Рейтинг університетів України "Топ-200 Україна 2022" « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Рейтинг університетів України "Топ-200 Україна 2022"
6-06-2022

Центр міжнародних проєктів "Євроосвіта" (https://euroosvita.net/), в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence (http://ireg-observatory.org/en/), презентує наступний, шістнадцятий академічний рейтинг закладів вищої освіти України "Топ-200 Україна 2022".

При складанні цьогорічного рейтингу експерти враховували сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Україні і світі, яка зазнає глибинних змін, у тому числі в результаті впливу пандемії COVID-2019 та повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну. До уваги бралися напрацювання міжнародної Конференцієї IREG 2020 (Beijing Conference: "University rankings in the time of uncertainty", 20-21 жовтня 2020 року), IREG 2021 (Джидда, Саудівська Аравія: «Effects of Rankings on Community and Society», 15 і 16 листопада 2021 року) та Берлінські принципи, затверджені учасниками другої наради IREG (Берлін, Німеччина, 18-20 травня 2006 року).


1. Базові принципи визначення рейтингів університетів України:

a) Забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності ранжування університетів. Для цього використовувалися лише відкриті дані прямих вимірів, викладені на веб-ресурсах незалежних національних та міжнародних організацій і установ. Методика розрахунків університетських рейтингів є доступною для громадськості з метою перевірки отриманих результатів.

b) Врахування всебічності і багатогранності діяльності університетів. З цією метою їх робота сукупно оцінювалася на більш широкій базі показників у порівнянні з відомими рейтинговими системами.

c) Пріоритетність євроінтеграційних процесів. Виходячи з важливості євроінтеграційних процесів вищої освіти України, вагові коефіцієнти міжнародних показників діяльності університетів (QS World University Rankings та інше) встановлені вищими за вагові коефіцієнти національних показників.



2. Методика рейтингування університетів України

Цьогорічне рейтингування університетів України здійснено за сукупністю показників їх діяльності (Табл. 1) відповідно до наступної методики:

a) Зовнішніми незалежними організаціями визначалися рейтинги N університетів за показником (номінацією) К (K=1,…,10). Якщо за якоюсь з номінацій той чи інший університет не було рейтинговано, його умовне місце в рейтинговій таблиці за цією номінацією приймалося N+1.

b) З застосуванням методу Дельфі, експертами проєкту "Топ-200 Україна" визначалися вагові коефіцієнти окремих номінацій (W1,W2,…W10). Сума цих вагових коефіцієнтів дорівнює 1.


c) Для кожного університету розраховувалося середнє зважене значення Індексу університету за групою номінацій.

d) Результуючий рейтинг університету по групі номінацій визначався як зворотна величина до Індексу університету.

Приклад розрахунку загального рейтингу університету за групою номінацій:

Нехай зовнішніми незалежними організаціями оцінюювалися N університетів (в цьому конкретному прикладі приймемо N=3). Назвемо ці університети A, B, C. Нехай зовнішні незалежні організації оцінили їх роботу за трьома номінаціями, наприклад, за номінаціями Н1, Н2, Н3. За результатами вищезазначеного оцінювання дані про рейтинги університетів A, B, C зведено в таблицю 1. Якщо за якоюсь з номінацій той чи інший університет не було рейтинговано, його умовне місце в рейтинговій таблиці визначалося, як N+1.

Таблиця 1.
Дані про рейтинги університетів A, B, C

Університет Рейтинг за номінацією
Н1
Рейтинг за номінацією
Н2
Рейтинг за номінацією
Н3
A
1
6
2
B
3
2
4 (не рейтингований)
C
2
3
1


Загальний рейтинг університетів А, В, С за групою номінацій Н1, Н2, Н3 визначався наступним чином:

І. Експертами задавалися вагові коефіцієнти окремих номінацій, за умови, що сума цих вагових коефіцієнтів дорівнює 1. Нехай експерти визначили, що WН1 = 0.5, WН2 =0.3, WН3= 0.2.

II. Для кожного університету розраховувалося середнє зважене значення Індексу університету за групою номінацій.

Індекс університету А = 0.5*1+0.3*6+0.2*2 = 2.7
Індекс університету В = 0.5*3+0.3*2+0.2*4 = 2.9
Індекс університету С = 0.5*2+0.3*3+0.2*1= 1.8


III. Результуючий рейтинг університету по групі номінацій визначався як зворотна величина до Індексу університету (Таблиця 2).

Таблиця 2. Визначення результуючих рейтингів університетів A, B, C
за групою трьох номінацій Н1, Н2, Н3


Університет Індекс університету Підсумкове місце в рейтингу
A
2.7
2
B
2.9
3
C
1.8
1


Оцінювання діяльності українських університетів у 2022 році здійснювалося на основі використання набору показників, наведених в Таблиці 3. Перелік цих показників (6 міжнародних і 4 національних) та їх вагові коефіцієнти, визначалися експертами проєкту "Топ-200 Україна" з залученням експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Дані про кількісні значення цих показників бралися з відкритих джерел, посилання на які наведені в Таблиці 3.


Таблиця 3. Показники оцінювання діяльності університетів

Показник Вага показ-ника Оцінювання виду діяльності Вікрите джерело доступу до показника
1 QS World University Rankings 0.145 Академічна діяльність https://www.topuniversities.com
2 Scopus 0.145 Науково-видавнича діяльність https://osvita.ua
3 Webometrics 0.145 Оцінка науково-дослідницьких досягнень університетів через порівняння їх Інтернет-сайтів https://webometrics.info
4 THE University Impact Rankings0.145 Досягнення ЗВО 17 Цілей Сталого Розвитку ООНhttps://www.timeshighereducation.com
5 Nature Index 0.10 Цитованість наукових праць вчених університету у високорейтингових наукових виданняхhttps://www.natureindex.com
6 QS Graduate Employability Rankings0.10 Міжнародна оцінка ЗВО за можливостями працевлаштування випускників https://www.topuniversities.com
7 Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 0.025 Якість підготовки

(Примітка: ваговий коефіцієнт цього показника був визначений експертами як 0.025, у зв’язку з тим, що в його складі відсутні результати всеукраїнських студентських олімпіад, які з об’єктивних причин не проводилися)
https://mon.gov.ua
8 Премії Президента України та Верховної Ради України для молодих вчених 0.065 Навчально-наукова робота https://www.president.gov.ua ,

https://zakon.rada.gov.ua
9 Кількість отриманих патентів вченими університету0.065 Винахідницька діяльність https://euroosvita.net ,

https://ukrpatent.org
10 Середнє зважене значення для рейтингів ЗВО за кількістю поданих заяв абітурієнтами та середнім конкурсним балом 0.065 Привабливість університету для абітурієнтівhttps://vstup2021.edbo.gov.ua


3. Академічний рейтинг ЗВО України "Топ-200 Україна 2022", розрахований з застосуванням викладеної методики, наведено в Таблиці 4.

(Електронна версія Таблиці 4 дозволяє відображену в ній інформацію сортувати)


Таблиця 4. Рейтинг університетів України "Топ-200 Україна 2022"

Рейтинг університетів України \






Додатково:

Інформація, що була зібрана для рейтингу ВНЗ "Топ-200 Україна" >>>

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів