Профкоми українських ВНЗ « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Профкоми українських ВНЗ
15-10-2016

Студенти отримують квитки в кіно, матдопомогу та путівки



Слова "профком вузу" у багатьох студентів викликають не надто позитивні асоціації. Найчастіше їх пов'язують з зобов'язалівкою, поборами та сумнівної користю від організації. "Сегодня" дізналася, чим займаються в профкомах вузів країни і який від них користь студентам.

КОРИСТЬ. Майже у всіх профкомах, до яких ми звернулися, по суті розповіли одне і те ж: вони – важлива організація, яка допомагає студентам і в проведенні дозвілля, і в соцпитань, і в пошуку підробітку, але головне – в захисті прав студентів. Як дозвілля зазвичай пропонуються цікаві розвиваючі лекції, кінопокази, творчі зустрічі тощо. (Анонси заходів можуть розміщуватися на сторінці профкому в соцмережах і/або по-старому на дошці оголошень в вузі). "Нещодавно у нас був показ українського фільму "Українські шерифи" в кінотеатрі "Ліра", раніше – вечір пам'яті Богдана Ступки і показ кінофільму "Вогнем і мечем" в кінотеатрі "Київська Русь", – розповіли в профкомі студентів Київського нацуніверситету технологій і дизайну.

- З корисного була серія лекцій з IT". Крім цього, кажуть про путівки в санаторії від вузу, які студентам (за меддовідки) повинні видаватися за півціни або безкоштовно, а також про розважально-оздоровчих екскурсійних турах, куди також недорого (10-20% від фактичної вартості) можуть поїхати студенти-члени профспілки. Наші спікери стверджують, що хлопці їдуть із задоволенням, про що свідчать численні фото з подорожей.

ЧАСТКОВА КОМПЕНСАЦІЯ САНАТОРІЮ І ПРОЇЗДУ

Багато вузів мають санаторії-профілакторії для оздоровлення своїх студентів стаціонару. Там хлопці живуть (стандарт 24 дня), харчуються і мають можливість проходити оздоровчі процедури – масажі, інгаляції і т. Д. Про наявність місць та їх кількості інформація насамперед "стікає" в профком (ціна путівки в такому разі для студента буде 10- 20% від фактичної вартості, решту покриває соцстрах). У профкомах кажуть, що попит на путівки є, хоча черг немає. Але багато студентів навіть не знають про можливість відпочити. "Більш того, багато хто не знає навіть про те, що з їх стипендії йдуть відрахування до профспілкових каси", – каже колишній перший заступник міністра науки і освіти Інна Совсун. Батьки, до речі, в дешевий відпочинок від профспілок теж не вірять: вони вважають, що туди їдуть тільки профкомовци, ті, хто подужав бюрократичну метушню (треба пройти лікарсько-консультаційну комісію), і "по блату". Ну а контрактники взагалі не хочуть вплутуватися в це питання, так як результат залежить від політики профкому.

ПРОЇЗД. Також профком може посприяти в скороченні витрат на проїзд. Так, у багатьох вузах можна оформити студентський проїзний на тролейбус, трамвай, автобус і метро за півціни, а також знижку на залізничні квитки по Україні з економією близько 25%. Для студентів, які планують виїзд за кордон, в деяких профкомах оформляють міжнародну СТУДКАРТ ISIC (можна через уповноважений офіс ISIC), яка діє як дисконт на знижку в більш ніж 100 країнах на різні товари і послуги. "Щомісяця ми збираємо гроші на проїзні, а потім роздаємо їх" замовникам ". Багато студентів вважають за краще вирішувати питання проїзду з нашою допомогою", – кажуть в студпрофкому. З оформленням же міжнародних посвідчень, за даними профкомів, мало хто звертається.

"ТАЄМНІ" СТУДВНЕСКИ І "ЗАБОРГОВАНІСТЬ"

Внесок за членство в профспілці невеликий (у бюджетників – 1% від стипендії, а у контрактників 1 раз в півроку вимагають цю суму готівкою). Але в масштабах країни сума виходить значна. "Якщо у нас майже 5 млрд грн йде на стипендії, нескладно підрахувати, скільки отримують профспілки", – каже Інна Совсун. Обурює же студентів то, що в багатьох вузах внесок стягують зі стипендій автоматично – без заяви студента про те, що він хоче належати до профспілки. А за контрактниками ходять члени організації і "вибивають данину". Пояснюється це тим, що відповідний пункт є в галузевій угоді між Кабміном і освітнім профспілкою. До того ж, профспілки вузів ніде не публікують свою фінансову звітність.

В інших вузах "насильно" змушують підписувати документ. "Мені підсунули заяву при поселенні в гуртожиток – сказали, що це вимога адміністрації вузу, і без цього не видадуть диплом і проїзний", – написала в соцмережі студентка одного з вузів Наталія. Приклад призводить і Ольга Криворучко, яка з 2013 по 2015 рік очолювала студентську академраду одного зі столичних економічних вузів і стикалася зі зверненнями студентів.

"Наприклад, зі студентів-магістрів автоматично відраховують профвнески зі стипендій, а контрактники повинні їх здавати, – говорить вона. - Інакше виникає "заборгованість", і профспілки не підпишуть обхідний лист при випуску з університету. Слід підкреслити: обхідні стосуються заборгованості студента перед самим університетом, а профспілка є громадською організацією. Вона не має ніякого прямого відношення до держустанові, і не є її структурним підрозділом". У профкомах на це парирують, що працюють прозоро, і насильно в своїх рядах нікого не тримають.

ПОБУТ ТАКОЖ В КОМПЕТЕНЦІЇ

Чи не дозвіллям єдиним займаються в профкомах. Опікуються там і більш серйозними проблемами. "Ми допомагаємо студентам захищати свої права та інтереси в багатьох питаннях: це і забезпечення всім необхідним в гуртожитку, і взаємини з комендантами, і сусідами по кімнаті, – каже глава профбюро факультету ТСМ Київського нацуніверситету технології та дизайну (КНУТД) Олександр Колесник.

- Наприклад, не так давно ми вирішували конфлікт студента з комендантом одного з гуртожитків. Була розмова, за результатами якої досягнуто угоди. Крім цього, студенти можуть прийти до нас і отримати безкоштовну консультацію з питання.

Наприклад, юридичного: в таких випадках ми шукаємо спеціаліста, який може проконсультувати. Це може бути студент-випускник юридичного факультету, і робить він це як практику. Ще один важливий напрямок роботи – премії активістам і матеріальна допомога тим, хто її потребує (на підставі звернення із заявою та підтверджуючих документів). В середньому грошова допомога надається в розмірі стипендії. І ще: без участі профкому студента не можуть ні відрахувати, ні виселити з гуртожитку".

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів