У ЄС підготують європейський рейтинг вищих навчальних закладів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
У ЄС підготують європейський рейтинг вищих навчальних закладів
12-05-2010

Мобільність студентів – одна з цілей Болонського процесу. Для цього, однак, важливо мати й можливість порівнювати виші в різних країнах Європи.

У Європі нараховується близько чотирьох тисяч вишів, які пропонують понад сто тисяч різних фахових напрямків. Зорієнтуватися в таких освітніх джунглях вкрай складно. Але саме якогось "компасу" якраз і бракує.

"Нині ще замало даних про те, що ми називаємо європейським освітнім простором, - каже Ґеро Федеркайль з німецького Центру розвитку вищої школи. - Рейтинги, що існують, тут не дуже допомагають студентам".

Річ у тому, що порівняння університетів відбувається передусім на глобальному рівні.

У найвідоміших рейтингах – Times Higher Education Ranking та Shanghai-Ranking – більшість європейських університетів навіть не згадуються.

На перших місцях, як правило, опиняються американські альма-матер, серед європейських вишів – це зазвичай Кембридж, Оксфорд або Лондонська школа економіки.

Інформації про умови навчання замало

Однак проблема не лише в тому, що йдеться про глобальні рейтинги, які дозволяють отримати тільки вкрай умовне уявлення про європейський освітній простір. "Слід зауважити, що обидва рейтинги в першу чергу стосуються наукової діяльності.

Тому вони лише обмежено задовольняють інтереси студентів, які шукають інформацію про навчання",- наголосив Федеркайль. Shanghai-Ranking, наприклад, враховує те, скільки випускників конкретного вищого навчального закладу, починаючи від 1901-го року, отримали Нобелівську премію. Потенційні студенти, однак, радше цікавляться рівнем оснащення бібліотеки, умовами викладання або тим, як організована опіка над студентами. Але такої інформації в глобальних рейтингах бракує.

Комісія ЄС вирішила змінити ситуацію й доручила німецькому Центру розвитку вищої школи та ще низці інших структур скласти свій рейтинг, який би був розрахований передусім на студентів.

Робота вже ведеться, розповідає Федеркайль. "Рейтинг не обмежуватиметься лише Європою. Він глобально порівнюватиме вищі навчальні заклади. Цього хоче Єврокомісія. І це важливий аспект, який дозволяє подивитися, де перебуває Європа в порівнянні з рештою світу. При цьому все робитиметься з огляду на мобільність студентів".

Порівняння покращить якість викладання

Така ідея прийшлася до смаку й політикам. Міністр освіти німецької федеральної землі Саксонія-Ангальт Ян-Гендрік Ольберц не виключає, що складання такого списку дозволить покращити рівень викладання.

Зрештою, прозорість не лише допомагає молодим людям знайти університет мрії. "Сподіваюсь, що в нас розгорнеться дискусія навколо якості освіти. Адже студенти можуть лише тоді ефективно вчитися, якщо викладання є ефективним, якщо їх супроводжують під час навчання, допомагають порадою. Така допомога особливо важлива на самому початку навчання".

Але чи можливо порівняти семінари в Греції, Польщі, Данії або Албанії? За словами Федеркайля, таке порівняння є вкрай складною справою: слід враховувати культурні й мовні особливості окремих країн, а це – найбільший виклик. "Ми, скажімо, не знаємо: як оцінюють студенти в Китаї свої виші? Чи прийнято у них взагалі критично висловлюватися відносно власного ВНЗ?

Безперечно, це нам теж доведеться перевірити, що є одним з найцікавіших моментів нашого дослідження",- каже Федеркайль. Результати європейського рейтингу ВНЗ планується представити через два роки.

Автори: А.Гіммельрат, В. Медяний


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів