На кого вчитися у 2010-му. Безпрограшний варіант - айтішники й архітектори « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
На кого вчитися у 2010-му. Безпрограшний варіант - айтішники й архітектори
6-04-2010

Щасливчики ті, хто чітко знає, на яку спеціальність хоче піти вчитися. Але більшість 17-річних абітурієнтів відчуває масу сумнівів з приводу того, куди поступати.


У результаті найчастіше йдуть стандартним шляхом - подають документи, "куди і всі". Тому зараз існує цілий "пакет" зі спеціальностей, на які кілька років поспіль найвищі конкурси. Ми вирішили проаналізувати за допомогою експертів, наскільки вони будуть затребувані через 5 років.


ЕКСПЕРТИ:

Микола Фоменко, начальник відділу моніторингу вищої освіти МОН;

Віталій Михайлов, директор з країн СНД компанії WORLD STAFF;

Олексій Мірошниченко, виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України;

Віра Шатська, директор Першого українського кадрового агентства;

Олена Грищук, директор рекрутингової компанії "Форсаж".


АЙТІШНИКИ

За. Програмне забезпечення повинно постійно вдосконалюватись, тому потреба у фахівцях, здатних грамотно вирішити цю проблему, величезна. Все більше організацій приділяють увагу автоматизації своєї діяльності, і цей процес з кожним роком буде тільки набирати обертів. Тому попит на IT-послуги буде тільки зростати. За прогнозами наших експертів, до 2015 року вакансій у цій області стане на 50% більше. Причому наші програмісти цінуються як в Україні, так і за її межами.

Проти. Жоден експерт не назвав аргументи проти цієї спеціальності.


ФІНАНСИСТИ ("банківська справа")

За. Фінансовий обіг буде здійснюватися завжди. До того ж через 5 років почнеться відродження банківського сектору, особливо це стосується кредитування. Тому попит на фахівців у цій сфері буде високим.

Проти. Вже зараз спостерігається надлишок таких кадрів. Тому, за словами Миколи Фоменка, Міносвіти свідомо намагається стримати масовий випуск фахівців економічних факультетів, виділяючи бюджетні кошти для підготовки фінансистів тільки в профільних і технічних вузах. Через 5 років негативно може вплинути і тенденція до укрупнення банків, що призведе до зменшення їхньої кількості.


АУДИТОРИ

За. Компанії зростають, водяться нові податки, нові форми звітності - це, відповідно, додає роботи бухгалтерам і аудиторам. Крім того, відповідно до міжнародних стандартів, кожна організація, яка виходить на міжнародні ринки, повинна проходити аудиторську перевірку щонайменше раз на рік.

З часом ця вимога може торкнутися і інших великих організацій. Крім того, все більше компаній розвивають бізнес з метою його продажу в майбутньому, а в цьому випадку без послуг кваліфікованого аудитора їм ніяк не обійтися. Тому попит на аудиторів з кожним роком буде зростати.

Проти. Це специфічна спеціальність, яка має вузьку сферу застосування, тому немає необхідності у великій кількості аудиторів.


МАРКЕТОЛОГИ

За. Маркетинг все частіше використовують для підвищення ефективності роботи будь-якого підприємства, тому здібні маркетологи будуть дуже потрібні. Разом із роллю маркетингу буде особливо зростати значення маркетингових комунікацій, так як цей напрямок слаборозвинений в нашій країні.

Проти. Цей напрям підготовки не розрахований на отримання фундаментальних знань, що звужує сферу застосування. Та й основні товари і послуги для задоволення потреб людини не мають необхідності в додатковому просуванні. Крім того, частина розкручених продуктів поступово буде заборонятися для реклами (алкоголь, тютюн, група ліків), тому ринок цієї спеціальності звужуватиметься.


ЕКОНОМІСТ-МІЖНАРОДНИК

За. Збільшення інвестицій і вихід на ринки інших країн підвищать попит на таких спеціалістів.

Проти. Це не масова спеціальність, адже вона передбачає участь у реалізації міжнародних проектів, а їх не так і багато. І перевагу роботодавці можуть віддавати фахівцям серйозних західних шкіл.


ЮРИСТИ

За. Ці фахівці потрібні практично в кожній організації, тому завжди будуть користуватися попитом.

Проти. У цій області вже зараз надлишок кадрів, і в умовах жорсткої конкуренції потрібно бути висококласним фахівцем. Тому бажано отримувати диплом бакалавра в профільному вузі. Також в ціні будуть вузькоспеціалізовані юристи, тому магістратуру можна вже закінчувати в спеціалізованому вузі.


ДЛЯ ТИХ ХТО НЕ ВИЗНАЧИВСЯ

Прийняти рішення з приводу майбутньої професії допоможуть професіограми - довідники професій з описом характеристик, які вимагає обрана сфера. З готовими професіограмами можна ознайомитись на сайтах (http://www.profigrama.ru, http://www.proforientator.ru) або в довідниках професій (Романова Є.С. "99 популярных профессий. Психологический анализ и профессиограммы", Горбунова М.В. "333 современные профессии и специальности: 111 информационных профессиограмм").

У міських службах зайнятості можна безкоштовно пройти разом з психологом профорієнтаційні тести. Як варіант, можна звернутися в студентські наукові товариства, які організовують при вузах, де є кафедри психології (наприклад, при КНУ ім. Шевченка, НПУ ім. Драгоманова).

Пограйте в профорієнтаційну гру "Порадник". Всі учасники розбивають листок на 3 рівні частини: у першій пишуть ім'я того, кому радять, у другій - професії, які йому підходять, в третій - вуз, який йому рекомендують. Така гра допоможе подивитися на себе зі сторони.


ЗА ЯКИМИ СПЕЦІАЛІСТАМИ МАЙБУТНЄ?

Микола Фоменко: "За тими, хто буде займатися наноелектронікою, високими технологіями в харчовій і переробній промисловості - ці напрямки будуть підтримуватися державою. Після кризи дуже будуть затребувані архітектори та інші будівельні спеціальності".

Віталій Михайлов: "За менеджерами з якості та екології: якщо харчова компанія експортує свою продукцію за кордон, то вона працює з урахуванням міжнародних стандартів, і у такій компанії повинна бути служба якості та екологічної безпеки".

Олексій Мірошниченко: "За інженерами, конструкторами, біотехнологами: існує величезний дефіцит цих фахівців, причому не тільки в Україні, але і за кордоном".

Віра Шатська: "За дослідниками в галузі фізики, хімії тощо: з економічним розвитком будуть збільшуватися інвестиції в ці області".

Олена Грищук: "За актуаріями - експертами, які займаються розробкою методів розрахунку та оцінки ризиків: зараз багато керівників після кризи зацікавлені у попередженні можливих ризиків. А також за фахівцями в галузі генної інженерії: це пов'язано з масовим виробництвом модифікованих продуктів харчування".

Автори: Ольга Агаркова, Анастасія Білоусова


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів