Німеччина запровадила національну стипендіальну програму « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Німеччина запровадила національну стипендіальну програму
22-06-2010

Німецький парламент вніс зміни в систему фінансової підтримки студентів. Зокрема, запроваджується національна стипендіальна програма.


Новою стипендіальною програмою зможуть скористатися близько 160 тисяч студентів, тобто – вісім відсотків від усіх, хто навчається в німецьких університетах, повідомляє Deutsche Welle.

Щоправда, за рахунок однієї цієї стипендії не проживеш. 300 євро, які щомісяця отримуватимуть студенти, розглядаються як додатковий фінансовий стимул для особливо обдарованих.

Підтримка найталановитіших

За задумом федерального міністра освіти Аннети Шаван, таку стипендію студенти мають отримувати виключно з огляду на їхню успішність і незалежно від фінансового стану їхніх батьків.

Серед додаткових критеріїв для визначення стипендіатів називається також участь у громадському житті, готовність молодих людей брати на себе відповідальність або особливі обставини, до яких належить і походження з родини мігрантів.

Система надання державних стипендій досі не була особливо поширеною в Німеччині. Лише близько двох відсотків студентів отримували гроші з державної скарбниці. Національна стипендіальна програма має дещо змінити таку ситуацію.

Опозиція проти "елітних стипендій"

Нововведенням, за які проголосував Бундестаг, однак, не бракує й критиків. Опозиційні партії, наприклад, виступили проти запровадження національної стипендіальної програми. Як зауважив представник "зелених" Кай Ґерінґ, замість "елітних стипендій для небагатьох" краще розширити державну фінансову підтримку студентів з бідніших родин.

Зараз така підтримка становить у середньому 367 євро на місяць. Бундестаг проголосував за підвищення її на два відсотки.

За даними соціологів, найважливішими фінансовим джерелом для студентів у Німеччині й надалі залишаються батьки.

Вони підтримують близько 90 відсотків тих, хто навчається в університетах. Другою важливою складовою студентського бюджету є підробіток.

Як альтернативу дедалі частіше розглядають студентські кредити.


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів