ФРУ: Врегулювання трудових відносин у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання поширення коронавірусу COVID-19 « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
ФРУ: Врегулювання трудових відносин у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання поширення коронавірусу COVID-19
19-03-2020

1. Відпустка. Якщо наявна згода працівника, то на цей період може надаватися відпустка як щорічна (поза графіком), додаткова (якщо працівник має на таку право), так і без збереження заробітної плати.

Важливо! Відправлення працівника у відпустку може відбутися лише за його згодою.

Відпустка без збереження заробітної плати на час карантину. Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)»
, під час оголошеного КМУ карантину, час перебування у відпустці без збереження заробітної плати не включається у загальний 15-денний строк, встановлений для відпусток такого типу законодавством.

2. Запровадження надомної (дистанційної) роботи. Для тих працівників, хто може виконувати свою роботу віддалено, без постійного перебування в офісі, може застосовуватись дистанційний режим роботи вдома.

Умови надомної роботи повинні бути закріплені у трудовому договорі. Якщо письмовий трудовий договір при прийнятті на роботу не укладався, то надомну роботу можна оформити шляхом написання відповідної заяви та видання наказу роботодавця з вказівкою на те, що робоче місце працівника знаходитиметься за домашньою адресою. Якщо трудовий договір укладався в письмовій формі, то такі зміни потрібно відобразити в тексті трудового договору.

В умовах карантину і віддаленої роботи актуальним є документальне оформлення передачі працівникам комп'ютерів, оргтехніки та обладнання. Вам в нагоді стануть зразки договору безоплатного користування майном та акту його приймання-передачі (додаються).

Порядок надомної праці регулюється Положенням про умови праці надомників, затвердженим постановою Державної служби з питань праці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29 вересня 1981 року №275. Умови та порядок його застосування роз'яснено у листі Міністерства соціальної політики України від 19 лютого 2019 року № 30/1/204-19.

3. Встановлення неповного робочого часу.

Стаття 56 Кодексу законів про працю закріплює можливість встановлення за згодою працівника та роботодавця неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Установити неповний робочий час (можна звести тижневу тривалість роботи до мінімуму), причому ввести такий режим не безстроково, а на певний час. До того ж, на прохання вагітної жінки, яка має дітей віком до 14 років або дитину інваліда, або осіб, які виховують малолітніх дітей без матері, роботодавець не просто може, а навіть зобов'язаний установити їм неповний робочий час.

Такий режим встановлюється за заявою працівника на підставі відповідного наказу роботодавця з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу.

1. Якщо немає можливості реалізувати інші варіанти, то підприємство може оголосити простій.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 Кодексу законів про працю, простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Окрім того, відповідно до ч. 1 ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

2. Надання працівником виданого у встановленому порядку листка непрацездатності є підставою для призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності відповідно до статей 22 – 24, 30-34 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», прийнятого 17.03.2020, виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій» встановлюються у розмірі - 50 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

__________________________________


Приклад оформлення заяви працівником, що хоче тимчасово працювати дистанційно. ЗАВАНТАЖИТИ

Приклад оформлення заяви працівником, що хоче оформити гнучкий графік роботи. ЗАВАНТАЖИТИ

Приклад ДОГОВОРУ безоплатного користування майном. ЗАВАНТАЖИТИ










Додатково:

ФРУ надала зауваження до проекту змін Порядку здійснення держконтролю за додержанням законодавства про працю

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів