Портрет українського вчителя: жінка за 40 із зарплатою від 7000 грн « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Портрет українського вчителя: жінка за 40 із зарплатою від 7000 грн
30-09-2017

В українського шкільництва - жіноче обличчя.



У країні близько 440 тисяч вчителів. Серед них 85% жінок і 15% чоловіків. Заробіток українського педагога залежить від стажу і надбавок. Мінімальна зарплата вчителя без досвіду - 4345 гривень, вчителя вищої категорії - 7483 грн. Сайт "Сегодня" дізнався, як виглядає середньостатистичний український вчитель.

Зарплата вчителя залежить від ставки, надбавок, винагороди за сумлінну працю. Тому у кожного вчителя - різна зарплата. За даними Міністерства освіти, в середньому по Україні зарплата вчителя з усіма надбавками може бути від 4345 грн у педагога без стажу роботи до 7483 грн у вчителя вищої категорії.

Скільки заробляє вчитель:

• без стажу роботи: в загальноосвітній школі - 4345 грн; в гімназії, ліцеї, інтернаті - 4807 грн, у спеціалізованій школі - 5323 грн.

• зі стажем роботи від 3 до 10 років: в загальноосвітній школі - 5136 грн, в гімназії, ліцеї, інтернаті - 5663 грн, у спеціалізованій школі - 6340 грн.

• першої категорії: в загальноосвітній школі - 6371 грн, в гімназії, ліцеї, інтернаті - 7009 грн, у спеціалізованій школі - 7710 грн.

• вищої категорії: в загальноосвітній школі - 7483 грн, в гімназії, ліцеї, інтернаті - 8243 грн, у спеціалізованій школі - 8919 грн.

Те, що отримують вчителі від держави - мізер, коментує експерт з освіти "Українського інституту майбутнього" Микола Скиба. Ці доходи не дають можливості гідно жити, розвиватися як особистість. Але вчителі намагаються збільшити доходи за рахунок репетиторства. Чим більше місто - тим більше можливості себе забезпечити.
"З урахуванням можливості займатися репетиторством - учитель у великому місті - середній клас. Все залежить від ініціативності. Вчителі сьогодні викручуються як можуть", - говорить експерт.

Ситуацію повинен змінити новий закон "Про освіту". Педагогам обіцяють поетапно підвищити зарплату до трьох прожиткових мінімумів (на сьогодні це 9600 грн), а також надбавку в 20% за добровільну сертифікацію. Для вчителів сіл в законі прописано безкоштовне житло і проїзд. Ці норми покращують матеріальне становище вчителів, а й роблять їх залежними від Кабміну і місцевих органів влади, вважає Скиба.

Українські вчителі старіють

Кожному п'ятому вчителю в Україні - 41-50 років. За ними йдуть вчителі віком 51-60 рік - таких 15,56%. Найменше молодих педагогів: 14,8% - 31-40 літніх, 11% вчителів до 30 років. Молодь не бачить в роботі вчителя престижу. На педагогів вступають за залишковим принципом. Це помітно і по результатах ЗНО, з якими абітурієнти вступають до педагогічних вузів.

Існує брак молодих фахівців і фахівців із природничих предметів - біологія, хімія, фізика, математика. Молодь з математичними здібностями йде в ІТ - це майже аксіома, каже Скиба: "Педагогічні вузи вже не розраховують на кращих випускників шкіл. Робота вчителя - непрестижна серед обдарованої молоді. Тому вузи набирають тих, хто є - абітурієнтів з досить низькими балами ЗНО. І цю проблему потрібно вирішувати".

Є не тільки зовнішня проблема з нестачею хороших вчителів, а й внутрішня. Є школи, куди молодих не пускають. У школах старі вчителі витісняють молодих. Змінити ситуацію мають норми нового закону. Посада директора стане конкурсною і максимум на два терміни по шість років. "Це призведе нову когорту управлінців. Але це довгий шлях і найближчим часом ця проблема буде залишатися", - говорить експерт.

Найгірше до роботи вчителя відносяться кияни. В опитуванні GfK, тільки 56% жителів столиці назвали роботу вчителя важливою. Тоді як на заході України цей показник перевищує 80%, на сході - 85%, на півдні - 75%, в центрі - 74%. Повага до вчителя залежить від розмірів населеного пункту. У містах, де проживає від 51 до 100 тис. осіб, важливою роботу вчителів назвали 92%, в містах з більш півмільйонним населенням - тільки 66%.

"Більшість вчителів відчувають недостатню повагу суспільства до їхньої роботи. Дослідження GfK доводить, що вони не помиляються. Ситуацію потрібно терміново міняти, адже від вчителів залежить, наскільки конкурентоспроможними, впевненими, відкритими виростуть нові покоління", - коментує голова громадської спілки "Освіторія" Зоя Литвин.

Також дослідження показало - жінки цінують вчителів більше, ніж чоловіки - 78% проти 72%. А старі - більше, ніж молодь: 80% - в групі старше 60 років, 74% - серед 30-39-річних і тільки 67% - серед молоді 16-19 років.

У великих містах у людей більше соціальних контактів, більше джерел інформації. Тому соціальний статус вчителя як ключового джерела знань про світ знижується, пояснює директор київської школи №148 Сергій Горбачов. З розвитком нових можливостей, зокрема інтернету, вчителі втрачають свою колишню роль.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів