ДІНЗ: Абітурієнти повинні звертати увагу на наявність у ВНЗ ліцензій і сертифікатів про акредитацію спеціальностей « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
ДІНЗ: Абітурієнти повинні звертати увагу на наявність у ВНЗ ліцензій і сертифікатів про акредитацію спеціальностей
20-11-2016

За останніх кілька тижнів до Державної інспекції навчальних закладів України надійшло чимало запитів від журналістів, громадських діячів, громадян із приводу роботи інспекції, про проведення перевірок і застосування заходів реагування до порушників освітнього законодавства.

Руслан Гурак, голова Державної інспекції навчальних закладів України, повідомив, що найбільше запитів стосувалося ТОВ “Бердянський університет менеджменту і бізнесу”, приватного вищого навчального закладу “Київський університет культури” та Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного.

- Руслане Васильовичу, це питання доволі чутливе для суспільства. Розкажіть про проблемні питання в діяльності цих вишів, щоб застерегти від можливих порушень законних прав громадян на якісну освіту.

– Щодо ТОВ ” Бердянський університет менеджменту бізнесу”, то з 31 травня по 6 червня проводилася позапланова вибіркова перевірка даного суб’єкта освітньої діяльності на підставі листів Міністерства освіти і науки України та Генеральної прокуратури України. У ході перевірки було виявлено чимало порушень і недоліків, які суттєво впливають на спроможність навчального закладу забезпечувати дотримання та виконання стандартів освітньої діяльності.

- Певно, тому керівництво намагалося не допустити комісію до роботи?

– Ймовірно. Після проведення перевірки ми проінформували Міністерство освіти і науки України та Генеральну прокуратуру України. Спільно з Міністерством ми висловили свою позицію Акредитаційній комісії України щодо неможливості проведення акредитації деяких спеціальностей цього ВНЗ через значні порушення, попри позитивні висновки, що були оформлені експертами АКУ, які напередодні працювали в навчальному закладі. Ми також висловили думку щодо заборони таким “експертам” брати участь у подальшій роботі експертних рад. Однак це питання не розглядалося на засіданні АКУ, оскільки акредитаційні справи були повернуті вишу на підставі їхньої заяви.

- Чинна постанова про акредитацію дає їм право так вчинити?

– Так, у зв’язку з цим деякі спеціальності цього вищого навчального закладу залишилися неакредитованими, і з цих спеціальностей виш не має права видавати дипломи державного зразка. Тому прошу звертати увагу студентів на наявність сертифікатів про акредитацію. Мені також відомо, що Міністерством буде розглянуте питання щодо анулювання ліцензії, після того як будуть прийнятті всі підзаконні акти, спрямовані на імплементацію Закону “Про ліцензування видів господарської діяльності”, що запровадив повністю інший механізм анулювання ліцензій.

- Чи закінчилася вже перевірка приватного вищого навчального закладу “Київський університет культури”?

– Цей вищий навчальний заклад та його відокремлені підрозділи були включені до перевірки відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року номер 411-р “Про надання Державній інспекції дозволу на проведення перевірки”. Принагідно зазначу, що цей дозвіл надавався в той час, коли існував мораторій на проведення перевірок, і Міністерством освіти і науки України був сформований перелік навчальних закладів та їх відокремлених підрозділів. До цього переліку увійшло 118 навчальних закладів, 95 із яких перевірено станом на сьогодні. За результатами перевірок і на підставі поданих заяв Київському університету культури було анульовано ліцензії для 19 із 27 відокремлених підрозділів. Залишилося перевірити сім відокремлених підрозділів і базовий навчальний заклад. Інспекція має в планах закінчити перевірку вишу до кінця цього року. Вся інформація про анульовані ліцензії для відокремлених підрозділів є в Акредитаційній комісії України. Також необхідно зауважити, що під час проходження акредитації деяких спеціальностей цього вишу були звернення громадськості щодо відсутності приміщень у ВНЗ. У зв’язку з цим, міністром освіти і науки України та головою Акредитаційної комісії було відкладено розгляд матеріалів, попри позитивні висновки міжгалузевої експертної ради, та призначено окрему комісію для з’ясування та перевірки документів на підтвердження про право користування майном. Ректором були надані договори оренди, завірені нотаріально, та договори купівлі-продажу, що підтверджувало висновки експертів та експертної ради на предмет наявності відповідного матеріально-технічного забезпечення. У зв’язку з цим, прошу звертати увагу абітурієнтів на наявність та/або відсутність ліцензій відокремлених підрозділів і у випадку відсутності ліцензії повідомляти Міністерство освіти і науки України.

- Минулого року Державна інспекція навчальних закладів України вже перевіряла Олімпійський коледж імені Івана Піддубного, а на початку жовтня знову інспектували цей навчальний заклад?

– Так, метою цьогорічної перевірки стала необхідність з’ясувати стан усунення виявлених порушень і недоліків, що були виявлені під час роботи минулорічної інспекції. З’ясувалося, що більшість порушень було усунуто керівництвом навчального закладу. Однак залишається невирішеними досить багато питань стосовно навчально-методичного, кадрового та матеріально-технічного забезпечення. Виявлені порушення в управлінській діяльності керівництва коледжу. У зв’язку з цим інспекція 11.11.2016 р., звернулася до Міністерства освіти із науки України з приводу притягнення керівництва цього навчального закладу до дисциплінарної відповідальності.




: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів