Масляна у 2020 році розпочнеться у понеділок, 24 лютого, а завершиться у неділю, 1 березня « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Масляна у 2020 році розпочнеться у понеділок, 24 лютого, а завершиться у неділю, 1 березня
23-02-2020

Коли святкують Масляну в Україні: дата і традиції


Масляна у 2020 році розпочнеться у понеділок, 24 лютого, а завершиться у неділю, 1 березня
Масляна у 2020 році / www.ufest.in.ua

/Телеканал новини «24»/: Масляна – це одне з найстаріших свят слов'янських народів, яке символізує прихід весни. З приходом масляної розпочинаються справжні народні гуляння, які тривають увесь тиждень. Завершується свято Прощеною неділею, після якої розпочинається Великий піст.

Свято Масляна тісно пов'язане з Великоднем, адже під час Великого посту не можна вживати молочні страви, які складаються з яєць, молока, масла та сметани. На Масляну дозволяється їсти молочні страви досхочу увесь тиждень.

Щоб зрозуміти, на коли припадає святкування Масляної, треба від дати Великодня (19 квітня) вирахувати 48 днів до Великого посту (2 березня), а тоді ще тиждень перед початком посту. Таким чином, Масляна у 2020 році розпочнеться у понеділок, 24 лютого, а завершиться у неділю, 1 березня.

Що готують на Масляну

Головний символ Масляної – млинці. Вони можуть бути різного приготування, але обов'язково мають бути у формі кола, адже вони символізують Сонце. Готувати млинці можна з будь-якими начинками. На частування запрошують в гості рідних та близьких і самі ходять в гості.

Окрім млинців на Масляну також готують оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки та іншу випічку. В останній день святкування, на Прощену неділю, перед початком Великого посту, на столі головною стравою має бути яєчня.

Прикмети і традиції на Масляну

Перший млинець, спечений на Масляну, призначається для поминання покійних. Замішувати тісто треба мовчки з думками про людей, яких вже немає поруч. Віддайте млинець пташці, яка полетить в небо до ваших близьких.

Вважається, що якщо млинці на Масляну будуть пишними та гарно спечуться, то рік буде благополучним. Млинці, які не матимуть форми, будуть занадто тонкі чи товсті – прогнозують невдачі та проблеми.

Якщо напечете високу гірку млинців – до заможності, низька гірка – до неврожаю.

Якщо холодно на Масляну – літо буде теплим, а як йде дощ – осінь буде багатою на гриби.

Святкування Масляної по днях тижня


Понеділок (24 лютого) – перший день Масляної має назву "Зустріч". Цього дня треба запрошувати до себе в гості родичів і пригощати їх різноманітними млинцями та смаколиками. В народі також є звичай ставити в центрі святкування солом'яну ляльку, яка буде стояти аж до завершення свята.

Зробити таку ляльку можна і в домашніх умовах з соломи і тканини. Рекомендується робити її з добрими помислами та гарним настроєм. Якщо поставити ляльку на видне місце, вона принесе радість, благополуччя та достаток.

Вівторок (25 лютого) – другий день Масляної називається "Загравання". У цей день заведено веселитися та кататися на санках.

Середа (26 лютого) – третій день свята називається "Ласунка". Господині готують велику кількість страв і пригощають ними всіх, хто прийде в гості. Першочерговою і основною стравою, звісно ж, залишаються млинці.

Четвер (27 лютого) – четвертий день гучних святкувань називається "Розгуляй". Цього дня народні гуляння мають тривати від ранку до вечора.

П'ятниця (28 лютого) – п'ятий день Масляної має назву "Тещині вечірки". Зять повинен у цей день закликати тещу з тестем в свою оселю і приготувати для них млинці. Вірять, що такі гостини можуть примирити сім'ї, якщо раніше у них були сварки.

Субота (29 лютого) – шостий день святкування називається "Посиденьки зовиці". У передостанній день Масляної невістка запрошує до себе в гості своїх рідних батьків та батьків чоловіка.

Неділя (1 березня) – сьомий день Масляної традиційно супроводжуються "Прощеною неділею". Напередодні Великого посту усім варто попросити пробачення у тих людей, перед якими ви завинили. Прощена неділя є дуже світлим днем перед Великим постом. В останній день Масляної спалюють ляльку з соломи.






Додатково:

World Universities Web Ranking 2020 (January edition) - рейтинг університетів за популярністю в Інтернеті

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів