Битва за вступ-2010 та прорахунки Міністерства освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Битва за вступ-2010 та прорахунки Міністерства освіти
27-07-2010

Міністерство освіти України продовжило термін вступу до навчальних закладів на 5 днів.

Таким чином відомство відреагувало на заклик Прем’єр-міністра Миколи Азарова, який на засіданні уряду закликав продовжити цей термін, щоправда, аж на два тижні.

У Чернігівському національному педагогічному університеті імені Тараса Шевченка абітурієнти та батьки через "затори" на вході до навчального закладу виламали дубові двері.

І це не єдиний випадок хаосу, який спричинило скорочення цьогорічної вступної кампанії удвічі порівняно з минулим роком.

Громадянська мережа "Опора", яка здійснює моніторинг вступної кампанії у 30 вищих навчальних закладах України, не погоджується з думкою Міністерства освіти, що величезні черги до вишів сформувалися саме через неорганізованість батьків та абітурієнтів.

Проблема в неякісній організаційно-технічній підготовці вишів, вважає голова "Опори" Ольга Айвазовська.

"Станом на 20 липня черга біля Київського національного торгово-економічного університету становила майже вісім тисяч осіб, які записалися до списку, - розповідає очільниця громадянської мережі. - Якщо порахувати, що пропускна спроможність приймальної комісії за день коливається від 500 до 700 осіб, то потрібно працювати 16 днів".

Вона переконана, що проблеми вступної кампанії – "це не проблема батьків та дітей, а прорахунок Міністерства освіти та науки, яке не очікувало, що буде такий наплив".

Громадські спостерігачі констатують, що батькам довелось утворювати черги на вулиці та самостійно контролювати дисципліну в них. Враховуючи тропічну температуру, можна уявити, які тортури терпіли батьки та діти.

У деяких вишах батьки, однак, перестаралися. Голова мережі "Опора" Ольга Айвазовська повідомляє про створення так званих "чорних черг". Наприклад, у Київському політехнічному інституті поза загальною чергою було прийнято документи від 300 осіб. А у Дніпропетровському національному університеті, за інформацією "Опори", працівники вишу за 100 гривень можуть постояти в черзі замість батьків та абітурієнтів.

У деяких, навіть дуже престижних, вищих навчальних закладах, зазначає Ольга Айвазовська, на чотирьох членів приймальної комісії був лише один комп’ютер. Тож враховуючи те, що сертифікат кожного абітурієнта повинен бути звірений з базою українського Центру якості освіти, можна було зрозуміти, чому у деяких вишах черги рухались дуже повільно.

"Конкурс" із дефектом

Також "Опора" фіксує збої в інформаційній системі «Конкурс», створеної для того, щоб абітурієнти могли слідкувати за своїм рейтингом та рейтингом інших вступників. Але через погану технічну підготовку, розповідає Айвазовська, інформація з приймальних комісій до інформаційної системи потрапляє з запізненням.

А деякі ВНЗ, за інформацією "Опори", з невідомих причин систему "Конкурс" бойкотують і не надсилають дані своїх приймальних комісій.

Однак самі представники Міністерства освіти називають цьогорічну вступну кампанію більш прозорою порівняно з минулим роком. Водночас багато проблем, зокрема, труднощі зі значною кількістю пільговиків, так і не було розв’язано, визнає Алла Рибалко, головний спеціаліст відділу моніторингу вищої освіти. Найбільша кількість скарг, яка надходить на гарячу лінію Міністерства, саме з цього приводу, зазначає вона.

Абітурієнтів закликають писати заяви на вступ он-лайн

Через скарги абітурієнтів на черги цього року вступну кампанію продовжили ще на майже на тиждень. Проте директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Ярослав Болюбаш вважає такі заходи зайвими, оскільки, на його думку, виші і так встигали приймати документи.

"Вища школа не може пізніше, ніж 1 вересня, розпочати навчальний рік, – зазначає Болюбаш. – Тобто посуватись далі 20 серпня не можна, тому що треба підготувати сам навчальний заклад до початку навчального року. Бо вже 27-28 серпня розпочнуться засідання вченої ради".

Виходом із ситуації, що склалася, він бачить в обов’язковому переході на електронний спосіб прийому заяв. Деякі вищі навчальні заклади вже запровадили попередню реєстрацію он-лайн, зокрема, це зробив київський Університет імені Шевченка. Подати документи там можна було за 15 хвилин, тоді як у живій черзі треба було вистояти більше доби.

Міносвіти - про чергові нововведення щодо ЗНО

Стосовно ж незалежного оцінювання Міністерство заспокоїло майбутніх абітурієнтів, заявивши, що з впровадженням наступного року дворівневих тестів, для випускників звичайних і "профільних" шкіл, воно зачекає.

Однак представники Міносвіти зазначили, що розглядають можливість впровадити новий різновид тестів, що оцінювали б так звану "загальну навчальну компетенцію", тобто здатність абітурієнта до навчання у виші.

За словами професора Нью-Йоркського університету Говарда Еверсона, який консультував цього року розробників тестів для вступників, така практика широко поширена у світі - тільки у США "загальну навчальну компетенцію" оцінюють уже понад 20 років.


Автори: Валентина Аксьонова, Анастасія Москвичова


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів