Рейтинг акредитацій освітніх програм ЗВО України 2019-2022 « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Рейтинг акредитацій освітніх програм ЗВО України 2019-2022
4-05-2023

(Сторінку оновлено
10.05.2023 р.)



За версією Центру міжнародних проєктів «Євроосвіта» акредитаційні експертизи, які здійснюються Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) в ЗВО України найбільш комплексно і релевантно характеризують ефективність їх роботи.

У зв’язку з цим Центр «Євроосвіта» запроваджує рейтинг акредитацій освітніх програм (Ra, далі – Рейтинг), проведених НАЗЯВО (в загальній кількості понад 3 акредитаційні процедури) в закладах вищої освіти України. На даному етапі обраховано рейтинг Ra для 206 ЗВО України.

Наводимо отримані результати.

Методика

Рейтинг Ra для окремо взятого ЗВО будемо обраховувати за наступною формулою:

Rа = 0.25Ка + 0.15Kз + 0.4Ку - 0.2Кн
(1)

Опис показників Ка, , Ку, Кн наведено в таблиці 1.

Таблиця 1. Показники для обрахування рейтингу акредитацій освітніх програм Ra

Показник
Назва показника
Ваговий коефіцієнт
Зміст показника
1
Ка
Загальна кількість акредитованих освітніх програм
0,25
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість акредитованих освітніх програм НАЗЯВО всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), приведена до одиничного базису
2
Кз
Кількість акредитованих освітніх програм, визначені як «зразкові»
0,15
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість акредитованих освітніх програм НАЗЯВО всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), які визначені як «зразкові», приведена до одиничного базису
3
Ку
Кількість акредитованих терміном на 1 рік освітніх програм, які визначені як «умовні»
0,4
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість акредитованих НАЗЯВО освітніх програм всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), які отримали сертифікат про акредитацію на 1 рік і визначені як «акредитовані умовно», приведена до одиничного базису
4
Кн
Кількість освітніх програм, що пройшли акредитаційну експертизу, але не отримали сертифікат про акредитацію і отримали статус «не акредитація»
0,2
Визначається для кожного ЗВО, як сумарна кількість освітніх програм всіх рівнів вищої освіти (бакалавр, магістр, доктор філософії), які пройшли експертизу НАЗЯВО, але не отримали сертифікат про акредитацію і визначені як «неакредитовані», приведена до одиничного базису


Визначення Rа здійснюється за наступною методикою:

1. У відповідності до рішень НАЗЯВО (Доступ до даних за посиланням: https://naqa.gov.ua/, розділ «Документи» - «Протоколи засідань») визначається кількість акредитованих (А), акредитованих із визначенням «зразкова» (Зр), умовно акредитованих (Уа) та не акредитованих (Неакр) освітніх програм для кожного ЗВО та виділяються максимальні значення серед усіх ЗВО Аmax, Зрmaх, Уаmaх, Неакрmaх.

2. Показники Ка, Кз та Кн визначаються шляхом приведення відповідного отриманого значення до одиничного базису за формулами:

Ка = А/Аmaх;
Кз = Зр/Зmaх;
Кн = Неакр/Нmaх.
(2)



3. Показник Ку визначається шляхом приведення відповідного отриманого відсотка до зворотного одиничного базису за формулою:

Ку= (Уаmaх - Уа)/Уаmaх.
(3)


Результати розрахунку рейтингу акредитацій освітніх програм Rа для ЗВО України за період проведення акредитацій (вересень 2019 року - грудень 2022 року) наведені в таблиці 2.

Зазначимо, що розрахунок рейтингу акредитацій освітніх програм , за наведеною вище методикою, здійснено для 206 ЗВО України. Розглядалися університети, для яких було проведено акредитацію не менше трьох освітніх програм протягом вище зазначеного часового періоду.

Таблиця 2. Рейтинг акредитацій освітніх програм

Рейтинг акредитацій освітніх програм  ЗВО України 2019-2022




Рейтинг у вигляді таблиці >>>



Довідково: У квітні 2023 року команда Центру міжнародних проєктів "Євроосвіта" в експериментальному порядку визначила десятку університетів-лідерів за рейтингом акредитаційних експертиз, здійснених Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) за весь період проведення акредитацій (вересень 2019 року - грудень 2022 року). Оприлюднені дані викликали великий інтерес освітянської громадськості. Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» продовжив обробку відкритих даних Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. 04.05.2023 року були опубліковані розрахунки кількісних значень рейтингу акредитацій освітніх програм для ЗВО України, які за вказаний період часу акредитували значну кількість освітніх програм (в загальній кількості понад 20 акредитаційних процедур). За розробленою Центром "Євроосвіта" методикою, вдалося здійснити розрахунок кількісних значень зазначеного рейтингу для 89 ЗВО України. За вказаною вище методикою (як і для 89 вишів) роботу було продовжено і 10. 05.2023 року опубліковано рейтинг для 206 ЗВО (додано виші з загальною кількостю акредитаційних процедур до 3 включно) .

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів