Питання діяльності НМУ ім. О.О. Богомольця та юридичні аспекти кадрових та інших рішень « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Питання діяльності НМУ ім. О.О. Богомольця та юридичні аспекти кадрових та інших рішень
5-10-2018

Ситуація в Національному медичному університеті ім. О.О.Богомольця продовжує приковувати увагу наукової, медичної спільноти, журналістів, правників. Розібратися в тонкощах подій з точки зору дотримання норм законодавства непросто навіть юристам, не кажучи вже про людей, які не мають жодного відношення до юриспруденції.

Хто є легітимним в.о. ректора? Від кого залежить, чи отримають люди зарплату? Чи варто серйозно сприймати телефонні дзвінки з погрозою звільнення або ж взагалі – фізичної розправи? Наскільки законним є виконання своїх службових обов’язків у приміщеннях Університету за адресою пр. Перемоги, 34? І що буде з колективом завтра?

Питань дуже багато і разом з колегами, у відкритій дискусії, за участю провідних фахівців у галузі права шукати на відповіді на них набагато простіше. Тож Адміністрація Університету на чолі з в.о. ректора, першим проректором з науково-педагогічної роботи, професором Ярославом Цехмістером, головою профкому співробітників Марією Лук’янець, головою Вченої ради, професором Катериною Амосовою запросила проректорів, деканів, керівників та співробітників структурних підрозділів, працівників ректорату до розмови про поточну ситуацію в Університеті і про те, як колектив буде жити завтра. Участь у зустрічі також взяла юрист Катерина Цвєткова (працівники юридичного відділу НМУ наразі беруть активну участь у судових процесах).

Питання щодо виконувача обов’язків ректора НМУ після повторного звільнення 1 жовтня 2018 року Міністерством охорони здоров’я Катерини Амосової з посади ректора наразі є одним з найважливіших. Адже цю посаду собі приписують то Олександр Науменко, обіцяючи людям зарплати, які разом з МОЗом самі ж штучно заблокували, то Юрій Кучин, який зранку 4 жовтня опинився у ЄДР як підписант від НМУ ім.О.О.Богомольця. Проте обоє не мають жодних законних повноважень виконувати обов’язки ректора, – пояснює юрист. Юрій Кучин призначений в.о. ректора відповідно до наказу МОЗ України №42-о від 14 серпня, дію якого зупинено ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 5 вересня 2018 року. Тобто, починаючи з 5 вересня Юрій Кучин не мав права виконувати обов’язки ректора, а наказ № 3-з за його підписом від 5 вересня щодо призначення в.о. ректора НМУ Олександра Науменка, є незаконним. Є ще й інші ухвали суду, які взагалі забороняють МОЗу призначати в.о. ректора у будь-який спосіб. Це ухвали Окружного адміністративного суду м.Києва від 5 та 11 вересня. Але МОЗ України продовжує, всупереч закону, всупереч рішенню суду, визнавати законним в.о. ректора Олександра Науменка. 1 жовтня Окружний адміністративний суд м. Києва виносить ще одну ухвалу, якою зупиняє дію Наказу МОЗ України № 1639 від 7 вересня 2018 року, яким і було призначено Олександра Науменка в.о. ректора.

Таким чином, починаючи з 5 вересня 2018 року Юрій Кучин, а більш того Олександр Науменко не мали права виконувати будь-яких обов’язків ректора НМУ. Тобто, будь-які розпорядження чи накази, у тому числі щодо звільнення працівників НМУ, видані за підписом Юрія Кучина або Олександра Науменка як в.о. ректора є такими, що видані незаконно та не спричиняють жодних юридичних наслідків, – пояснює юрист.

Фактично звільнення не відбулося, оскільки накази видані особами, які не мали на це жодних повноважень. При цьому, відповідно до трудового законодавства, звільнення працівників відбувається у декілька етапів, зокрема, доведення до відома працівника наказу про звільнення, проведення остаточного розрахунку, видача трудової книжки, чого зроблено не було, що ще раз свідчить про незаконність таких наказів та відсутність факту звільнення працівників.

Хто ж є наразі законним в.о. ректора? Відповідно до вимог чинного законодавства та внутрішніх положень Університету єдиним законним виконувачем обов’язків ректора НМУ ім. О.О.Богомольця є перший проректор з науково-педагогічної роботи НМУ Ярослав Цехмістер.

Звертаючись до учасників зібрання, Ярослав Цехмістер подякував за згуртованість, за витримку і принциповість у відстоюванні своїх прав і підтримку законної Адміністрації НМУ. Ярослав Володимирович наголосив, що місце роботи співробітників НМУ, які згідно чинного Наказу в.о. ректора переїхали з окупованого самопроголошеним ректором приміщення на бульварі Шевченка, 13 у навчальні приміщення на пр. Перемоги, 34, є законним. Це також територія Університету і свої службові обов’язки співробітнику тут виконують у повному обсязі. У звичному режимі відбувається навчальний процес, надаються необхідні юридичні консультації, працюють у штатному режимі відділ кадрів, канцелярія, своєчасно підготовлені необхідні документи для виплати заробітних плат та стипендій, ведеться прийом іноземних делегацій, тощо. Жодних питань нема до роботи деканатів, працюють усі кафедри.

Щодо погроз і спроб шантажу, які лунають від невідомих осіб на адресу співробітників, вони є неприпустимими ні з точки зору закону, ні з точки зору моралі і повинні стати предметом звернення до органів поліції.

На своїй сторінці у facebook Катерина Амосова повідомила наступне:

"В основі конфлікту, створеного МОЗ навколо НМУ, який продовжується вже більше року, лежить дивна впевненість очільників МОЗу, що призначення на високі посади зробило їх «небожителями», наділеними безмежними адміністративними повноваженнями і моральним правом керувати всією медичною галуззю, включно з НМУ, як їм заманеться.

Їм байдуже на гарантовану ЗУ «Про вищу освіту» університетську самоврядність і виборність всіх членів адміністрації освітніх закладів на засадах демократії.

Спроби керувати НМУ в ручному режимі прогресували від втручань у господарську діяльність з вимогами порушувати закон, під погрозою звільнення до звільнення та низки незаконних призначень в якості в.о. ректора осіб за власним вибором, не дивлячись на закон, який дає право на виконання цих обов‘язків лише обраному першому проректору.

Для відстоювання права університету на самоврядність адміністрація була вимушена неодноразово звертатися до суду.

Програші МОЗу в цих судових спорах відбувалися на очах всього суспільства і стали іміджевою загрозою. Відповіддю стало наповнення інформаційного простору численними гучними обвинуваченнями НМУ в «корупції», а адміністрації – в ніби-то багатомільйонних «незаконних фінансових оборудках», «зухвалих злочинах», «дезорганізації роботи» в ході «боротьби за владу», попри «вимоги її залишити» від невідомої «громадськості». Програвши суди, високопосадовці МОЗу дозволяють собі не визнавати їхніх рішень, офіційно оголошуючи їх сумнівними і незаконними.

Звісно ж МОЗівські речники свої фейкові заяви не підвтерджують жодними доказами, задокументованими фактами чи судовими рішеннями...


Що я буду робити далі?

- повторно звернусь до суду з новим позовом – інакше вийде, що я визнала фейкові обвинувачення, а наша команда буде репресована;
- долучуся до забезпечення того, щоб в період до винесення судового рішення обов’язки в.о. ректора, у відповідності з законом, виконував перший проректор, задля виведення викладацькоі спільноти із стану невизначеності;
- паралельно з трудовим спором адвокати займуться темою кримінального переслідування чиновників, яка була розпочата моєю заявою про імовірний злочин до Печерського відділку поліції."





Довідково:

Перелік осіб які в мережі представлені як керівники НМУ


В.о. ректора
НАУМЕНКО ОЛЕКСАНДР МИКОЛАЙОВИЧ
(Доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України)

В.о. першого проректора,
КАНЮРА ОЛЕКСАНДР АНДРІЙОВИЧ
(Доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України)

В.о. проректора з науково-педагогічної роботи
МИХАЙЛИЧЕНКО БОРИС ВАЛЕНТИНОВИЧ
(Доктор медичних наук, професор)

В.о проректора з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку
ПОЛИВАЧ ВІКТОР МИКОЛАЙОВИЧ
(пошук в: youtube, пошук в: google ???...)




За інформацією:
nmu.life,
facebook,
nmu.ua






Додатково:

Постійно програючи Катерині Амосовій у судах - МОЗ України вкотре звільнило її з посади ректора НМУ ім. О.О. Богомольця

Студпрламент НМУ імені О.О.Богомольця звернувся до МОН: Ми підтримуємо ректора Катерину Амосову

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів