Як і що читають українці – нове дослідження « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Як і що читають українці – нове дослідження
3-12-2018

Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова провів всеукраїнське дослідження «Ukrainian Reading Publishing Data 2018» на замовлення культурно-видавничого проекту «Читомо», цифрового видавництва GUTENBERGZ та за підтримки Українського культурного фонду.

Відповідно до дослідження, третина опитаних прочитали за рік від 1 до 5 книг. Вдвічі менше (14%) прочитали від 6 до 10 книжок, лише 6% − від 10 до 25 книжок, 4% − від 25 до 50 книжок, і лише 2% − більше 50 книжок.

Певно, це тому, що українці вкрай рідко проводять вільний час читаючи книги. Так, телевізор щодня вмикають майже 60% опитаних. Далі у рейтингу способів проведення дозвілля читання ЗМІ, соцмереж та радіо. Книжки ж аж на 5-му місці −лише кожен 10-й читає їх щодня.

Українського читача легко вирахувати за віком, рівнем освіти та майновим станом. Чим молодше, освіченіше та заможніше – тим більше читає.

Найпопулярніші серед українських читачів – сучасні детективи. Третина опитаних читали книжки цього жанру впродовж останнього року.

На другому місці з відривом у кілька відсотків – класика (32%).

Один з 4-5 читачів протягом року гортав сторінки фантастики або фентезі, підручники і навчальні посібники, книжки з психології та саморозвитку, літературу для дітей та підлітків, любовні романи, сучасні романи та наукові чи науково-популярні видання.

Найменш популярними виявились комікси та графічна проза.

Серед читачок найпопулярнішими жанрами є класика і любовні романи(третина жінок читали їх впродовж року).

Кожен четвертий опитаний, як правило, читає книжки 1-2 години впродовж дня, майже стільки ж людей читають від півгодини до години.

Майже кожен восьмий каже, що читає понад 2 години на добу, і лише 3% читають щодня по кілька хвилин.

Жінки читають частіше, ніж чоловіки (принаймні кілька разів на тиждень – 33% і 21% відповідно). Також жінки частіше, ніж чоловіки, обирають друковані книжки українських видавництв.

Кожен четвертий опитаний, як правило, читає книжки 1-2 години впродовж дня, майже стільки ж людей читають від півгодини до години.

Найбільше часу приділяють читанню люди з вищою освітою (58% понад годину на добу).

Електронні та аудіокнижки щодня читають (слухають) лише 4% опитаних, кілька разів на тиждень – 11%.

Чим молодші респонденти, тим частіше вони слухають аудіокниги (їх частка зростає від 10% у віковій групі 46-59 років до 28% серед тих, кому від 15 до 25 років).

Довідково

Дослідження проведено з 26 жовтня по 1 листопада 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2013 респондентів віком від 15 до 59 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів