НАН України: Академічна наукова установа і заклади вищої освіти відкрили спільну лабораторію математичної фізики « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НАН України: Академічна наукова установа і заклади вищої освіти відкрили спільну лабораторію математичної фізики
12-11-2018

У рамках співпраці Інституту прикладної математики і механіки НАН України (ІПММ) (м. Слов’янськ Донецької області) із закладами вищої освіти, підпорядкованими Міністерству освіти і науки України, зокрема, з Донецьким національним університетом імені Василя Стуса (ДонНУ) (м. Вінниця) та Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького (ЧНУ), відкрито спільну науково-дослідну лабораторію математичної фізики, котра функціонуватиме на базі відділу теорії функцій ІПММ та кафедри фізики ЧНУ.

Науковими керівниками лабораторії призначено провідного наукового співробітника ЧНУ доктора фізико-математичних наук, професора Андрія Гусака та радника при дирекції ІПММ члена-кореспондента НАН України Володимира Гутлянського.

26 жовтня 2018 року на відкриття лабораторії у Черкасах завітав директор ІПММ член-кореспондент НАН України Ігор Скрипнік. Звертаючись із вітальним словом до учасників зібрання, він зауважив, що попри те, що фундаментальні дослідження в галузі точних наук мають неабияке значення, їхнє подальше застосування для практичних цілей, а також здійснення прикладних досліджень у галузі математичної фізики, механіки й кібернетики завжди були і залишаються основними завданнями роботи ІПММ. Заснована 1965 року академіком Іваном Данилюком (1931–1988), ця академічна наукова установа отримала назву «Інститут прикладної математики», оскільки одним із пріоритетних напрямів її діяльності від початку було саме створення низки унікальних прикладних розробок для потреб багатьох галузей – енергетики, вугільної, гірничо- й газодобувної промисловості, космічних досліджень, металургії, машинобудування, медицини. Це було тоді та є зараз надзвичайно актуальним як для Донбасу, так і для всієї України. Учені ІПММ мають досвід співпраці з колегами з Донецького фізико-технічного інституту імені О.О. Галкіна НАН України (нині – м. Київ) та Фізико-технічного інституту низьких температур імені Б.І. Вєркіна НАН України (м. Харків). Розробки ІПММ у галузі динаміки зв’язаних тіл впроваджено на ДП «КБ «Південне» імені М.К. Янгеля», де використовуються при проектуванні космічних апаратів. Результати роботи Інституту в галузі математичних проблем кібернетики та технічної діагностики цифрових пристроїв впроваджено на підприємствах, які виробляють бортову і вимірювальну обчислювальну техніку.

Оскільки для задач сьогодення досить актуальним питанням є інтеграція установ НАН України та закладів вищої освіти (для посилення наукових шкіл, збереження кадрового потенціалу й залучення талановитої студентської молоді до наукових досліджень, зокрема в системі НАН України), ІПММ вважає безумовно цікавим і корисним досвід співпраці з командою фізиків ЧНУ, яку очолює доктор фізико-математичних наук, професор Андрій Гусак – відомий у світі фахівець із фізики матеріалів і нанотехнологій. Інститут сподівається, що створена спільними зусиллями лабораторія математичної фізики стане першою і, можливо, не останньою ланкою в цій важливій кооперації.

По завершенні офіційної частини відкриття лабораторії виступили професори Андрій Гусак і Володимир Рязанов виступили з науковими доповідями, окресливши в них основні проблеми й завдання, які пропонуються до вирішення в цій лабораторії з боку фізиків ЧНУ та математиків ІПММ.

Метою діяльності лабораторії є розв’язання актуальних фундаментальних і прикладних науково-дослідних задач у галузі математичної фізики, теорії та методів моделювання термодинаміки й кінетики фазових і структурних перетворень у відкритих неоднорідних системах, рівнянь у частинних похідних.

Одним із головних завдань новоствореної лабораторії є реалізація спільних науково-дослідних проектів як фундаментального, так і прикладного спрямування.








Додатково:

Промислова власність у цифрах за 9 місяців 2018 року: ЗВО з найвищою винахідницькою активністю

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів