МОН затвердило методичні рекомендації для розробників документів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МОН затвердило методичні рекомендації для розробників документів
19-02-2021

Автори освітніх стандартів профосвіти під час роботи над документами мають вказувати інформацію за чотирма розділами.



Кожен з них спрямований на отримання учнями ключових та професійних компетентностей. Ініціювати розроблення освітнього стандарту можуть місцеві управлінці, роботодавці, громадські, наукові або освітні організації. Методичні рекомендації для розроблення ними стандартів професійно-технічної освіти за компетентнісним підходом розміщені сьогодні, 18 лютого 2021 року, на сайті МОН.

"Вже кілька років МОН застосовує компетентнісний підхід у розробці освітніх стандартів для підготовки кваліфікованих робітників. Часто, після тривалої роботи авторської групи, до Міністерства подаються проєкти документів, в яких не зазначена інформація про обов'язкові результати навчання, або ж не враховані зауваження, отримані під час громадських консультацій. Для того, щоб в подальшому уникати неточностей, були розроблені методичні рекомендації, які містять чіткі кроки для створення та затвердження стандартів, а ще перелік інформації, яку автори мають вказувати за кожним розділом. Ми розраховуємо, що це прискорить оновлення змісту профосвіти, а також допоможе наблизити його до європейських практик у відповідній сфері", - зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Міністр зазначив, що освітні стандарти мають базуватися на професійних стандартах, щоби вимоги до вже працюючих фахівців співпадали із тим, як їх готують у профтехах. У стандарті також потрібно чітко виписувати обсяг навчального навантаження на учнів, зокрема з охорони праці, обов'язкові знання, навички та вміння, за якими їх оцінюватимуть і присвоюватимуть кваліфікацію або розряд.

Під час розробки документа, МОН рекомендує дотримуватися такої структури:

- титульна сторінка із зазначенням загальних відомостей про стандарт профосвіти;
- загальні положення;
- вимоги до результатів навчання;
- орієнтовний перелік основних засобів навчання;
- інформація про розробників.

Відтепер щороку до 15 жовтня МОН збиратиме заявки від авторів, які хочуть розробити проєкт освітнього стандарту за певною професією у поточному році. Після опрацювання ініціатив, створюватиметься робоча група та складатиметься календарний план її роботи. Коли учасники групи розроблять проєкт стандарту, документ буде розміщено на сайті Міністерства для громадського обговорення.

Завершивши опрацювання зауважень та пропозицій, погодивши документ з роботодавцями та зацікавленими сторонами, автори передаватимуть його на затвердження МОН.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів