Звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році
24-02-2019

Презентація Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році (18.02.19, м. Київ)

2018 рік став першим роком повноцінної реалізації Угоди про асоціацію, титанічна і кропітка робота над виконанням якої поступово принесе конкретні позитивні результати для громадян. Про це під час презентації Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році заявила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, сьогодні з упевненістю можна сказати, що результати виконання Угоди про асоціацію є відчутними, а вигоди – помітними. У заході взяло участь близько 200 представників державних установ, міжнародних організацій та приватного сектору, зокрема координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні.

"У порівнянні з 2017 роком, прогрес виконання запланованих завдань у 2018 році зріс на 11% і склав 52%. Поступово виконуються завдання Угоди, які були не виконані в попередні роки. Як наслідок, сумарний результат виконання Угоди суттєво зростає і наразі складає 42% від запланованих завдань від початку її виконання", – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

За даними Звіту, найбільшого прогресу Україна досягла в таких напрямах як підприємництво, сільське господарство, зменшення технічних бар’єрів у торгівлі, соціальна політика і трудові відносини, фінансовий сектор та енергетика. Також протягом минулого року наша держава додатково виконала 10% зобов’язань, передбачених на 2017 рік.

У 2018 році Україна виконала майже 90% зобов’язань щодо наближення до норм та практики ЄС у сфері підприємництва. Зокрема, у жовтні Верховна Рада ухвалила Кодекс про банкрутство. Документ не тільки підвищив ефективність процедур банкрутства та рівень захисту прав кредиторів, а й врегулював процедуру відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинились в складній фінансовій ситуації. Окрім того, було налагоджено систему моніторингу та контролю державної допомоги підприємствам, розроблено та затверджено критерії оцінки державної допомоги у різних галузях економіки. Розпочав роботу офіційний веб-сайт Антимонопольного комітету, який став першоджерелом інформації про цілі, форми, обсяг та бюджет державної допомоги.

Торік Україна продовжила перехід на міжнародні технічні регламенти, який дозволяє знизити нетарифні бар’єри в торгівлі та покращити доступ вітчизняної промислової продукції на світові ринки. Так, було зроблено важливі кроки з розроблення та затвердження технічних регламентів, стандартизації і метрології, які необхідні для підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів для пріоритетних секторів промислової продукції (Угода АСАА). З 1 січня 2019 року скасовано застосування майже 11 тисяч старих стандартів, розроблених до 1992 року, що становить 90% від загальної кількості. Триває робота з приведення у відповідність українського законодавства до права ЄС та Угоди про технічні бар’єри у торгівлі СОТ.

Чимало вдалося зробити і у сфері соціальної політики та трудових відносин, де прогрес виконання Угоди про асоціацію становить 70%. Зміни в цій галузі охоплюють розробку професійних стандартів, запровадження нових підходів у роботі державної служби зайнятості та запровадження єдиних принципів пенсійного забезпечення. Зроблено суттєві кроки для забезпечення захисту прав дітей та зміни системи інституційного догляду, зокрема, перехід до виховання дітей у сімейному або наближеному до сімейного середовищі. У 2018 році Україна продовжила роботу з впровадження принципів гендерної рівності. Так було затверджено Державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року і Національний план дій з виконання заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок.

Результатом впроваджених євроінтеграційних змін стало зростання обсягу зовнішньої торгівлі України з країнами Євросоюзу. За минулий рік Україна продала до країн ЄС товарів на понад 20 млрд доларів США, що становить 42% від усього експорту. Для порівняння, у 2017 році ця цифра становила трохи більше 17,5 млрд доларів США. Отже, сміливо можна сказати, що Україна продовжує виконання положень Угоди, необхідних для повноцінного функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Сьогодні майже 15 тисяч українських підприємств експортують свої товари до країн ЄС. Аналітики прогнозують, що тенденція зростання українського експорту до країн ЄС збережеться і в майбутньому.

Найбільшими досягненнями у сфері юстиції, свободи та прав людини стало ухвалення Закону «Про Вищий антикорупційний суд» з якого розпочалось створення спеціалізованого суду.
У листопаді 2018 року почало свою діяльність Державне бюро розслідувань. На конкурсній основі сформовано центральний апарат та відкрито перші кримінальні провадження.

У 2018 році Україна значно посилила свою інституційну спроможність у виконанні та моніторингу Угоди. З метою прискорення ухвалення євроінтеграційних законопроектів узгоджено Дорожню карту законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію. Як результат – вдалося ухвалити 11 законів, 10 законопроектів пройшли перше читання. Щоб закріпити незворотній курс на повноправне членство в Європейському Союзі та НАТО торік були ініційовані важливі зміни до Основного Закону України, які нещодавно ухвалила Верховна Рада. Для реформування сектору безпеки відповідно до стандартів ЄС і НАТО та запровадження цивільного контролю в цій сфері було ухвалено Закон України "Про національну безпеку", розроблений за підтримки європейських експертів. Схвальні відгуки за зроблену роботу протягом року Україна отримала на Саміті Україна – ЄС у липні та Раді асоціації у грудні.

Водночас, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, не всі результати виконання Угоди у 2018 році, були позитивними. "Недостатня інституційна спроможність міністерств заважає виконувати завдання Угоди вчасно та в повному обсязі. Наявність значного спротиву окремих груп інтересів знижує ефективність проходження євроінтеграційних законопроектів в Парламенті. Також має місце безвідповідальне ставлення частини народних обранців до декларованих їхніми політичними силами намірів руху до ЄС", - зазначила вона.

Звіт про виконання Угоди підготовлений Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та експертів проекту ЄС «Аssociation4U».


Підготовлено за матеріалами за посиланням

Відеотрансляцію конференції можна переглянути за посиланням

Звіт за 2018 рік можна переглянути тут









Додатково:

Максим Стріха: Ук­раїнська на­ука на шля­ху до Євро­пи

Україна-НАТО: Співробітництво в сфері науки та охорони довкілля

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів