НІСД: Проблеми неузгодженості вищої освіти та ринку праці в Україні « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НІСД: Проблеми неузгодженості вищої освіти та ринку праці в Україні
6-02-2020




До Вашої уваги пропонуємо частину аналітичної записки:



"
...Висновки і рекомендації


Без взаємопов’язаності освіти та ринку праці неможливо забезпечити продуктивну зайнятість та підготувати компетентного, конкурентоспроможного, затребуваного економікою спеціаліста. В Україні склалася ситуація, що вимагає посилення регулюючих функцій держави в питанні узгодження ринку освітніх послуг та ринку праці. Для цього пропонується:

1. Кабінету Міністрів України:

- розробити та затвердити державну програму, спрямовану на активізацію партнерства між бізнесом та освітнім сектором щодо організації стажування та надання першого робочого місця молодим людям за найбільш затребуваними професіями на ринку праці, впровадження дуальної форми здобуття освіти, розробки професійних та освітніх стандартів;

- розробити зміни до Статті 24 Закону України «Про зайнятість населення» щодо часткової компенсації ЄСВ роботодавцям, які створюють нові або додаткові робочі місця за дефіцитними професіями, винаймають молодих фахівців, та внести відповідні зміни до Постанови КМУ «Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» відповідно до переліку дефіцитних професій, сформованого Центральними та місцевими органами виконавчої влади на основі регіональних середньострокових прогнозів попиту на ринку праці в розрізі професій;
опрацювати питання щодо можливості звільнення фахівців віком до 27 років, зайнятих такими професіями, від сплати податку на доходи фізичних осіб.

2. Міністерству освіти і науки України запровадити систему моніторингу працевлаштування випускників ЗВО в освітньо-кваліфікаційному розрізі. Такий моніторинг має стати основою для оцінки якості підготовки фахівців та оптимізації державних коштів, що спрямовуються на фінансування ЗВО.

3. Міністерству освіти і науки України та Міністерству соціальної політики забезпечити вдосконалення Державного Класифікатора професій та здійснити уніфікацію назв спеціальностей, за якими здійснюється підготовка, відповідно до назв професій згідно з класифікатором ДК 003:2010. Для осучаснення Державного Класифікатора професій та уніфікації назв доцільно створити робочу групу, до складу якої, окрім представників органів виконавчої влади, будуть залучені роботодавці, фахівці наукових установ, освітніх закладів та профспілок.

4. Міністерству освіти і науки спільно з Державною службою статистики та Державною службою зайнятості запровадити на регулярній основі відстеження показників освітньо-професійної відповідності найманих зайнятих та безробітних за регіонами, а також обсягів вертикальної (переміщення працівника без зміни статусу - професії, доходу) та горизонтальної (переміщення зі зміною статусу) мобільності робочої сили, що сприятиме удосконаленню прогнозування попиту на робочу силу на ринку праці, у тому числі у регіональному розрізі.

5. Міністерству освіти і науки спільно з Міністерством соціальної політики запровадити регулярне аналітичне дослідження професійних компетенцій, яких потребують ринок праці і сучасний роботодавець, та здійснювати на його основі регулярне корегування змісту навчально-освітніх програм та освітніх стандартів...."





Завантажити повну версію Аналітичної записки:

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів