Звіт ДІНЗ за 2017 рік: Правила прийому майже у всіх ВНЗ, що вивчалися, мають непрозорі пункти й вимоги « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Звіт ДІНЗ за 2017 рік: Правила прийому майже у всіх ВНЗ, що вивчалися, мають непрозорі пункти й вимоги
27-05-2018

ЗВІТ про діяльність Державної інспекції навчальних закладів України
за 2017 рік


Моніторинг вступної кампанії
до вищих навчальних закладів України


З виїздом до місця розташування ВНЗ вивчено питання у 15 закладах вищої освіти. Крім того, в дистанційному режимі за розробленими формами проведено опитування ВНЗ Вінницької, Кіровоградської, Тернопільської, Черкаської областей. Таким чином, вивченням у різних формах охоплено понад 70 ВНЗ незалежно від форми власності та підпорядкування й освітніх рівнів.

Опрацювання матеріалів щодо вступу 2017 року відбувалось також в процесі розгляду звернень громадян, у тому числі, які надходили на телефонну „гарячу лінію” ДІНЗ, аналізу інформації у засобах масової інформації тощо. Узагальнення наявної інформації дає підстави констатувати наступне.

За період вступної кампанії на телефонну «гарячу лінію» ДІНЗ України надійшло 16 звернень від вступників та їх батьків. Порівняно з попередніми роками кількість звернень зменшилась (у 2016 – понад 50, у 2015 – понад 70).

Результати вивчення (моніторингу) засвідчили, що у 2017 році,незважаючи на певні труднощі, вступники та ВНЗ, у переважній більшості,знайшли шляхи і форми комунікації:

1. Суттєво зменшилась частка вступників, які не виконали умови дозарахування після рекомендації на зарахування
2. Запроваджено систему проведення ВНЗ аналізу пріоритетностізаяв вступників, які рекомендовані на місця державного замовлення, (знайти
«свого» вступника).

Поряд з тим, у ході вивчення (моніторингу) засвідчено ряд традиційних проблем та порушень.

1. Правила прийому майже у всіх ВНЗ, що вивчалися, мають непрозорі, неоднозначні та суперечливі один-одному пункти й вимоги, що не дає вступникам чіткої, зрозумілої інформації про реальні умови вступу до конкретного вищого навчального закладу. А в окремих випадках Правила прийому містять норми, які прямо суперечатьУмовам прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році, затверджених наказом МОН від 15.10.2017 No 1236 (далі – Умови прийому).

2.Укожному п’ятому ВНЗ не відповідають Положення про приймальну комісії ВНЗ (далі – Положення) в окремих ключових вимогах Положенню про приймальну комісію вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом МОН від 15.10.2015 No1085, що суттєво змінює
порядок організації вступної кампанії.

3. Дві третини перевірених ВНЗ мають місце порушення вимог як Положення про приймальну комісію вищих навчальних закладів України,затвердженого наказом МОН від 15.10.2015 No1085, так і власних Положень ВНЗ про приймальну комісію при формування складу приймальної комісії,екзаменаційних, атестаційних та апеляційних комісій.

4. У кожному другому ВНЗ мало місце неналежне та непрозоре оприлюднення документів (протоколів засідання приймальної комісії,рейтингових списків, програм вступних випробувань тощо).

5. Основна проблема «перемістилась» в площину проведення фахових вступних випробувань при вступі на магістратуру (на бакалаврат за скороченим терміном навчання та окремих категорій вступників) в усіх перевірених ВНЗ, які мають магістратуру,через:

− порушення (недбалість) в оформленні ділової документації;
− непрозорість в організації проведення фахових вступних
випробувань та формуванні конкурсного бала внаслідок формальних
критеріїв оцінювання;
− складання вступних випробувань до подання заяв.

6. Незважаючи на неодноразові попередження з боку МОН щодо необхідності дотримання термінів укладання та форм договорів про навчання за кошти фізичних та юридичних осіб, у ході вивчення у кожному другому ВНЗ відмічено низку порушень.


Завантажити Звіт ДІНЗ за 2017 рік:
zvit-dinz-za-2017-rik.pdf (1.13 Мбайт)

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів