В Україні необхідно створити мережу університетських клінік, де майбутніх лікарів навчатимуть найкращі фахівці-практики « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
В Україні необхідно створити мережу університетських клінік, де майбутніх лікарів навчатимуть найкращі фахівці-практики
12-05-2017

Щоб покращити підготовку іноземних студентів у медичних вишах України, необхідно забезпечити їм доступ до навчання в інтернатурі, змінити вимоги до вступу абітурієнтів з інших країн, а також створити програму розвитку університетських клінік.



Про це йшлося під час наради щодо навчання іноземців у медичних ВНЗ України за участі міністра освіти і науки Лілії Гриневич та в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

В Україні необхідно створити мережу університетських клінік, де майбутніх лікарів навчатимуть найкращі фахівці-практики


Лілія Гриневич відзначила, що в Україні медична освіта є найбільш рейтинговою на ринку освітніх послуг для іноземних студентів. З понад 64 тисяч іноземців, що навчаються в Україні, майже 40% здобуває освіту саме за медичними спеціальностями. Однак, останнім часом з’являються тривожні сигнали, пов’язані з визнанням українських дипломів закордоном.

«Сьогодні деякі країни частково або повністю припинили визнання наших медичних дипломів. Це, зокрема, Сирія, Ліван, Ірак, Палестина та інші, звідки в наші медичні виші традиційно приїздить навчатися багато студентів. Такі рішення пояснюють низьким балом вступників до медичних ВНЗ та відсутністю доступу до інтернатури. Тому нам треба визначити, які зміни зараз потрібні, щоб вирішити ці проблеми та загалом покращити якість надання освітніх послуг в медичних ВНЗ», – наголосила міністр.

За словами Уляни Супрун, зміни мають починатися з підвищення вимог до вступу іноземних абітурієнтів до університетів – вони не повинні відрізнятися від вимог до українських вступників. Так само не повинно бути різниці до доступу до післядипломного навчання.

«Ключове питання полягає в тому, чи є інтернатура достатнім рівнем післядипломної освіти, щоб розпочати роботу лікарем? У країнах Європи, США, Канаді разом з інтернатурою діє також резидентура, під час якої випускники довший час проходять спеціалізацію. Ми плануємо змінити систему післядипломної освіти, включивши до неї резидентуру. І в підсумку ми маємо забезпечити рівний доступ для українських та іноземних студентів як до вступу в університет, так і до всіх рівнів післядипломної освіти, ліцензування лікарів», – зазначила Уляна Супрун.

Більшість учасників наради погодилися, що в Україні необхідно створювати мережу університетських клінік, де до навчання лікарів будуть залучені найкращі фахівці-практики.

Лілія Гриневич також анонсувала зміни, що вже незабаром будуть реалізовані МОН – зміну порядку надання ліцензій на навчання іноземних студентів та обов’язкове ЗНО з мови навчання для іноземців.

«Зараз ліцензія видається незалежно від того, чи навчаються іноземні студенти у виші. Однак ми запровадимо ліцензування або з правом підготовки іноземних студентів та визначенням конкретних обсягів такої підготовки, або без нього. Тоді ми зможемо встановити додаткові критерії для ВНЗ – де проживатимуть такі студенти, як їх готуватимуть до певного рівня володіння мовою навчання, в яких умовах загалом проходить навчання тощо», – розповіла міністр освіти і науки.

Стосовно ж мови навчання Лілія Гриневич окремо підкреслила, що з 2018-19 навчального року МОН запроваджує обов’язкове ЗНО для всіх іноземних студентів. Після закінчення першого курсу кожен з них повинен буде скласти іспит з мови – української, англійської або російської – і лише у разі позитивного результату зможе далі отримувати освіту в Україні.

Ще одна гостра проблема – співпраця університетів з фірмами-посередниками щодо організації перебування студентів з-закордону в Україні.

«Деякі виші хочуть перекласти відповідальність за все, що пов’язано з життям іноземних студентів в Україні, на інші плечі, звертаючись до фірм-посередників. Однак інколи такі підприємства беруть не очікувані оплати зі студентів, не до кінця виконують свої зобов’язання, і весь цей негатив лягає на навчальний заклад. Тому нам треба відходити від використання послуг фірм-посередників та розвивати повноцінні підрозділи в університетах, які цим займатимуться», – наголосила Лілія Гриневич.

Вона акцентувала увагу на тому, що МОН уже працює над зменшенням впливу посередників у іншому питанні – вступу іноземців до українських ВНЗ. Сьогодні абітурієнт з будь-якої країни може звернутися в державний центр міжнародної освіти і вступити до українського вишу в онлайн режимі.





Додатково:

Университетская клиника с вертолетной площадкой, или Получит ли НМУ им. А.Богомольца современную базу для обучения врачей

НМУ імені О.О.Богомольця – перший медичний ВНЗ в Україні, який успішно пройшов престижний міжнародний аудит QS STARS


«

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів