Олександр Співаковський: Прийняття законопроекту № 8385 змінить існуючу архаїчну командно-адміністративну модель управління університетами « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Олександр Співаковський: Прийняття законопроекту № 8385 змінить існуючу архаїчну командно-адміністративну модель управління університетами
17-01-2019

Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти: «Я переконаний, що прийняття цього законопроекту дозволить уникнути повторення ганебних ситуацій, аналогічних тій, що виникла у Національному медичному університеті імені Богомольця»

15 січня 2019 року на засіданні Погоджувальної ради депутатських груп і фракцій Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський подякував Голові Верховної Ради України Андрію Парубію за включення до порядку денного сьогоднішнього пленарного засідання проектів постанов Верховної Ради України № 9410 та № 9411 про присудження премій та призначення іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим.

Після цього Перший заступник Голови Комітету зосередив увагу на необхідності якнайшвидшого прийняття законопроекту № 8385 “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо зміни системи управління закладами вищої освіти”. Олександр Співаковський зазначив, що саме цим законопроектом передбачена докорінна зміна існуючої архаїчної командно-адміністративної моделі управління університетами.

Законопроект має на меті забезпечити інституційне зміцнення вітчизняних університетів, посилити їхню управлінську спроможність, критично необхідну в умовах глобальної конкуренції. Шляхи досягнення поставлених цілей полягають у визначенні оптимального балансу повноважень між внутрішніми органами управління закладу вищої освіти (керівник, вчена рада, адміністрація закладу), наглядовою радою (роль якої має зрости), та органами громадського самоврядування, які традиційно є ініціаторами низових ініціатив і захисту прав викладачів та студентів.

Перший заступник Голови Комітету висловив переконання, що прийняття цього законопроекту дозволить уникнути в майбутньому повторення ганебних ситуацій, аналогічних тій, що виникла у Національному медичному університеті імені Богомольця, коли конфлікт між МОЗ та ректором університету переріс спочатку у відкрите протистояння, а потім призвів до фактичного штурму адміністративної будівлі Університету прибічниками опозиційного ректора.

Іншим важливим законопроектом, якому під час засідання Погоджувальної ради приділив увагу Олександр Співаковський, є проект Закону про внесення змін до розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про освіту" щодо збільшення перехідного періоду імплементації статті 7 (Мова освіти) (реєстр. № 9287 від 09.11.2018). Пропонується подовжити перехідний період запровадження дії статті 7 Закону України «Про освіту» до 1 вересня 2023 року (замість 1 вересня 2020 р.) для осіб, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу. До 1 вересня 2023 року такі особи повинні мати можливість продовжувати здобувати освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності нового Закону «Про освіту», з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. Це дозволить органам виконавчої влади забезпечити належну організацію освітнього процесу відповідно до статті 7 Закону (підготувати і надрукувати нові підручники, затвердити нові типові освітні програми, забезпечити підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації вчителів шкіл (класів), де викладаються (вивчаються) мови національних меншин, тощо), а також усунути певні неузгодженості, які сьогодні існують у наших відносинах з деякими європейськими партнерами.

Наприкінці свого виступу Олександр Співаковський зосередив увагу на питаннях інтелектуальної власності та авторського права. У травні минулого року шляхом консолідації зусиль всіх фракцій парламенту, Уряду, Президента України та міжнародних партнерів з країн ЄС та США було прийнято законопроект № 7466 «Про ефективне управління майновими авторськими та суміжними правами». Це був перший закон у сфері реформи інтелектуальної власності.

Логічним продовженням реформи інтелектуальної власності є законопроект № 7539, який був розроблений і внесений свого часу Урядом до Верховної Ради України. Під час його першого розгляду в парламентській залі не вистачило необхідної кількості голосів для прийняття його в першому читанні. Водночас, Парламент прийняв Постанову, якою направив законопроект до Комітету з питань науки і освіти та доручив доопрацювати його до повторного першого читання.

З метою здійснення належної підготовки законопроекту до повторного першого читання на майданчику Комітету була утворена експертна робоча група, до складу якої були запрошені всі стейкхолдери сфери інтелектуальної власності. До складу робочої групи увійшли 104 експерти: понад 30 народних депутатів України з різних фракцій та Комітетів; представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства культури України, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення; науковці Національної академії наук України, Інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, кафедри інтелектуальної власності Київського національного університету імені Тараса Шевченка; група експертів з Реанімаційного пакету реформ, міжнародні експерти та колеги з Європейської Бізнес-Асоціації, Представництва Європейського Союзу в Україні та Посольства Сполучених Штатів Америки. В результаті було створено комплексний євроінтеграційний законопроект. Олександр Співаковський звернувся з проханням включити доопрацьований законопроект № 7539 до порядку денного засідань Верховної Ради України.







Додатково:

Керівники провідних вишів України звернулися до Генпрокурора за захистом від протиправних дій щодо НМУ імені Богомольця

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів