ЗНО-2019: підсумки реєстрації, етапи проведення « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
ЗНО-2019: підсумки реєстрації, етапи проведення
23-04-2019

В Українському та регіональних центрах оцінювання якості освіти завершено обробку реєстраційних документів осіб, які виявили бажання взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2019 року.


Для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні цього року зареєстровано 354 051 особу. Минулого року для участі в тестуванні було зареєстровано 335 843 особи.

Традиційно найпопулярнішими навчальними предметами є українська мова і література (320 736 зареєстрованих), історія України (232 084 зареєстрованих), математика (146 435 зареєстрованих). З огляду на особливість Умов прийому до закладів вищої освіти значна кількість учасників обирають також біологію (81 342 зареєстрованих) та географію (80 351 зареєстрованих).

Другий рік поспіль спостерігаємо тенденцію до зменшення кількості зареєстрованих на зовнішнє незалежне оцінювання з хімії. У 2019 році на цей предмет зареєструвалося на 6 490 осіб менше порівняно з минулим роком.

Серед учасників зовнішнього незалежного оцінювання більшість є випускниками закладів загальної середньої освіти поточного року. Так, з української мови і літератури випускників закладів загальної середньої освіти поточного року – 53,73%; з історії України – 56,67%; математики – 61,14%; фізики – 74,75%; хімії – 72,43%; біології – 78,04%; географії – 85,44%; англійської мови – 80,99%; французької мови – 80,91%; німецької мови –77,71%; іспанської мови – 57,89%.

З огляду на те, що учні (слухачі) закладів професійно-технічної (професійної) та вищої освіти, які здобувають повну загальну середню освіту в поточному році, обов’язково складають державну підсумкову атестацію з історії України або математики, збільшилася чисельність зареєстрованих на ці предмети.

Порівняно з 2017, 2018 роками у 2019 році відбулися зміни в розподілі категорій осіб, зареєстрованих для проходження ЗНО.

Перерозподіл у відсотковому складі вибірки зареєстрованих зумовлений збільшенням кількості зареєстрованих учнів (слухачів) закладів професійної (професійно-технічної) освіти та студентів закладів вищої освіти. Нагадаємо, що у 2018 році ця категорія учасників ЗНО проходила державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови, а у 2019 році перелік обов’язкових предметів державної підсумкової атестації доповнено історією України або математикою.

Як серед випускників закладів загальної середньої освіти, так і серед студентів закладів професійно-технічної (професійної) та вищої освіти історія України є більш популярною, ніж математика (131 522 проти 98 409, 82 855 учасників проти 48 004 відповідно).

Державну підсумкову атестацію з іноземних мов учні переважно складатимуть за академічному рівні (74,68% учасників тестування). Для виконання сертифікаційної роботи з англійської мови зареєструвалися 96 433 учасники.

Особи, які реєструвалися на ЗНО, найбільше обирали, окрім української мови і літератури, історію України та географію – 62 486 осіб. Друга за популярністю комбінація предметів – історія України й англійська мова (58 752 особи). Історію України й математику обрали 57 138 осіб.

Загалом, більше 50% випускників закладів загальної середньої освіти поточного року обирали по 4 навчальні предмети для складання, учні (слухачі) закладів професійно-технічної (професійної) освіти переважно обирали по 2 навчальні предмети (77,7%). Цікаво, що випускники минулих років найчастіше обирають по три (28,92%) або по чотири навчальні предмети (41,41%).

Під час організації зовнішнього незалежного оцінювання враховуються потреби різних категорій громадян. Так, майбутні учасники мають можливість здійснити вибір однієї з мов національних меншин для проходження зовнішнього незалежного оцінювання (окрім тестів з української мови і літератури й іноземних мов).

Переважна більшість тестів скрадатимуться українською мовою, так лише 3,62% тестування складатимуть історію України однією з мов національних меншин; 8,82% –  математику; 11,06% – фізику; 8,35%  –  хімію; 7,22% –  біологію; 6,25% – географію.

Цього року продовжиться практика тестування осіб із глибокими порушеннями зору із використанням сертифікаційних робіт, надрукованих шрифтом Брайля. Перелік тестів, надрукованих шрифтом Брайля, що будуть пропонуватися учасникам, доповнився, на сьогодні це – українська мова і література, математика, історія України й біологія. Планується також апробація технології комп’ютерного тестування осіб із глибокими порушеннями зору, однак на сьогодні охочих скористатися такою можливістю нема.

Цьогорічним нововведенням буде розумне пристосування процедури переведення тестових балів з української мови і літератури для осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають(ли) повну загальну середню освіту мовою, що не належить до слов’янської групи мов, або мовою корінних народів, та мають кількість тестових балів, меншу за поріг «склав/не склав».  Для таких осіб буде встановлено адаптивний поріг (нижчий за звичайний). Це дозволить таким особам брати участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти.

До 30 квітня на інформаційних сторінках усіх учасників будуть розміщені запрошення-перепустки із зазначенням адреси пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання для проходження тестування з обраних учасниками навчальних предметів. Учасникам зовнішнього незалежного оцінювання необхідно самостійно роздрукувати запрошення-перепустку зі своєї інформаційної сторінки на веб-сайті Українського центру. Доступ до сторінки здійснюється за номером сертифіката ЗНО та пін-кодом, зазначеним у ньому.


Упродовж 3–20 травня триватиме додатковий період реєстрації. Право на реєстрацію в цей період мають особи, які:
  • за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах;

  • брали участь в антитерористичній операції або належать до категорії осіб з неконтрольованих територій та не зареєструвалися для участі в зовнішньому оцінюванні в основний період;

  • проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, або переселилися з них та не зареєструвалися в основний період реєстрації;

  • мають складати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, але через поважні причини не змогли зареєструватися в основний період реєстрації (для участі в додатковій сесії з навчальних предметів, з яких їм будуть зараховані результати зовнішнього оцінювання як оцінки за державну підсумкову атестацію).


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів