Найкращий учитель у світі « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Найкращий учитель у світі
28-03-2017

Цього року 50 кращих педагогів, які представили 37 країн, змагалися за звання найкращого вчителя у світі та один мільйон доларів у конкурсі Global Teacher Prize, що ще називають “Нобелівською премією” для педагогів”.

Українка Ганна Дудіч, викладач англійської мови гімназії імені Тараса Шевченка м. Кропивницький, потрапила у Топ-50 Global Teacher Prize за її підхід у викладанні. Наша співвітчизниця не виборола перше місце, хоча й показала дуже високий рівень професійності - 22-ге місце в рейтингу.

Переможцем змагання стала вчителька з Канади Меггі МакДоннелл (Maggie MacDonnell). Чому ж обрали саме її?

Учителька, яка робить світ теплішим

Найкращий учитель світу в 2017 році, за версією Global Teacher Prize, працює в одному з найвіддаленіших його куточків, серед снігу і льоду – в Саллюї, селі народу інуїтів (ескімосів), глибоко у канадській Арктиці. Поселення знаходиться дуже далеко, дістатися туди можна тільки повітрям. Життя у Саллюї – непросте. Морози (а в зимовий період температура може сягати -25 градусів за Цельсієм), географічна недоступність, а також проблема самоусвідомлення корінних народів Канади формують не надто хорошу атмосферу у спільноті. Громада поселення – невелика, близько 1300 осіб.

Як же сюди потрапила Меггі МакДоннелл, яка народилася у Новій Шотландії? Після закінчення бакалаврату на батьківщині вона вирішила стати волонтером і впродовж п’яти років працювала у країнах Африки. Згодом Меггі зрозуміла, що може бути корисною для корінних громад Канади, які пережили не найкращі часи, й протягом останніх шести років учителює в Саллюї. Тобто можна сказати, що Меггі МакДоннелл шукає те місце, де її робота буде найкориснішою для всієї місцевої спільноти. І бажання громад корінних народів відновлювати навколишнє середовище і долати певну економічну та соціальну нерівність надихнули її викладати саме тут.

Витримують не всі

У навчальних закладах, розташованих на цій території, працівники змінюються дуже часто – вчителі залишають свої посади посеред навчального року, пояснюючи це стресом. Молодь в умовах природної ізоляції часто зловживає алкоголем, що призводить до агресивної поведінки. У 2015 році у Саллюї було шість самогубств, усі – чоловіки віком від 18 до 25 років. У цій місцині нікого не здивуєш ранніми підлітковими вагітностями, високим є рівень сексуального насильства. Треба бути непересічним учителем, аби просто працювати в такому середовищі. Але Меггі МакДоннелл вирішила, що працювати треба не лише в школі й не обмежуватися лише уроками.

– Я думаю, що в учителя в невеликому арктичному співтоваристві день не закінчується ніколи. Шкільні двері можуть бути зачинені, але відносини з вашими студентами тривають безперервно, адже ви мешкаєте практично поруч, – каже вчителька.

Життєві навички

Концентруватися не на проблемах, а на способах їх вирішення – ось наріжний камінь педагогічної діяльності Меггі МакДоннелл. Вона, зокрема, склала програму «Життєві навички», що мотивує молодих людей повертатися до школи після навчання завдяки проектам, цікавим саме для них, – від кулінарії до механіки. У цієї програми є своя «родзинка».

– Таланти й інтереси дітей і молоді використовуються для вирішення проблем усієї громади, – пояснює Меггі. – Так студенти отримують похвалу і визнання. А громада ставилася до них не так і позитивно. Реалізація цієї нової платформи в результаті змінить на краще і молодих людей, і спільноту в цілому.

Найкращий учитель у світі


Програма «Життєві навички» є доволі широкою. Один з її елементів –відкриття фітнес-центру, який є дуже важливим в умовах, коли варіанти проведення дозвілля обмежені природними умовами. Учні активно взялися до діла й долучилися практично до всього – від фарбування до монтування обладнання. Діабет і хвороби, пов’язані з ожирінням, у тій місцині є доволі розповсюдженими, тож проект напряму почав впливати на життя і дорослих членів спільноти, не тільки на підопічних Меггі.

Ще один елемент програми – створення спільної кухні, яка розпочиналася як уроки для дівчаток. Тепер забезпечують їжею 75 місцевих жителів, її також привозять тим, хто не може дістатися до кухні. Цей проект програми не тільки розвиває навички кулінарного мистецтва у молодого покоління, а й здешевлює харчування і робить його кориснішим.

Магазин секонд-хенд – третій елемент програми. Оскільки майже всі товари до Саллюї привозять літаки, вартість життя у спільноті є досить високою. Тож студенти Меггі збирали речі, що були у використанні, і відкрили магазин секонд-хенд. Студенти опанували різні навички, пов’язані із запуском магазину – підприємництво, фінансову справу, обслуговування клієнтів. А спільнота отримала вигоду, купуючи недорогі вживані товари.

Так, напевно, кожен житель цієї невеликої спільноти отримує користь від роботи Меггі МакДоннелл, її рішучості й бажання зробити світ кращим і теплішим.

Конкурс триватиме

Про роботу 40 фіналістів з різних куточків світу можна почитати на сайті конкурсу – globalteacherprize.org. Напевне, їхні історії будуть цікавими для українських педагогів, щоправда, інформація на цьому ресурсі подана англійською мовою.

Global Teacher Prize обирає вчителів, які зробили видатний внесок у професію, вже третій рік поспіль. Премія присуджується Фондом Varkey під патронатом Його Високості Шейха Мухаммеда бін Рашид Аль Мактума, віце-президента Об’єднаних Арабських Еміратів, прем’єр-міністра й еміра Дубая.

Призовий фонд цієї «Нобелівської премії для вчителів» становить 1 мільйон доларів, що використовуватимуться на реалізацію проектів. Global Teacher Prize покликана підняти престиж професії вчителя в усьому світі. Організатори переконані: зусилля педагогів заслуговують на визнання. Щороку компетентне журі розглядає матеріали педагогів з усього світу й визначає найкращі. Лише торік на здобуття премії було подано більш ніж 20000 заявок зі 179 країн. А до Топ-50 вчителів 2017 року ввійшли представники 37 країн.

Сподіваємося, що у наступному змаганні серед фіналістів також буде наш співвітчизник. І хтозна, може наступний «учитель на мільйон» буде саме з України.


За матеріалами: Максим Короденко, газета «Освіта України» №12, 2017 р.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів