Експерт: Рішення про врахування середнього балу атестата зведе нанівець 12-бальну систему оцінювання « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Експерт: Рішення про врахування середнього балу атестата зведе нанівець 12-бальну систему оцінювання
23-04-2010

Зміни у вступній кампанії до ВНЗ, що будуть враховувати середній бал атестата за шкалою 200 балів зведуть нанівець 12-бальну систему оцінювання та спрямують в інший бік розвиток середньої освіти, в першу чергу її профілізацію, розповів в інтерв’ю «ДТ» міжнародний експерт, консультант Anglia Assessment Ltd та USETI Альгірдас Забуліоніс.

«Говорити сьогодні про зміни у вступній кампанії і приймати якісь рішення заднім числом — нечесно. Чому щоранку учні дізнаються щось нове про правила вступу до вищих навчальних закладів країни? - дивується експерт. - Найбільше мене як експерта вразило те, що цього року враховуватимуть середній бал атестата за шкалою 200 балів. Але ж це спрямовує в інший бік розвиток вашої середньої освіти, зокрема її профілізацію!»

На думку експерта, середній бал нівелює бажання учнів спеціалізуватись у певній галузі знань.

«Якщо ви враховуєте середній бал за атестатом, то тим самим вимагаєте від випускника знання всіх чотирнадцяти предметів на «відмінно». Від майбутнього математика ви очікуєте 12 балів з історії, фізкультури, музики...

Майбутнього літератора можуть не прийняти на факультет філології, якщо в нього погані оцінки з фізики, хімії, біології», - зауважив Забуліоніс.

Однією з головних проблем, що виникають з врахуванням середнього балу атестату, є відутність статистики, наскільки середній бал атестата є справедливим при порівнянні двох учнів, вважає експерт.

«Я зробив власний аналіз за вашою базою даних і можу сказати, що на об’єктивність цього показника впливають різні чинники. Перший — де навчається учень (міська чи сільська школа, гімназія чи звичайний загальноосвітній заклад).

Хлопець з донецького ліцею втратить більше одного бала за 12-бальною шкалою (20 балів за 200-бальною) порівняно з дівчиною із сільської школи, оскільки, як показує статистика, отримати високу оцінку в сільській школі легше», - вважає Забуліоніс.

«Шкільна оцінка не є об’єктивною мірою порівняння знань учнів, вона більшою мірою є знаряддям у руках учителя для керування класом. Минулого року ЗНО «зрізало» більше половини ваших кандидатів на медаль, - нагадує експерт.

– Запроваджуючи цей показник, ви «ставите на вуха» вчителів хороших шкіл — замість 12-бальної системи вони перейдуть на двобальну: 12 і 11. Про це з ними домовляться турботливі мами учнів.

Отже, рішення про врахування при вступі до ВНЗ середнього бала атестата зведе нанівець 12-бальну систему оцінювання».

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів