МОН: Підсумки першого моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та фахової передвищої освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МОН: Підсумки першого моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та фахової передвищої освіти
3-02-2022

Команда Міністерства освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та Пенсійним фондом України вперше реалізувала моніторинг працевлаштування випускників закладів вищої та фахової передвищої освіти.

«Для формування якісної системи освіти необхідно використовувати різні інструменти, одним із яких є моніторинг працевлаштування випускників. Саме завдяки моніторингу маємо можливість аналізувати тенденцію працевлаштування фахівців та скоригувати розподіл бюджетного фінансування між закладами вищої освіти», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Моніторинг проводиться завдяки налагодженню інформаційного обміну між Єдиною державною електронною базою з питань освіти та Державним реєстром загальнообов’язкового державного соціального страхування. Під час проведення моніторингу в університетах і коледжах ніхто не збирав довідок або паперових документів.

У процесі моніторингу досліджувалася зайнятість осіб, які закінчили навчання за бюджетні кошти в період з 1 листопада 2017 до 30 жовтня 2018 року та не продовжили навчання за наступним рівнем освіти.
При дослідженні враховано роботу станом на 1 листопада 2021 року за наймом (за основним місцем роботи або сумісництвом), договором цивільно-правового характеру, а також ведення підприємницької діяльності (зокрема, статус ФОПа), незалежної професійної діяльності або іншої задекларованої самозайнятості.

До числа зайнятих враховано військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу органів охорони правопорядку (якщо така інформація не є інформацією з обмеженим доступом) і перебуваючих у соціальній відпустці. Для уникнення помилок до зайнятих враховано осіб, які звільнилися не пізніше 1 серпня 2021 року або мають не менше 18 місяців страхового стажу після випуску.

Відсоток зайнятості серед випускників ЗВО становить майже 59%.
Для різних освітніх рівнів показник коливається від 50 (бакалавр) до 72 (спеціаліст) відсотків. Варто зазначити, що в період з 1 листопада 2017 до 30 жовтня 2018 року продовжили навчання для здобуття наступного рівня освіти або іншої спеціальності майже 63% молодших спеціалістів і понад 73% бакалаврів.

Найвищі показники зайнятості властиві фахівцям у сфері медицини, цивільного захисту та пожежної безпеки.
Найгірші показники мають фахівці морської справи та сфери інформаційних технологій, які не роблять пропорційного внеску у формування бюджетів і пенсійної системи України.

Показники працевлаштування будуть враховані в 2022 році при формульному розподілі бюджетного фінансування між ЗВО. Найвищі показники властиві випускникам північно-східного регіону (Сумська, Чернігівська, Київська області). Низькі показники демонструють Чернівецька область, Луганська та Івано-Франківська.

Наразі МОН оприлюднює великий обсяг інформації, якою зможуть скористатися аналітики, вступники, представники медіа та інші зацікавлені особи:

- звіт з моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої, фахової передвищої освіти та додатки;

- знеособлені статистичні дані щодо зайнятості випускників ЗВО на ринку праці для вільного доступу у форматі, що дає змогу автоматизовано обробляти електронними засобами дані (відповідно до частини 5 статті 64 ЗУ «Про вищу освіту»).

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів