2020 року в Норвегії стартує реформа шкільної освіти: Україна поділиться своїм досвідом « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
2020 року в Норвегії стартує реформа шкільної освіти: Україна поділиться своїм досвідом
19-11-2018

Норвегія та Україна обмінюватимуться досвідом та підтримуватимуть контакт у межах впровадження національних реформ освіти.



Відповідної домовленості вдалося досягти на зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Міністром освіти і інтеграції Норвегії Яном Торе Саннером в місті Осло.

У той час як реформа Нова українська школа впроваджуватиметься порічно впродовж 2018-2029 років, реформа шкільної освіти Норвегії здійснюватиметься в межах 2020-2032 років.

«Наша реформа шкільної освіти стартувала цього року – вона є пріоритетом Уряду та держави загалом. Хочу підкреслити, що, говорячи про середню освіту в Україні, ми маємо на увазі близько 3,9 млн школярів, 441 тис. вчителів, понад 16 тис. шкіл. Це величезна система, і для нас це також виклик. Для розуміння, кількість дітей в нашій системі шкільної освіти еквівалентна 74% усього населення Норвегії. Робити такі трансформації Міністерство наодинці не може, і ми, зокрема, вдячні Вергеланд Центру, який заснований Радою Європи та Норвегією, за підтримку змін, адже він став дійсним партнером для нас для впровадження демократичного врядування у наші заклади освіти, розвитку громадянської компетентності», - розповіла Лілія Гриневич.

Вона також запропонувала укласти двосторонню угоду чи меморандум про співпрацю у сфері освіти і науки між Україною та Норвегією, оскільки сьогодні уся співпраця відбувається без такого документу і визначених пріоритетів.

«Побудова партнерства з Україною – важливий напрям роботи для нас. Ми підтримуємо низку реформ, які здійснює сьогодні ваша держава. І ми хочемо й надалі бути для вас хорошим партнером, тому ми можемо розглядати різні формати для покращення нашої взаємодії. Ми також хочемо, щоб між Норвегією та Україною було більше горизонтальних зв’язків – між окремими інституціям, університетами тощо. Я підтримую важливість розвитку демократичних цінностей у школі - розвитку критичного мислення, здатності культурної дискусії, медіаграмотності, яка вкрай важлива для життя в сучасному демократичному суспільстві. В Норвегії ми намагаємось розвивати ці речі з дитячого садка. Ми також зараз затверджуємо нові стандарти загальної середньої освіти, реформа розпочнеться у 2020 році з першого класу, і порічно впроваджуватиметься до 2032-го», - повідомив Міністр освіти і інтеграції Норвегії.

Він наголосив, що їхній попередній стандарт був занадто перевантажений вимогами, і зараз вони хочуть визначити та сконцентрувати увагу дітей на основних напрямах навчання.

«Реформування та зміни Держстандарту – вкрай складний процес, оскільки потребує залучення великого кола людей та пошуку консенсусу. Ви, певно, розумієте це. Йдеться про визначення ядра знань, а у різних людей різні уявлення про дійсно важливу інформацію, яку мають знати всі діти. Особливо це стосується, наприклад, вивчення історії», - зазначив Ян Торе Саннер.

Обмін досвідом допоможе обом країнам знаходити діючі механізми та ділитися освітніми практиками, які справді показали свою ефективність під час впровадження.

Лілія Гриневич також в Осло виступила на панельній дискусії в межах конференції, присвяченій 10-ій річниці діяльності Європейського центру імені Вергеланда. Зокрема, Міністр розповіла про підтримку реформ в Україні, а також підкреслила високу ціну, яку мусила заплатити Україна за європейський вибір.

В Осло Лілія Гриневич окремо зустрілась з державним секретарем Міністерства закордонних справ Норвегії Адуном Халворсеном.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів