Комітет ООН заслухав інформацію про порушення прав працівників в Україні « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Комітет ООН заслухав інформацію про порушення прав працівників в Україні
26-02-2020

З 17 лютого до 6 березня 2020 року у Женеві відбувається 67-ма сесія Комітету ООН з економічних, соціальних та культурних прав, до якого входять 18 незалежних експертів, які здійснюють моніторинг виконання Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права.



Федерація профспілок України направила до Комітету інформацію про порушення державою Україна прав працівників та профспілок, визначених статями 7, 8, 9, 10 і 11 Пакту.

20-21 лютого Комітет розглянув виконання зобов’язань, передбачених Пактом, Україною. Перед членами комітету виступив представник Інтернаціоналу громадського обслуговування Каміло Рубіано, який проінформував їх про спроби українського уряду обмежити трудові права та гарантії.

У грудні 2019 року урядом України та народними депутатами було подано низку трудових законопроектів до парламенту. У випадку їхнього прийняття постраждають основоположні права працівників, що є порушенням не лише Пакту, а й конвенцій МОП. Ці законодавчі зміни розроблялися за закритими дверима без повноцінних та відвертих тристоронніх консультацій із залученням репрезентативних профспілок.

Пропоновані Урядом обмеження та порушення трудових прав включають, наприклад, одностороннє розірвання трудових договорів без вихідної виплати, що, ймовірно, особливо позначиться на профспілкових активістах та викривачах порушень; розширення використання короткострокових контрактів та введення контрактів з нульовим робочим часом; різке скорочення оплати за понаднормову роботу та відміну існуючих обмежень на понаднормову роботу; скасування деяких соціальних гарантій та зниження захисту матерів з малими дітьми, спрощення їх звільнення.

Крім того, законопроекти, подані до парламенту, запроваджують нові правила, які обмежують основоположне право на свободу об'єднання. Наприклад, кількість профспілкових організацій на підприємстві обмежується максимум двома і, що ще більше турбує, скасовується право профспілок на страйк на територіальному, галузевому та національному рівнях.

Пан Чен, заступник голови Комітету, попросив уряд надати пояснення щодо цих законопроектів, які передбачають повний перегляд трудових відносин у країні та матимуть величезні наслідки для працівників.

Представник Міністерства соціальної політики України у відповідь заявила, що ринок праці вже не такий, який був раніше, тому старе законодавство потребує осучаснення. Профспілки критикують дані законопроекти, але у працівників зараз занадто багато пільг та гарантій, що стримує інвестиції. Верховна Рада України прийме рішення. Створена робоча група за участю соціальних партнерів та представників різних міністерств, яка обговорить коментарі профспілок. Вже проведено чотири засідання. Поки що це тільки законопроекти. Більш детальна інформація щодо проекту закону про діяльність профспілок буде повідомлена тоді, коли законотворчий процес просунеться уперед.

Під час наступної дискусії присутні на засіданні Комітету підняли питання внутрішньо переміщених осіб в Україні, нерівності доходів, бідності, негативного впливу умов кредитування МВФ, корупції та захисту її викривачів.

Заступник голови Комітету Чен зазначив низьку якість наданих урядом даних про ситуацію із зайнятістю в країні.

Комітет попросив Уряд надати додаткову інформацію щодо законопроектів, які можуть негативно позначитися на правах профспілок та працівників:

«Про працю» (№ 2708);

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (№ 2681);

«Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення» (№ 2584);

«Про страйки та локаути» (№ 2682);

«Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування» (реєстр. № 2275); та деякі інші.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів