Омбудсман: Результати моніторингового візиту до Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Омбудсман: Результати моніторингового візиту до Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова
18-10-2019

У рамках відзначення Міжнародного дня білої тростини співробітникамивідділу права на освіту та культуруДепартаменту моніторингу соціальних правСекретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснено моніторинговий візит до Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова з питання додержання права людини та громадянина з особливими потребами на освіту та виконання Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року».

Під час моніторингу проведено зустрічі з керівництвом та працівниками університету, відвідано окремі приміщення закладу освіти, зокрема й аудиторії, лабораторії, бібліотеку, тощо, в яких організовано навчання осіб з особливими освітніми потребами.

На факультеті спеціальної та інклюзивної освіти університету навчається 2200 студентів, з них: 32 особи з інвалідністю, 11 сиріт та осіб, які позбавлені батьківського піклування, 10 – із числа внутрішньо переміщених осіб. Освітній процес забезпечують 16 докторів та 68 кандидатів наук. Під час моніторингу порушення права на освіту не встановлено.

Створено на факультеті умови для осіб з порушеннями зору (сліпі та зі зниженим зором), зокрема написи на аудиторіях, кабінетах керівництва, приміщеннях загального користування забезпечено шрифтом Брайля. Для кращої адаптації та соціалізації першокурсників з особливими освітніми потребами діє інститут супроводжуючих з числа студентів. Здобувачі освіти мають доступ до бібліотеки та навчально-методичної літератури, яка упорядкована на факультеті.

Водночас лише 14 з числа осіб з інвалідністю навчаються за кошти державного бюджету, оскільки з року в рік кількість таких місць зменшується.

Незважаючи на передбачене у підпункті 2 пункту 2 розділу ХІІ «Освіта» заходів на виконання Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року», завдання щодо створення на базі університету науково-дослідного центру вивчення проблеми глухоти, зазначене питання залишається не вирішеним Міністерством освіти і науки України.

З’ясовано, що для забезпечення належної доступності осіб з інвалідністю до приміщень університету, наказом ректора призначено відповідальних осіб.

Водночас безбар΄єрний доступ забезпечено в 3 з 7 навчальних корпусів, ліфти функціонують лише в 1 навчальному корпусі, спеціальне обладнання та меблі не закуповувалися, матеріально-технічне забезпечення аудиторного фонду не відповідає сучасним вимогам.

З 1 січня 2020 року університет разом з Європейським інвестиційним банком (Швеція) розпочне поступову реконструкцію приміщень з метою забезпечення доступності осіб з особливими освітніми потребами та енергоефективності. Наразі тривають підготовчі роботи.

Представники Департаменту моніторингу соціальних прав під час зустрічі з науково-педагогічними працівниками університету особливу увагу приділили питанням діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

За результатами візиту відповідні акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини будуть направлені керівництву університету та до Міністерства освіти і науки України.












Додатково:

Омбудсман: Харківський університет Повітряних сил недостатньо фінансується Міністерством оборони

Омбудсман: До Київського університету культури охоронці не пустили працівників Офісу Уповноваженого

Омбудсман: Доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів