Децентралізація професійної освіти – крок до розвитку соціального партнерства « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Децентралізація професійної освіти – крок до розвитку соціального партнерства
12-04-2017

Про це свідчить досвід децентралізації професійно-технічної освіти в Запорізькій області, представлений на форумі «Професійна освіта та підготовка робітничих кадрів: сприяння соціально-економічному та регіональному розвитку України», який відбувся в Києві у рамках проекту Європейського фонду освіти.

З доповіддю на тему «Роль децентралізованої системи професійної освіти: очікувані результати Запорізької області» виступила директор департаменту освіти і науки Запорізької ОДА Тетяна Озерова.

На думку посадовця, децентралізація неможлива без модернізації професійно-технічної освіти, яка залежить від регіональних економічних чинників, новітніх технологій виробництва, що швидко змінюються, тому вона повинна бути гнучкою, ефективною, якісною, затребуваною, в постійному зв’язку з роботодавцями. Професійно-технічні навчальні заклади повинні вирішувати освітні, виховні, соціальні функції, але перебуваючи на межі виживання, вони вимушені пристосовуватися, змінюватися і виконувати більшість не властивих функцій: здійснювати аналіз та моніторинг ринку праці, шукати роботодавців та укладати договори з підприємствами, займатися працевлаштуванням, профорінтацією.

У 2016 році вперше на обласному рівні навколо проблем професійно-технічної освіти відповідно до завдань та заходів Дорожньої карти освітньої реформи були об’єднані представники органів влади, роботодавців, громадських організацій, науковців, освітян: створено регіональну раду професійної освіти, головою облдержадміністрації затверджено план модернізації професійно-технічної освіти на 2016-2018 роки, розподілено повноваження та створено робочі групи.

Злагоджена робота ради суттєво вплинула на своєчасне прийняття рішення щодо формування регіонального замовлення кваліфікованих кадрів чисельністю 5885 осіб. Заробітна плата виплачується своєчасно.

З 1 січня 2017 року всім педагогічним працівникам її підвищено на два тарифних розряди, що є показником готовності влади зберегти систему професійно-технічної освіти. В планах на найближче майбутнє – активізація роботи регіональної ради щодо сприяння працевлаштуванню випускників ПТНЗ, оновлення матеріальної бази і змісту освіти, організація стажування педагогічних працівників в умовах виробництва.

Мережа ПТНЗ регіону постійно змінюється на основі відповідного моніторингу за основними критеріями, а саме: контингент, його відповідність проектній потужності, виконання плану державного замовлення, випуск та працевлаштування учнів. Удосконалення мережі ПТО регіону здійснюється шляхом їх укрупнення задля оптимального використання навчальних, методичних, кадрових, фінансових ресурсів. У рамках цього процесу було припинено діяльність 12 ПТНЗ шляхом приєднання їх до більш перспективних навчальних закладів. Результатом стало створення дев’яти багатопрофільних центрів професійної освіти, які мають перспективу стати потужними навчальними закладами з контингентом учнів 1000 і більше осіб.

Але є й ризики – в умовах децентралізації можлива надлишкова централізація управління професійно-технічною освітою.

Окрім цього, треба враховувати зацікавленість територіальних громад, які розуміють, що якісна підготовка кадрів у відповідному регіоні впливає на розвиток людського капіталу громади. Саме тому об’єднані територіальні громади готові до активної співпраці заради збереження професійно-технічного навчального закладу з найменшим контингентом учнів для організації професійної підготовки.

Прикладом успішних партнерських відносин територіальної громади та закладів ПТО є співпраця Веселівської об’єднаної територіальної громади та професійного аграрного ліцею, на модернізацію матеріальної бази якого у 2016 році виділено 200 тис. грн., на 2017 рік заплановано 600 тис. грн. Позитивним початком співробітництва можна вважати також надання фінансової допомоги у розмірі 60 тис. грн. Василівською міською радою професійному ліцею для ремонту гуртожитку. Отже, децентралізація в Запорізькій області почала давати перші позитивні результати в напрямі розвитку соціального партнерства.

Співпраця соціальних партнерів та навчальних закладів реалізується також шляхом проведення науково-експериментальної роботи щодо створення освітньо-професійного кластера з формування трудового потенціалу за участю Національної академії педагогічних наук України, Запорізької обласної федерації роботодавців, Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації, професійних та вищих навчальних закладів області. В результаті проведених досліджень було створено кластерну модель соціального партнерства, модель модернізації системи ПТО регіону, на основі яких розроблено План розвитку системи ПТО на 2016-2018 роки. Започаткована активна співпраця соціальних партнерів щодо оновлення змісту освіти, методологічного супроводу організації навчально-виробничого процесу, впровадження елементів дуальної форми навчання.

У зв’язку з децентралізацією ПТНЗ змінюється менеджмент освіти, зростає роль керівника – лідера у формуванні позитивного іміджу навчального закладу. Підвищуються вимоги до професійних та особистісних якостей директора ПТНЗ, досвіду його управлінської діяльності. Сьогодні на посади керівників навчальних закладів запрошуються управлінці, які в минулому очолювали успішні підприємства та організації різних рівнів. Прикладом результативної роботи саме таких управлінців є п’ять директорів навчальних закладів, досвід та сучасні управлінські підходи яких дозволили за короткий час одержати вагомі результати в розвитку навчальних закладів.

Слід зауважити, що територіальні громади в цьому процесі також беруть активну участь. Наприклад, Веселівська об’єднана територіальна громада рекомендувала досвідченого управлінця на посаду директора професійного аграрного ліцею. Також результатом співпраці з соціальними партнерами – роботодавцями є призначення директора ДНЗ «Запорізький професійний ліцей автотранспорту».

В майбутньому діяльність керівників професійно-технічної освіти буде постійно знаходитись в полі зору регіональної ради професійної освіти. Таким чином, діяльність директора стане прозорою та орієнтованою на результат.

Запорізька область є учасником пілотних проектів щодо модернізації підготовки кваліфікованих робітників. Так, у рамках проекту на базі Запорізького вищого професійного училища моди і стилю створено навчально-практичний центр інноваційних швейних технологій. Сьогодні педагогічний колектив працює над оновленням комплексно-методичного забезпечення, активним упровадженням найсучасніших технологій автоматизованої системи розкрою одягу, що в перспективі стане доступним для кожного учня, позитивно вплине на працевлаштування. У 2017 році подібний центр планується створити на базі Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти для підготовки робітничих кадрів з професії «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування».

З метою оволодіння сучасними педагогічними та виробничими технологіями, підтвердження та підвищення кваліфікації (розрядів, класів, категорій) на базі Запорізького вищого училища моди і стилю, Запорізького професійно-кулінарного ліцею, Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти створено центри підвищення кваліфікації за напрямами діяльності навчальних закладів. Наприклад, у центрі розвитку професійної компетентності на базі Запорізького вищого училища моди і стилю у 2016 році пройшли підвищення кваліфікації та підтвердили розряди понад 60 слухачів із різних областей України за денною та очно-дистанційною формами навчання. У цьому році продовжують надходити замовлення від ПТНЗ за професіями сфери послуг. Планується надання методичної допомоги навчальним закладам з питань ліцензування та атестації.

Для успішного виховання та соціалізації молоді з особливими потребами в регіоні впроваджено пілотний проект із створення інклюзивного освітнього середовища. На сьогодні вже реалізована інклюзивна освіта в п’яти ПТНЗ. З метою подолання дефіциту робітничих кадрів з швейних професій передбачається залучення до навчання молоді з особливими потребами у багатопрофільному центрі професійної освіти, створеному в результаті об’єднання Запорізького вищого професійного училища моди і стилю, Запорізького вищого професійного училища сфери послуг та Оріхівського професійного ліцею.

Безумовно, ці успіхи не охоплюють усіх проблем, що стоять попереду і вимагають ефективного лідерства на рівні держави й регіону, але є достатнім аргументом для позитивної оцінки кроків щодо розвитку системи професійної освіти у Запорізькому регіоні в умовах децентралізації громад.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів