’яти років, їхня мета – ознайомити українців із перспективами європейської освіти.

Киянка Анастасія Городня хоче стати інженером програмного забезпечення, досконало вивчити сучасні електронні технології і знайти роботу в представництві якоїсь західної компанії в Україні.

Але для досягнення цієї мети, вона після закінчення середньої школи була змушена шукати відповідний виш у Європі.

За словами Анастасії, в українських вишах відсутні інноваційне обладнання та кваліфіковані викладачі, тож і доводиться їхати за кордон. Дівчина пройшла жорсткий відбір і виграла стипендію у Чехії.

"У місті Брно я вступила до технологічного вузу, вчитимусь на бакалавра. Шкільна освіта, отримана в Україні, виявилась досить доброю, я отримала необхідний "вантаж" знань, – розповідає Анастасія Городня. – Коли я вибирала вуз в Україні, то було багато питань: тому що одні вузи добрі, але там немає цієї спеціалізації, чи тої спеціальності, на яку я хочу навчатись. Інші виші цю спеціальність мають, але вони по рейтингах не дуже добрі. Коли батьки зрозуміли, що маємо змогу навчатись за кордоном, то вирішили, що шкільна освіта мені це дозволяє, і я спробувала свої сили у Чехії".

Під час Днів європейської освіти представники європейських фондів інформують українських студентів та їхніх батьків про можливості навчання у Європі.

Такі стипендії, зокрема, надають Європейський Союз у рамках програми "Східного партнерства", Британська рада, Вишеградський фонд, естонський фонд "Архимедус" і Шведська агенція сталого розвитку.

Уже тепер, в Естонії, зокрема, навчаються понад 200 студентів із України, у Великій Британії – удесятеро більше.

Координатор програм "Архимедуса" Ольга Михеєва (Таллінн) пояснює: "Українські студенти, крім того, що отримують сучасні професійні знання, вивчають й іноземні мови, у нашому випадку це англійська та німецька. Естонські університети мають змогу поєднувати традиції освіти та культуру спілкування".

Освіта за кордоном дозволяє молодим українцям не лише отримати знання і кваліфікацію світового рівня, але й засвоїти демократичні стандарти життя. На цьому наголошує експерт Британської Ради Марія Захарова.

"У центрі уваги учбових закладів – виховання молоді, яка мислить творчо і незалежно, а сам навчальний процес використовує широкий спектр методів викладання для належної оцінки знань, – зауважує експерт. – Студентів, наприклад, у Сполученому Королівстві, стимулюють до активного читання, і щоб вони обговорювали власні ідеї під час семінарів та колоквіумів".

Найбільшою популярністю у студентів з України користуються такі спеціальності, як програмне забезпечення, аналітика фінансового ринку, економічний та банківський менеджмент.

Інтерес українців до навчання за кордоном експерти пояснюють не лише престижем навчання на Заході, але й відсталістю багатьох навчальних закладів України.

Як відзначають українські оглядачі, якщо систему вітчизняної освіти не модернізувати, не подолати корупцію, то кількість тих, хто воліє виїхати на навчання, буде лише зростати, а кількість охочих повернутися на Батьківщину зменшуватиметься.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів