Чому батьки і вчителі проти того, щоб діти вивчали англійську мову за державними підручниками « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Чому батьки і вчителі проти того, щоб діти вивчали англійську мову за державними підручниками
19-09-2018

Не секрет, що чимало українських дітей, навіть дуже здібних, погано володіють іноземною — незважаючи на те, що в школі можуть мати 3 — 4 уроки на тиждень.



І одна з причин — навчальні матеріали, якими держава забезпечує учнів. Незалежні експерти кажуть, що оволодіти, приміром, англійською, користуючись цими підручниками, просто unreal, тобто нереально, пише газета “Експрес“.

Це розуміють і батьки, і вчителі. Тож у багатьох школах відразу у вересні батьки купують дітям навчальні матеріали для іноземної мови. Найчастіше — британських видавництв. Моя подруга Євгенія — мама двох школярок. Хоче, аби діти добре оволоділи іноземною, тому не проти здавати гроші на навчальні матеріали з цього предмета. Щороку витрачає приблизно 300 гривень на книжку, зошит та диск.

“Шкільні підручники написані за застарілою методикою, — каже подруга. — Треба опановувати сучасну мову, нові слова. Оксфордська методика нам підходить, тому купуємо спеціалізовані підручники. Щоправда, вони дорогі. Тож для того, аби здешевити, беремо дітям копії, а не повноколірні видання“.

“Ми теж купили комплект на півтора року за 360 гривень, — каже Уляна Ковлига. — Державні підручники просто жахливі! Наша школа вже років 15 вчиться лише за британськими. Усі батьки — “за”.

“У нас дуже люблять гроші збирати — зокрема і на вивчення англійської, — каже Світлана Павлюшок, двоє дітей якої навчаються у школі №5 міста Павлограда Дніпропетровської області. — На навчальні матеріали витратили приблизно 450 гривень! Я не проти, аби дитина якісно вивчала іноземну мову, проте фінансово “потягти” двоє школярів — дуже важко“.

Чому ж рекомендовані МОН шкільні підручники припадають пилом? Експерти кажуть, що ці навчальні матеріали — неякісні, і не можуть забезпечити дитині повноцінне опанування мовою. Утім деякі педагоги знаходять вихід із таких ситуацій без купівлі дороговартісних матеріалів.

“Жодного року мої учні не купували британські комплекти, — запевняє учителька англійської Ірина Василик з Львівщини. — Я переконана, що більшу роль відіграє методика викладання. У мене на заняттях діти постійно слухають аудіозаписи, ми розбираємо тексти пісень їхніх улюблених англомовних виконавців, вони пишуть твори про те, що їм справді подобається. Така англійська — цікава й легко вивчається“.

При цьому й батьки зауважують: не завжди саме книжка визначає ефективність вивчення мови. Значно більше залежить від бажання учня та компетентності вчителя.

“Пригадую, вчителька просто нахабно вимагала купити оксфордські книжки в 9-му класі, — ділиться Христина, колишня школярка. — Батьки купили. На закінчення року — лише 18 вивчених сторінок! Вчителька не могла дати раду підручнику — на одному розвороті ми могли зависнути на 2 — 3 тижні. А робочий зошит — то взагалі окрема історія. Вчителька перевіряла домашнє завдання з книжки з відповідями, бо сама не розуміла що й до чого. Тож 450 гривень — на вітер“.

Висновок простий: українські школярі потребують якіснішого навчального матеріалу для вивчення англійської. Міністерству освіти й науки пора зробити висновки і виправити таку ситуацію.

Олена КОВАЛЬСЬКА

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів