МОН: Цього року 135 вишів претендують на те, щоб вперше отримати кошти на так зване базове фінансування науки « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МОН: Цього року 135 вишів претендують на те, щоб вперше отримати кошти на так зване базове фінансування науки
18-10-2019

Цього року 135 вишів претендують на те, щоб вперше отримати кошти на так зване базове фінансування науки: саме стільки закладів подали в МОН документи для проходження незалежної атестації. За її результатами визначать кращих – між ними за спеціальною формулою будуть розподілені 100 млн гривень.

Про це повідомив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович сьогодні, 17 жовтня 2019 року, під час першого засідання Комісії з питань проведення державної атестації ЗВО в частині провадження ними наукової діяльності.

«На цей рік держава вперше передбачила кошти на підтримку пріоритетних напрямів наукових досліджень і розробок в університетах – так зване базове фінансування. Це 100 мільйонів гривень. Так ми дамо можливість кращим не залежати тільки від конкурсних грошей, а мати певну основу для побудови тривалої дослідницької політики. Це буде один з перших кроків до того, щоб концентрувати ресурси там, де є успішна і передова наука», – зазначив Юрій Полюхович.

Важливо, що оцінюватиметься не університет у цілому, а окремі наукові напрями – їх визначено 7. Загалом виші подали 350 заявок за науковими напрямами:

116 – суспільні науки;
83 – технічні науки;
54 – математичні та природничі науки;
46 – гуманітарні науки та мистецтво;
26 – біологія та охорона здоров’я;
20 – аграрні науки та ветеринарія;
5 – воєнні науки та національна безпека.


«Те, що найбільше заявок ми отримали за напрямом "Суспільні науки", є досить показовим. Це один з результатів того, що вже багато років у нашій країні всі хочуть бути юристами та економістами. Перекіс на ці спеціальності в сфері вищої освіти має відповідний ефект і для науки. І ми дуже сподіваємося, що незалежна атестація дасть можливість змінити ситуацію на краще», – наголосив перший заступник Міністра.

Під час засідання Комісія затвердила попередній склад експертних груп за кожним напрямом. Ці експерти до 10 листопада проведуть експертизу за поданими матеріалами ЗВО. Для цього було затверджено спеціальну методику, яка враховує широкий спектр показників наукової діяльності закладу за останні 5 років. Зокрема, оцінюватиметься новизна та практична цінність наукових результатів, інтегрованість у світовий освітньо-науковий простір, перспективи розвитку тощо.

Свої висновки експертні групи нададуть атестаційній комісії, яка має підготувати узагальнений висновок. Після цього МОН повинне затвердити результати атестації та оприлюднити на своєму сайті.

Кожен науковий напрям ЗВО відноситимуть до категорії А, Б, В або визнаватимуть не атестованим. Цього року отримати кошти зможуть ті університети, наукові напрями яких будуть віднесені до групи А. Якщо до цієї групи буде віднесено кілька напрямів одного вишу, то обсяг підтримки визначається окремо для кожного з них.

Ці ЗВО зможуть використати отримані кошти за 2 основними напрямами:

- проведення досліджень і розробок в межах наукового напряму;

- розвиток інфраструктури, оновлення та модернізація матеріально-технічної бази наукової і науково-технічної діяльності.


Важливо, що цього року атестацію проходять виші, підпорядковані МОН. Наступного року атестацію мають пройти всі ЗВО України, які перебувають в іншому підпорядкуванні чи віданні – МВС, Міноборони, Міністерства культури, молоді та спорту, НАН тощо.











Додатково:

Промислова власність у цифрах за 2018 рік: ЗВО з найвищою винахідницькою активністю

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів