Керівники ЗВО очільникам МОН: Міністерство повинно довіряти українським університетам, надати їм більшої автономії « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Керівники ЗВО очільникам МОН: Міністерство повинно довіряти українським університетам, надати їм більшої автономії
17-04-2020

Онлайн-нарада з питань функціонування вищої освіти за участі очільників Міністерства освіти та науки України й 50-ти керівників закладів вищої освіти відбулася 16 квітня 2020 року.

Першою до учасників звернулася в.о. міністра освіти Любомира Мандзій, яка зауважила, що наразі є підстави вважати, що завершення навчального року відбуватиметься дистанційно, тому важливо подбати про якість університетської освіти в умовах карантину, а також вже зараз визначитися з формами проведення екзаменаційних сесій та атестацій студентів. За її словами, остаточне рішення щодо термінів карантину Уряд планує прийняти у наступну середу, тому університети повинні бути готові до будь-якого варіанту розгортання подій. Любомира Степанівна висловила впевненість, що завдяки спільнім зусиллям Міністерства й керівництва ЗВО буде вироблене ефективне рішення поведінки у ситуації, що склалася у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Про особливості дистанційного навчання в період карантину говорив заступник міністра освіти та науки Єгор Стадний. Він зауважив, що більшість Університетів впоралися з переходом на онлайн-навчання, особливо ті, хто мав до того відповідні платформи й технічні можливості. Інші, доклали зусиль, аби методично й технічно допомогти викладачам і студентам справитися з труднощами. Також заступник міністра наголосив на необхідності постійної роботи із вивчення досвіду дистанційного навчання, адже цьогорічна нетипова ситуація спровокувала не лише нові виклики, але й сформувала нові можливості. За словами Єгора Стадного, Міністерство освіти моніторить ситуацію, вивчає результати проведених опитувань, виявляє успішний досвід і проблеми. Серед основних труднощів називають перенавантаженість. Більшість зіткнулися з тим, що дистанційна освіта не зменшила навантаження, а збільшила його в рази. Зокрема, для студентів відбулося збільшення кількості письмових робіт через намагання підмінити ними практичні заняття. Така форма, за словами замміністра, загрожує зниженню якості робіт, на що слід звернути увагу й виробити якесь прийнятне рішення.

Ще одним болючим питанням, на думку Єгора Стадного, залишається неможливість перенесення в дистанційний режим лабораторних занять, проходження студентами різних видів практики. Головне – не знижувати якість освіти. Це питання потребує окремого розгляду й прийняття зваженого рішення. Не менш важливою проблемою, у ситуації з карантином, є написання й захист дипломних робіт, адже у студентів виникають труднощі з доступом до бібліотек й архівів. Тому важливо звернути увагу наукових керівників на недопущення профанацій у випускових роботах.

До дискусії долучились і ректори університетів. Зокрема, у своєму виступі ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський подякував Міністерству освіти та науки України за можливість обговорення нагальних проблем, привітав усіх учасників наради, запевнив, що в такий непростий час на університети покладено неймовірно велику відповідальність. Леонід Васильович наголосив, що здоров’я всіх учасників освітнього процесу безумовному в пріоритеті але університети зобов’язані забезпечити своїм студентам реалізацію їх права на якісне навчання в умовах карантину. Він також зауважив: «наразі важливою є довіра до університетів, надання їм більшої автономії, але без зняття відповідальності за прийняті рішення. Ми переживали різні часи, упевнений, що впораємося і з цим!»

Керівники ЗВО очільникам МОН:  Міністерство повинно довіряти українським університетам,  надати їм більшої автономії
Керівники ЗВО очільникам МОН:  Міністерство повинно довіряти українським університетам,  надати їм більшої автономії


Звернулися до учасників онлайн-зустрічі й Петро Куліков, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, Олександр Співаковський, ректор Херсонського державного університету, Станіслав Ніколаєнко, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, Геннадій Півняк ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» й Володимир Мельник, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка. У своїх виступах керівники закладів вищої освіти поділилися досвідом запровадження дистанційної освіти у їхніх університетах, подякували за підтримку МОН. Також ректори обговорили низку питань, серед яких: соціальні проблеми, пов’язані з ситуацією подолання пандемії коронавірусу в Україні й світі; питання організації ЗНО, особливо – для магістрів; відсутність у ЗВО медичних працівників; організація чи перенесення студентських практик; діяльність Вчених рад і питання захисту дисертацій; можливість проведення акредитації в онлайн-режимі. Особлива дискусія розгорнулася довкола пропозиції окремих ректорів про відтермінування запровадження Постанови Кабміну № 191 від 3 березня 2020 року про «Деякі питання запровадження індикативної собівартості», якою запроваджується мінімальна ціна контрактного навчання для 38-ми зі 121-ої спеціальності.

Підсумовуючи зустріч, в.о. міністра освіти Любомира Мандзій подякувала за можливість такої конструктивної розмови, запевнила, що й надалі продовжуватиме зв’язок у подібних форматах, а також повідомила новину з позачергового засідання Верховної ради, у якому брала участь, де 339 народних депутатів проголосували «за» ратифікацію угоди про грант від Східноєвропейського Партнерства з енергоефективності та екології (E5P), спрямований на підвищення енергоефективності закладів вищої освіти. Ця угода дозволить 21 університету України суттєво заощаджувати на енергоресурсах та покращити умови праці й навчання, а разом із тим якість та надійність освітніх послуг.

Єгор Стадний запевнив, що всі пропозиції озвучені сьогодні будуть уважно розглянуті Міністерством, проте зауважив, що втілення деяких з них потребують законодавчих змін. Заступник міністра зауважив, що попри всі проблеми не маємо права знижувати якість освіти і вживати заходів, що нівелюють здобутки реформи вищої освіти в Україні. А усі присутні керівники повинні розуміти, що із завершенням карантину коронавірус не зникне, тож перед нами постане проблема організації навчального року 2020-2021 з урахуванням поточної ситуації.

Продовжуючи тезу про організацію наступного навчального року в умовах пандемії, генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Олег Шаров проговорив особливості, що мусять бути враховані при підготовці нового навчального року, серед яких: збереження соціальної дистанції; розвиток дистанційної освіти; організація харчування й функціонування гуртожитків, за умов ризику захворювання на коронавірус. Також він зауважив, що навчальні плани на наступний рік мають бути скориговані так, щоб мінімізувати ризики поширення вірусу й забезпечити соціальну дистанцію.

Усі присутні керівники закладів вищої освіти запевнили, що завдяки таким зустрічам відбувається обмін досвідом між Міносвіти й провідними університетами України. Разом з тим наголосили, що керівництво Міністерства повинно довіряти українським ЗВО, а ті своєю чергою докладуть щонайбільше зусиль для виконання розпоряджень МОН для забезпечення якісного освітнього процесу в Україні.




За інформацією:
univ.kiev.ua






Додатково:

Рада ректорів ЗВО Одеського регіону: Звернення до керівництва МОН щодо перенесення строків введення в дію індикативної вартості

Рахункова палата (2019): Звіт про результати аудиту ефективності управління Міністерством освіти і науки України об’єктами державної власності у сфері вищої освіти, що мають фінансові наслідки для державного бюджету

НАЗЯВО: Роз'яснення щодо цьогорічного Аналітичного звіту “Виконання критеріїв надання та підтвердження статусу національного ЗВО”

Міністерство освіти Китаю запропонувало університетам скасувати бонуси за публікацію в журналах, що представлені у базах наукових цитувань

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів