Раді запропоновано реформу вищої освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Раді запропоновано реформу вищої освіти
29-09-2010

У Верховній раді зареєстрований законопроект, що визначає поняття автономії вузів і критерії присвоєння їм національного статусу.


На думку автора документа - народного депутата Юрія Мірошниченка (Партія регіонів), його прийняття підвищить якість вищої освіти, повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

Втім, керівники українських вузів вважають, що галузь потребує більш масштабних змін, і закликали дочекатися нової редакції закону "Про вищу освіту".

Законопроект про внесення змін до закону "Про вищу освіту" зареєстрував у Верховній Раді народний депутат Юрій Мірошниченко. У документі, зокрема, пропонується спростити процедуру ліцензування вузів і видавати їм дозвільні документи на необмежений термін. Зараз вузи зобов'язані підтверджувати ліцензії мінімум раз на п'ять років.

Серед вимог, яким повинні відповідати вузи, що претендують на отримання національного статусу, Мірошниченко називає участь у національному рейтингу вузів, що проводиться Державною акредитаційною комісією, або в одному з міжнародних рейтингів університетів, перелік яких затверджує Кабінет міністрів.

Нагадаємо, 12 вересня Кабмін зареєстрував законопроект, що пропонує позбавити президента права присвоювати навчальним закладам національний статус і передати це право уряду. При цьому міністр юстиції Олександр Лавринович зазначив, що більш детальні критерії для вузів, що претендують на національний статус, знаходяться в розробці.

Крім іншого, Мірошниченко в своєму документі дає визначення автономії вузу - це право навчального закладу "приймати самостійні рішення з будь-яких питань своєї діяльності". У рамках реалізації принципу автономії ВНЗ пропонується самостійно визначати умови вступу та навчання контрактників.

Народний депутат упевнений, що запропоновані ним зміни підвищать якість української освіти та конкурентоспроможність вузів, а також вирішать основні проблеми освітньої галузі.

Нагадаємо, 26 серпня президент Віктор Янукович провів засідання Громадської гуманітарної ради, присвячене розвитку системи освіти. Президент, зокрема, зауважив на відсутності реальної автономії вузів і, як наслідок, низьку конкурентоспроможність української вищої освіти.

На думку президента Національного союзу студентів Анатолія Ігнатовича, повна фінансова автономія вузів призведе до безконтрольного зростання цін на контрактне навчання.

"До 2010 року уряд приймав постанови, що забороняють вузам підвищувати вартість контрактного навчання більше, ніж коефіцієнт інфляції, а в 2010 році така постанова не була прийнята, - каже він .- Ми безрезультатно зверталися до Міністерства освіти з проханням законодавчо обмежити підвищення цін на контрактне навчання і встановити єдину методику розрахунку його вартості. Але чиновники вважають, що освіта - це комерційний продукт, який хто як хоче, так і продає".

У комітеті Верховної ради з питань науки і освіти розкритикували запропоновану Юрієм Мірошниченко методику присвоєння вузам національного статусу.

"Українським вузам буде складно потрапити в міжнародні рейтинги хоча б тому, що ті готуються раз на 5-10 років. А що стосується національного рейтингу ВНЗ, то його поки що не існує в природі", - заявив заступник голови комітету Степан Давимука (БЮТ).

Проректор з науково-методичної роботи Національного університету імені Шевченка Володимир Бугров закликав політиків не вносити хаотичні зміни в чинне законодавство, а дочекатися нової редакції закону "Про вищу освіту", яка буде враховувати суспільну думку і побажання академічного середовища.

"Новий законопроект вже отримав схвалення Кабінету міністрів і буде внесений до Верховної Ради найближчим часом", - уточнив пан Бугров.

Автор: Юлія Рябчун

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів