Освіта за кордоном: в Бразилії держава платить сім'ям за дітей-школярів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Освіта за кордоном: в Бразилії держава платить сім'ям за дітей-школярів
6-04-2017

Ще в 50-х роках минулого століття вважалося, що Бразилія - країна з малограмотним населенням.



Ситуація почала змінюватися до 2000-х, коли освіту почали популяризувати і виводити на більш високий рівень. Реформа проводилася так активно, що мати гарну і якісну освіту таки стало популярним, до того ж держава виділяє під ці цілі 5% ВВП країни.

Про систему освіти в Бразилії "Сегодня" розповіла наша співвітчизниця, культуролог Вікторія Шовкун, яка жила в країні більше 10 років.

З ДИПЛОМОМ. "Я поїхала до Бразилії до родичів в 90-х працювати викладачем, - розповідає Вікторія. - Це був якраз момент, коли сестра віддавала дочку в креш (недержавні ясла), а сина - в 1-й клас. Тоді я зрозуміла, наскільки різні підходи до навчання в наших країнах!

Почнемо з того, що їхня сім'я довго знайомилася з вихователями та вчителями. У той час педагогам необов'язково було мати спеціальну освіту, але вони повинні були довести батькам, що вони хороші люди і діти – їх покликання. Така система працювала до 1996-го, а потім в школи і садки почали приймати тільки дипломованих вчителів.

"Не можна сказати, що диплом якось позначався на рівні освіти, – каже Шовкун. – Але племінники з великою теплотою згадують своїх вчителів. Через бідність населення багато дітей, не дивлячись на те, що дитяча праця заборонена, все ж підробляють замість того, щоб добре вчитися. щоб стимулювати до утворення такі сім'ї, працює держпрограма по матеріальній підтримці. Умовою її отримання має бути обов'язкове відвідування учнем школи, а також перевірка батьками домашнього завдання.

"На таке погоджуються багато людей. Причому діти-годувальники вчаться часом краще за інших, – каже Вікторія. – Звичайно, в приватні школи їм не вступити: там вартість навчання в перерахунку на гривні – від 1500/міс. Але такі заклади, на переконання місцевих, не дають більш міцних знань – вони є запорукою того, що діти будуть спілкуватися з "мажорами" із заможних сімей і з дитинства мати амбіції".

Середня освіта в Бразилії представлена двома ступенями: обов'язкова початкова школа - з 1-го по 8-й клас, і середня школа - ще 3 роки.

"Після школи у студентів кілька варіантів: шукати роботу різноробочим з нестабільною зарплатою (її вистачає зводити кінці з кінцями одному, без сім'ї). Але краще безкоштовно продовжити навчання в технічних школах (схоже на наші ПТУ) або вступати до вищого навчального закладу: вони є платні і безкоштовні", - каже співрозмовниця.

ШЕФСТВО НАД ТЕХШКОЛАМИ І РОБОТА БЕЗ ПЕРСПЕКТИВ

Ті, хто вибирає для себе безкоштовне навчання в технічних школах, розуміють, що їхнє майбутнє буде пов'язане з фізичною працею. Але все ж за роботу за фахом платять краще, ніж просто випускнику школи. А комусь щастить ще на етапі навчання домовитися з підприємством.

"Родзинка більшості технічних шкіл в тому, що над ними беруть шефство відповідають за цей напрям галузі економіки, – пояснює Вікторія. – Підприємства часто роблять замовлення на працівників, тому часто в училищах розмовляють зі вступниками та намагаються переорієнтувати абітурієнтів на спеціальність, що користується попитом. Останнє слово за учням і його сім'єю, але в основному до рекомендацій прислуховуються. Тоді з роботою проблем у таких випускників немає. Коли племінник вступав на муляра, йому пояснили, що на найближчий час мулярів в перебір, а токарів немає. Попрацювавши токарем, він зміг відкласти гроші собі на навчання у вузі".

ПРЕТЕНЗІЇ НА ВНЗ. До речі, навіть бразильці, що знайшли роботу після школи, всіма силами намагаються продовжити навчання в університетах. Це важко, адже доводиться поєднувати роботу і готуватися до вступу, але після вузу світить більш оплачувана робота.

"Той, хто закінчив "технічку" по будівельній спеціальності більше, ніж на зарплату в 10-13 тис. грн (в перекладі) навряд чи може претендувати: така зарплата в країні вважається середньою. А ось той, хто здобув вищу освіту за тією ж спеціальністю, може отримувати майже в два рази більше, – каже Вікторія. – Для тих, хто попрацював на підприємстві вже якийсь час і показав себе перспективним співробітником, роботодавець може навіть піти на поступки і виділити день або частину дня на підготовку до вступу. Але так зазвичай чинять з дуже перевіреними працівниками, які повернуться в компанію з дипломом і знаннями".

КУРСИ. Популярні в країні також експрес-курси. Коштують такі 10-15 тис. грн, а ті, хто їх закінчив, часто влаштовуються в перспективні фірми в містах з найбільшим напливом туристів. "Гіди-екскурсоводи, майстри краси тощо йдуть нарозхват, а іноді навіть працюють самі на себе, хоча це складно і обкладається великими податками, - каже "бразилійка". - Один мінус, коли не сезон вони отримують дуже мало, а деяким доводиться шукати підробіток або навіть іншу роботу".

ЧУРІНГОС: ДОРОГО І БЕЗ ГАРАНТІЙ

Якщо бразилець вирішує продовжити навчання в вузі, то заздалегідь починає збирати гроші на curinhos (чурінгос - це підготовчі курси перед вузом, тривають до року, коштують близько 17 тис. грн).

"Гарантій вступу немає, додаткових привілеїв теж, але рідко хто з надійшли в університет каже, що не готувався при таких центрах, – розповідає студентка Федерального університету Мату-Гросу з України Ірина Матеєва. – Репетитори теж є, але вони не особливо користуються попитом. У країні є як вузи приватної форми власності, так і державної. Перших більше, там навчання коштує 750-1200 євро (21 750-34 800 грн) на рік. у Бразилії є чітка градація вузів: приватники в основному випускають гуманітаріїв за рідкісним винятком ( IT), а медиіків, інженерів, юристів і т. д. "кують" в державних вузах".

Навчання триває від 4-х до 6-и років в залежності від спеціальності, після чого можна повчитися ще на магістратурі та докторантурі, але це дозволяють собі деякі: за словами студентів, в цьому немає сенсу, оскільки на рівень зарплати не впливає, і важливі ступені і звання в подальшому тільки тим, хто йде в науку.

ЯК ЧИНЯТЬ. Всі вищі навчальні заклади самостійно вибирають систему вступу студентів, і єдиної норми (типу ЗНО і т.п.) немає.

"Популярні усні співбесіди, які нагадують іспити в школах/університетах в Україні 7-10 років тому, – розповіла Вікторія Шовкун. – Це складно для абітурієнтів, адже незнайома людина не просто перевіряє знання, а й взагалі визначає рівень інтелекту і кругозір майбутнього студента . У деяких вузах, де є творчі спеціальності або потребують спеціальних умінь, проводиться щось на кшталт українських творчих іспитів. Іноземцям поблажки немає. Їм потрібно на достатньому рівні знати португальську мову, мати медстраховку і гроші для проживання в країні і оплату навчання. Але іноземців мало. Вчаться в основному бразильці і ті, хто переїжджає в країну з сусідніх держав".

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів