Освіта за кордоном: в Іспанії намагаються розвивати обдарованих і не зациклюватися на тих, хто відстає « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Освіта за кордоном: в Іспанії намагаються розвивати обдарованих і не зациклюватися на тих, хто відстає
12-11-2016

Іспанці ділять дітей в школі і отримують сертифікати пастухів



Іспанія – одна з країн, куди багато наших співвітчизників не проти поїхати вчитися. Причин кілька: диплом котирується в ЄС, так і старанним українцям зі знанням мови, за відгуками, навчання дається легше, ніж на батьківщині. "Сегодня" дізналася, як працює іспанська система освіти, адже вони нею пишаються, вважають раціональною (вона негласно зосереджена на тому, щоб вчити обдарованих і не зациклюватися на відстаючих), а себе – дуже розвиненою нацією. Хоча з останнім наші співвітчизники, які присвятили нас в таємниці системи, не дуже-то згодні.

Вони вважають, що грамотність населення низька – не дуже-то вміють писати своєю мовою, а деякі літні люди взагалі не вміють (обов'язковою середня освіта стала тільки в 60-х роках), так що іноземець, який вивчає іспанську, пише грамотніше, ніж носій.

МАЙБУТНЄ ВИЗНАЧАЮТЬ З ДИТИНСТВА, В ЦІНІ — МАЙСТРИ

Спочатку в іспанські школи беруть всіх дітей, але вже після молодшої школи (primaria, з 5-6 до 12 років) відбувається поділ за рівнем засвоєння знань. "Їх не ділять на "гуманітаріїв" і "математиків", якщо тільки це не приватна спеціалізована школа, – розповідає українка Ольга Яцик, яка 1,5 роки живе в Іспанії. – За результатами тестів дітей просто визначають в сильні або слабкі класи". Дітки, які в слабких класах, в майбутньому стануть підмайстрами або некваліфікованими найманими робітниками – така негласна усталена традиція. У деяких школах класи можуть міксувати ще раз, перед середньою школою (Colegio, з 12 до 18 років), щоб ще точніше визначити, кому давати програму складнішу, адже останні – претенденти на серйозні профілі (типу економіки і логістики) в старшій школі (Instituto, до 19-20 років).

ГРАДО, МАЙСТЕР І ДОКТОР. До університетів країни можуть майже на однакових умовах вступати як іспанці, так і зарубіжні абітурієнти. Зарахування до ВНЗ відбувається на підставі складання тестів. На тип диплома або сертифіката впливає кількість років навчання. Циклів навчання – три: Grado – це 4 роки навчання (бакалавр), Master Oficial або Master (плюс ще 1-2 роки) – це вже щось типу магістра.

"Програма "майстер офісіаль" однакова в будь-якому ВНЗ, який її пропонує, і коштує в рази дешевше, ніж "майстер" – тому що остання розробляється самим ВНЗ відповідно до актуальних тенденцій на ринку праці, в економіці і т. д. І не вимагає обов'язкового узгодження на рівні держави", – пояснила Ольга Яцик. "Є ще один цикл – Doctor (ще плюс рік навчання). "Програми "майстер офісіаль" і "доктор" дозволяють отримати власні університетські ступені – Master Universitario і Experto Universitario, – розказує українка. – Це вузькі спеціалізації в конкретній прикладній галузі знань. Так, наприклад, правознавець може вибрати поглиблення в цивільне, міжнародне право і т. д.". А це, в свою чергу, дає значну перевагу на ринку праці.

ЦІНИ. Вищу освіту можуть дозволити собі далеко не всі, так як ціна "градо" за рік коливається в районі 2500 тис. євро. Однак люди з освітою цінуються вище у роботодавців, і їм платять зарплату, яка вважається хорошою – 1200-1500 євро (мінімальна в Іспанії – 640 євро). "На магістратуру є багато бюджетних місць: іспанці вчитися особливо не хочуть, і народ заманюють "безкоштовним сиром", – розповіла Ольга. – Але місця треба шукати заздалегідь: багато іноземців бажають повчитися за рахунок іспанського уряду". Є також пільги для багатодітних сімей та інвалідів.

ВЧАТЬСЯ В БОРГ І БЕЗ ПРОГУЛІВ

Через те, що освіта дорога, більшість студентів дійсно намагаються вчитися. "Прогули і низькі бали потрібно відпрацьовувати. Але, за розповідями моїх дітей, рідко хто хитрує або прогулює, – каже Ольга Яцик. – Багато батьків оплачують навчання дітей в борг (чада повинні будуть повернути витрачене на них). І часто навіть заможні батько і мати своїм дітям другого шансу не дають. Все це, як то кажуть, без образ: у європейців взагалі немає такого тісного зв'язку з батьками, як у слов'ян".

СПЕЦПОСЛУГИ. Важливо, що багато іспанських ВНЗ обладнані всім необхідним для людей з обмеженими фізичними можливостями. "Для таких студентів передбачені адаптовані предмети і є спеціальна професійна допомога – для тих, у кого проблеми зі слухом або зором. Також аудиторії обладнані так, щоб студенти з різними захворюваннями могли нормально пересуватися по університету, – каже студентка з Жирони Олеся Шевчук. – У нас у ВНЗ 1% таких студентів".

ПОТРІБНІ: ПАСТУХИ І ДОГЛЯДАЛЬНИЦІ

Останнім часом в Іспанії з'явилося багато навчальних центрів з короткостроковими курсами, за які дають сертифікати. Вони платні (коштують по-різному), але за рахунок того, що навчання не займає і року (зазвичай від 1-2 до 6 місяців), а у роботодавців вони котируються, багато хто прагне їх закінчити. "Популярних напрямків кілька, – розповідає Олеся Шевчук. – Наприклад, багато хто вчиться на пастуха! Доглядати за вівцями і коровами і виводити їх на пасовища насправді не так просто, як здавалося б. До того ж така професія дає перспективу працювати в "м'ясному бізнесі" або на сімейному підприємстві. Відмінників навчання відразу розбирають роботодавці". Також зараз дуже модна і перспективна професія – догляд за людьми похилого віку.

"Нація катастрофічно старіє, а самим стежити за старими батьками тут не дуже прийнято. Тоді і наймають такого фахівця, – пояснює Ольга Яцик. – Другий варіант – батьків віддають в "резиденцію" (так називаються будинки престарілих), куди, до речі, теж беруть хлопців, які закінчили курси соцпрацівників".

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів