Рада прийняла закон - в Україні збираються ввести 12-річне навчання в школі « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Рада прийняла закон - в Україні збираються ввести 12-річне навчання в школі
6-10-2016

Документ поки схвалений лише в першому читанні

Верховна Рада має намір ввести 12-річне навчання в школі, встановити мінімальну зарплату вчителя в 4,4 тис. грн і ввести інститут освітнього омбудсмена. За прийняття за основу відповідного законопроекту №3491-д проголосували 277 депутатів.

Законопроект передбачає, що повна середня освіта буде тривати 12 років і складатися з початкової освіти тривалістю 4 роки, базової середньої освіти тривалістю 5 років, яке виходить в гімназії, і профільного середньої освіти тривалістю 3 роки, яке виходить в ліцеї або закладах професійної освіти. Навчання в школі діти можуть починати в 6 або 7 років.

У той же час результати навчання учнів після завершення кожного з рівнів освіти оцінюються шляхом державної підсумкової атестації, яка може здійснюватися у вигляді зовнішнього незалежного тестування і для учнів молодшої школи здійснюється тільки з метою моніторингу.

Профільне середню освіту (старші класи) може бути двох напрямків – загальноосвітнім і професійним. Загальноосвітній передбачає поглиблене вивчення деяких предметів з урахуванням потреб і здібностей учня. Професійна освіта передбачає велику орієнтованість учня на потреби ринку праці з урахуванням його здібностей.
Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти – 1 вересня 2022 року і для профільного середньої освіти – 1 сентября 2018 року.

Пропонується встановити мінімальну зарплату вчителя на рівні 3 мінімальних (нині – 4350 грн).

Законопроект передбачає також введення посади омбудсмена для забезпечення належних умов реалізації права на освіту. Освітній омбудсмен призначається на посаду Кабінетом міністрів терміном на 5 років без права повторного переобрання.

Освітній омбудсмен має право розглядати скарги, подані учнями і студентами, їх батьками, законними представниками, а також освітянами та науковцями. Він може звертатися до органів державної влади та правоохоронні органи за виявленими фактами порушення права людини на освіту і порушення законодавства в сфері освіти.

Законопроект передбачає можливість організації державно-приватного партнерства в сфері освіти на підставі договорів і може передбачати спільне фінансування установ освіти.

Крім того, передбачена добровільна сертифікація педагогів, яка проводиться з метою оцінки їх здатності проводити педагогічну діяльність відповідно до професійних стандартів. За результатами сертифікації педагогічному працівнику видається відповідний сертифікат на 5 років. Ті, хто пройшли сертифікацію, отримуватимуть щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу на термін дії сертифіката.

Законопроект також пропонує забезпечити щорічні асигнування з держбюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законом, в розмірі 7% ВВП.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів