Навчаємось у Польщі « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Навчаємось у Польщі
24-06-2010

Польща - найбільша країна серед нових членів Европейського Союзу. Це країна молодих: половина її громадян - люди віком до 35 років. А з 38 мільйонів жителів Польщі 2 мільйони становлять студенти.


У польської вищої освіти - найдинамічніші показники росту в Європі. Кількість освітніх установ зросла в чотири рази, а кількість студентів збільшилась уп 'ятеро!

Ще одна "родзинка" вищої освіти Польщі - велика кількість приватних навчальних закладів. На сьогодні у цій країні працює 310 приватних вузів та 138 державних. Завдяки такому високому рівню конкуренції вартість навчання в вузах Польщі нижча, ніж в інших європейських державах. Місцеві традиції вищої освіти сягають XIV століття. Ягеллонський університет у Кракові, заснований у 1364 році, є одним з найстаріших університетів Європи. Великі польські науковці, такі як Микола Коперник і Марі Кюрі-Складовська, прах якої почиває в паризькому Пантеоні, - вчені, вклад у науку яких є гордістю людства.

Сучасні польські вузи продовжують славетні традиції попередників. Варшавський університет посідає перше місце в рейтингу ІТ Тор Сосіег, випереджаючи навіть Массачусетський технологічний інститут (Massachusetts Institute of Technology). Представник Польщі займає перше місце в індивідуальному рейтингу Тор Coder.

В історичному і культурному аспекті Польща -природний міст, що з'єднує Західну Європу з країнами Східної Європи. Навчання в цій країні дозволяє дізнатись, як дві культури змішуються між собою і впливають одна на одну.

А також це ідеальна нагода пізнати багату культуру поляків, відвідати велику кількість чудових пам'яток культури і архітектури, побачити незайману природу і навіть посмакувати стравами польської кухні.


"ЧАС АКТИВНИХ СТУДЕНТСЬКИХ ОБМІНІВ НАСТАВ"

Польща вперше офіційно представила свої освітні програми на виставці "Еducation abroad2007", яка пройшла 16-18 листопада в Українському домі. Інтерв'ю тижневику "Работа и Учеба" дав голова фонду "Перспективи" Ян Ніцав. На висво і для українських студентів. 21 грудня 2007 року Польща входить до зони Шенгенської угоди це означає, що маючи польську візу, можна вільно подорожувати Європою. Для молодих людей це дуже великий плюс. Навчання в Польщі може проходите різними мовами. Головна, звичайно ж, польська. Для українських студентів польська мова доволі легка для вивчення, не виникає проблеми з її розумінням. Також існує багато програм англійською. Крім того, є безлч стипендій для громадян країн не членів ЄС. Коли українські абітурієнти звертаються за інформацією в польські ВНЗ, вони можуть одразу поцікавитися і про можливі стипендії.

- Які можливості обміну існують між Україною і Польщею?

- Обміни між технічними ВНЗ - звичайне явище. Є тісна співпраця між НТУУ "КПI", Політехнікою у Варшаві та Політехнікою Санкт-Петербурга. Колись ці заклади були створені одним декретом царя. Й дотепер вони йдуть поруч, регулярно проходять зустрічі - консультації професорів. Ці зустрічі спонсоруються безліччю європейських фондів. Наш фонд "Перспективи" співробітничає з конференцією Академічних Вузів Польщі, яка об'єднує 105 кращих вищих навчальних закладів, що мають можливість давати докторську ступінь, і організацію з 300 ВНЗ, які не мають цієї можливості. Ставлення Польщі до України позитивне. І не тільки через європейський футбол. Я думаю, що настав час активних студентських обмінів. Чим більше їх - тим кращим буде розуміння між країнами.

- Які зараз спеціальності є найпо-пулярнішими в Польщі?

- Це складно сказати. Розвиток Польщі, головним чином, проходить в технічній сфері. Тому технічні спеціальності стають дедалі більш популярними, ніж гуманітарні. Багато фахівців виїхали в інші країни ЄС, тому сьогодні відчувається сильний брак "технарів". І тенденція до необхідності технічних фахівців стабільно зростатиме, адже багато що вимагає реконструкції й розбудування.

- А що цікавить поляків в Україні?

- Насамперед, атомна енергетика. У 80-х роках Польща відмовилася від використання цього виду енергії, але сьогодні нам конче не вистачає електроенергії, тому для конструювання атомних станцій досвід України для нас є безцінним. Також і в інших спеціалізованих сферах поляків дійсно цікавить український досвід.

"ВРОЦЛАВ - СТОЛИЦЯ ПОЛЬСКОГО СТУДЕНТСТВА"

Чому саме Вроцлав? Вроцлав - це активний студентський осередок: 134 тисяч студентів у 22 вузах. Вроцлавський університет - один з трьох польських вузів, що потрапив до кола 500 найкращих вузів світу. Вроцлавська політехніка навчає найбільшу кількість спеціалістів з інформатики та електроніки.

Вроцлав є найтеплішим містом у Польщі. Весна тут розпочинається на три тижні раніше, а літо закінчується на три тижні пізніше, ніж у північно-східній Польщі. Через місто протікає 5 річок: Одра і 4 її притоки. До Другої світової війни в місті було 303 мости, наразі їх залишилося близько 220.

Вроцлав - це польська столиця молодої культури з найбільшим фестивалем мистецтва "Вроцлав нон стоп". Це також столиця розваг з багатьма клубами, барами, дискотеками і унікальною атмосферою. Розвагою як такою є най-гарніший в країні майдан Ринок, котрий цілодобово пульсує життям. У Вроцлаві відбувається найбільший в Польщі фестиваль класичної музики "Wratislawia Cantas". Місто є господарем престижного кінофестивалю "Ера Нові Горизонти". Численні парки, зелені території, річки й спортивні об'єкти створюють виняткову для такого великого міста можливість відпочинку. У 2007 році тут було відкрито найбільший у Європі аквапарк.

Вроцлав - це дружня, відкрита і молода громада. Багатокультурна традиція міста сприяє відважним і новаторським ініціативам. Вроцлав є офіційним претендентом на організацію Світової виставки ЕХРО-2012, а також містом, де проводитиметься частина Чемпіонату Європи з футболу ЕUРО-2012.

Близькість кордону дає можливість за 8 годин доїхати до Альп, за 1 годину - до Судетів, за 11 годин - до Хорватії, за 2,5 - до Берліна.

Вроцлав є містом з найбільшими темпами зростання ВВП і найкращим кліматом для бізнесу. Останніми роками Вроцлав переживає інвестиційний бум. Протягом найближчих 5 років передбачене створення 100 тисяч нових робочих місць, переважно в наукоємних галузях.

ВРОЦЛАВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА

Чому варто навчатися саме у Вроцлавській політехніці? Чи не простіше вступити до рідного КПІ? Простіше, але ми не обираємо легких шляхів. Отже, 8 причин, чому варто обрати саме цей ВНЗ:

1. Посідає перше місце за рейтингом серед технічних ВНЗ країни.

2. Політехніку засновано у 1945 році, наразі в ній навчається 32 тисячі студентів.

3. Навчальні програми тісно пов'язані останніми науковими дослідженнями, зокрема у сферах нанотехнології, біотехнологїі, телекомунікації, а також інформаційних систем.

4. До роботи ВНЗ залучено 4200 осіб, з них - понад 2000 осіб професорсько-викладацького складу.
5. У понад 280-ти будівлях розміщено сучасні лабораторії, бібліотеки та аудиторії, обладнані аудіо-візуальнимита мультимедійними технічними засобами.

6. Введено кредитну систему оцінювання за типом Європейської, що дозволяє студентам вільно стажуватися та вчитися в інших європейських країнах.

7. Видає диплом із суперелементом не лише польською мовою, а й англійською, згідно зі стандартами Європейського Союзу.

8. Посідає чільне місце у загально-польському рейтингу працедавців "Диплом, що дає працю". Українцям Політехніка пропонує програми англійською і польською. Аспірантура може проходити також німецькою та французькою мовами. Вартість навчання англійською - 3000 - 4000, польською - 2500 - 3000 євро за рік.

Повну інформацію про вступ та бланки формулярів можна отримати в Інтернеті: www.pwr.wroz.pl або за електронною адресою: admission@ pwr.wroc.pl .

ПОДОРОЖ ПО ВРОЦЛАВУ

Від Києва до Вроцлава 1150 км. Подорож потягом до Львова, а потім автобусом до міста призначення займає близько доби.

Вроцлав сучасний

Кажуть, Вроцлав схожий на різні міста, Багато українців стверджують, що він схожий на Львів. І в українському, і в польському містах є стара частина міста, вимощена бруківкою, - головна площа Ринок, в центрі якої розташована будівля ратуші. До речі, в обох містах живе приблизно однакова кількість людей: близько 640 тисяч. А далі пішли відмінності, і не на нашу користь. За останні 18 років місто стало надзвичайно привабливим для іноземних інвестицій, перегнавши в цьому навіть Краків, і сьогодні намагається наздогнати Варшаву. Такі світові фінансові кити, як "Тойота", "Вольво", "Філіпс", "Сіменс" та десятки інших, вклали значні кошти в розвиток своїх підприємств у Вроцлаві, створивши тим самим 40 тисяч нових робочих місць для мешканців міста. А якщо приплюсувати сюди ще й допомогу Євросоюзу, - хоча чужі гроші рахувати не годиться - то виходять чималі суми в мільйонах (!) євро. Тому чого дивуватися, що дороги, мости, пам'ятники архітектури, парки та, зрештою, все утримується в ідеальному порядку. Європа, одним словом. Куди не кинь оком - будівельні майданчики. Місто зростає і процвітає.

Цікавинки Вроцлаву

Вроцлав вважають одним з найбагатших і найкрасивіших польських міст. Тут можна знайти архітектуру різних епох. Місто розташоване на Одрі, котра має багато рукавів і каналів, через які перекинуті 112 мостів. Тому й називають його польською Венецією.

А ще тут 12 островів, На Тумському знаходиться найстаріша частина міста. Увечері він освітлюється газовими вуличними ліхтарями, запаленими вручну. Від ілюмінації костелів взагалі ж очей відірвати не можна. Згаданий вище Майдан Ринок вважається однією з найбільших площ Європи. У підвалі ратуші -колишній резиденції правителів міста -розміщений найстаріший в Європі ресторан.

Власні враження

Дороги рівні, сміття немає, обійстя селян від шляху проглядаються, як на долоні. Сусіди не городяться один від одного височенними парканами. Здебільшого їхні акуратні дворики по периметру тісно обсаджені туями, які власне і стають загорожею. Замість вишневих українських садків тут зеленіють ялини і сосни.

Мова поляків начебто і схожа на нашу. Чим більше перебуваєш у країні, тим зрозумілішою вона стає, Але спершу... Які можуть бути першими запитання туриста? Як пройти, скільки коштує і тому подібне. У Польщі немає займенників як "ти", "ви", тому в звертанні має бути присутнім слово "пані", "пан" або "панство". Потім додаєш "прошу" і запитуєш, що потрібно. У магазинах траплялися незрозумілі для використання речі. Запитуєш: "Що це таке? Что зто?" - не розуміють. А виявляється треба казати: "Цо то є?" Загалом, поляки - дуже привітні і гостинні люди. Чимало з них знає російську, українську, англійську мови. Відчуття, що ти знаходишся в чужій, невідомій країні, не виникало.


Підготувала Олена Мукосій

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів