МОЗ: Триває удосконалення системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку медичних і фармацевтичних фахівців « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МОЗ: Триває удосконалення системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку медичних і фармацевтичних фахівців
17-01-2023

Особливістю медичної та фармацевтичної професій є навчання впродовж усього періоду професійної діяльності. Дипломований фахівець повинен регулярно поглиблювати свій професійний рівень, підвищуючи кваліфікацію на циклах тематичного удосконалення або інших заходах безперервного професійного розвитку (БПР) або проходжуючи післядипломну підготовку на циклах спеціалізації (здобуття вторинної спеціальності).

Ця вимога поширюється не лише на лікарів та фармацевтів зі ступенем магістра, але й на медсестер, акушерок, фельдшерів, асистентів фармацевтів, лаборантів та зубних техніків, які мають ступінь фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра або бакалавра. Медсестри також можуть здобувати ступінь магістра.

Наказ МОЗ № 198 від 7 вересня 1993 року «Про підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною та фармацевтичною освітою» вже не відповідав сучасним вимогам освітнього законодавства та тенденціям розвитку медичних і фармацевтичних професій. 

Для удосконалення системи післядипломної освіти та БПР медичних і фармацевтичних фахівців було затверджено наказ МОЗ України від 10 листопада 2022 року № 2016 «Про подальше удосконалення системи післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів з медсестринства», зареєстрований у Міністерстві юстиції України минулого тижня.

Наказом № 2016 врегульовано порядок проходження циклів спеціалізації (за фахом та профілем роботи) та циклів тематичного удосконалення для даної категорії фахівців, затверджено переліки таких циклів.

Під час формування переліків враховувалися сучасні потреби галузі охорони здоровʼя та пропозиції, що надходили від професійних спільнот під час громадського обговорення проєкту наказу.

Переліки циклів тематичного удосконалення не є вичерпними, тому заклади освіти у межах своєї автономії можуть змінювати та розширювати їх. 

Особливої уваги заслуговує запровадження циклу спеціалізації за фахом «Фізична та реабілітаційна медицина» для підготовки медичних сестер з реабілітації – нової професії у галузі охорони здоровʼя. Також впроваджуються цикли тематичного удосконалення з таких актуальних в умовах воєнного часу напрямів, як «Догляд за ранами» та «Психологічні і духовні аспекти сестринського догляду». Зокрема, психологічна підтримка пацієнтів та медпрацівників є важливим компонентом реалізації Національної програми психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

Зважаючи, що є запитання щодо системи БПР для медсестер та інших фахівців з медичною і фармацевтичною освітою, МОЗ повідомляє, що наразі триває робота над наказом, який врегулює питання проходження ними БПР.

Тож закликаємо долучатися до спільної роботи і надсилати пропозиції. Це дозволить спільно розробити нові нормативно-правові акти, спрямовані на вдосконалення системи підготовки та професійного розвитку медичних і фармацевтичних кадрів.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів