Близько 55 тисяч абітурієнтів не пройшли тестування з української мови та літератури « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Близько 55 тисяч абітурієнтів не пройшли тестування з української мови та літератури
8-06-2010

У цьому році на зовнішнє тестування (ЗНО) з української мови та літератури у пункти тестування не доїхало вдвічі більше абітурієнтів, ніж в минулому.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, 2 червня у першій сесії тестування з української мови та літератури не взяли участь 12,7% зареєстрованих абітурієнтів, 3 червня (друга сесія) - 11,8%, 4 червня (третя сесія ) - 11,5%.

Для порівняння, у минулому році в тестуванні не брало участь близько 6% абітурієнтів. Таким чином, за підрахунками громадської організації ОПОРА, яка здійснює спостереження за тестуванням, за три дні близько 55 тис. абітурієнтів не взяли участь у тестуванні.

У організації припускають, що на явку абітурієнтів під час основних сесій тестування могли вплинути зміни до нинішніх умов прийому до вищих навчальних закладів України.

Нагадаємо, від тестування звільнені абітурієнти, які планують вступати до вузу на заочне відділення, а також випускники минулих років, які отримали сертифікати ЗНО в 2008 і 2009 роках.

Крім того, в цьому році змінено список обов'язкових документів для участі в тестуванні. Кожному учаснику ЗНО видали сертифікат з голограмою і фотографією. У цей сертифікат ставиться відмітка про участь у тестуванні.

Наталя Линник, представник Комітету виборців України, яка також спостерігає за тестуванням, відзначає, що найбільший відсоток недопущених до тестування складають абітурієнти, які запізнилися на тести або залишили вдома сертифікати. "Вони не потрапили на тестування через неуважність і часткову непоінформованість", - пояснює Линник.

У центрі тестування також підтверджують цю інформацію. "Участь у тестуванні не прийняли ті, хто спізнився, хто не мав необхідних документів, за наявності яких люди допускаються до тестування. Можливо, не взяли участь ті, хто вирішив подавати до вузу сертифікати, отримані в минулих роках або взагалі не здавати тести", - повідомив Ігор Лікарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти.

Ольга Айвазовська, голова правління громадської організації ОПОРА, вважає, що випускники шкіл, не потрапили на тестування, тому, що залишилися без нагляду.

"Минулого року в тестуванні брали участь випускники шкіл у супроводі вчителів, які контролювали, щоб абітурієнт обов'язково взяв з собою потрібні документи і приїхав в пункт тестування вчасно. Зараз вся відповідальність за присутність на тестуванні лежить на батьках і залежить від організованості кожного окремого абітурієнта", - зазначила Айвазовська.

Вона відзначає, що в цій ситуації недопрацювало Міністерство освіти, оскільки завчасно не проінформувало абітурієнтів. Відповідна постанова про зміни вийшла 1 квітня, а до 31 березня абітурієнти продовжували подавати заявки на тестування.

За словами Айвазовської, це питання має і фінансову складову. "Кожен тест оплачено з бюджету. Кожен абітурієнт, який не прийшов на тестування, приносить збиток бюджету в 65 грн. Тому, враховуючи неявку на тестування в 55 тис. абітурієнтів, можна вважати, що збиток бюджету склав 3,5 млн. грн", - резюмує Айвазовська.

Автор: Ольга Дідух


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів