МОН пропонує для громадського обговорення законопроєкт «Про освіту дорослих» « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МОН пропонує для громадського обговорення законопроєкт «Про освіту дорослих»
9-09-2020

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проєкт Закону України «Про освіту дорослих».



«Освіта дорослих є визнаним складником системи освіти в Європейському освітньому просторі. Її значущість зумовлена тим, що сучасна економіка, як і суспільство все більше потребують високоосвічених людей, які постійно вдосконалюють свої професійні, громадянські та особистісні компетентності, навчаються впродовж усього життя. Доросла людина здобуває освіту з метою особистісного та професійного розвитку, адаптації до соціальних, економічних та інших змін у суспільстві. При цьому вона володіє специфічними, саме для неї характерними досвідом та мотивацією, які мають бути враховані під час здобуття такої освіти», – підкреслив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

За його словами, законопроєкт спрямований на законодавче забезпечення умов функціонування освіти дорослих в Україні. Він визначає пріоритетні напрями, складники та структуру освіти дорослих, засади державної політики у сфері освіти дорослих. Нормами законопроєкту передбачені гнучкі механізми здобуття формальної, неформальної та інформальної освіти дорослих, визнання кваліфікацій, здобутих шляхом неформальної та інформальної освіти.

Вводиться в законодавчий обіг термін «провайдер освіти дорослих» як комплексне поняття, яке охоплює всіх юридичних і фізичних осіб, що надають освітні послуги дорослим особам. При цьому виділяються дві категорії провайдерів – центри освіти дорослих (провайдери, що працюють за програмами неформальної освіти дорослих і виконують соціальну функцію) та заклади освіти дорослих (надають освіту дорослих у певній галузі), які мають системно забезпечувати задоволення потреб дорослих у професійному та особистісному розвитку, а також доступність освіти дорослих для всіх потенційних здобувачів. При цьому для усіх провайдерів освіти дорослих передбачено рівні права та обов’язки, визначено вимоги щодо забезпечення якості їхньої освітньої діяльності.

Однією із нових інституцій відповідно до законопроєкту має стати Національна рада з питань освіти дорослих – консультативний орган, який забезпечить вплив громадськості на формування державної політики у сфері освіти дорослих. Окрім того, законопроєктом визначаються правові засади фінансового забезпечення освіти дорослих, у тому числі діяльності Фонду підтримки освіти дорослих, основна мета якого – надавати фінансову підтримку провайдерам та здобувачам освіти дорослих на конкурсних засадах.

До уваги громадськості також пропонуються проєкти Законів України про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів щодо підтримки освіти дорослих, розроблені з метою вдосконалення системи фінансування освіти дорослих.

«Розроблення та прийняття законопроєкту про освіту дорослих, а також супутніх законопроєктів у пакеті суттєво розширить можливості дорослих людей в Україні здобувати потрібну їм освіту в обраних ними самостійно провайдерів освіти дорослих, за обраними програмами, освітніми траєкторіями, у зручних для них темпі, формах та видах», – зазначив Сергій Шкарлет.

Законопроєкт розроблено відповідно до плану заходів з виконання Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 р. № 1106), а також Плану організації підготовки проєктів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України «Про освіту» (схвалений рішенням Уряду від 25 жовтня 2017 року, протокол № 61).

Пропозиції та зауваження до проєкту Закону України «Про освіту дорослих» та супутніх законопроєктів приймаються до 08 жовтня 2020 р.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів