Навчання для молодших школярів стане легшим « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Навчання для молодших школярів стане легшим
31-07-2016

Малюків стануть вчити розуміти, н зубрити і застосовувати в житті



Скарги батьків, що дитину з перших класів завантажують інформацією, яка занадто складна або навряд чи колись стане в нагоді, були почуті в МОН. Під керівництвом відомства на платформі EdEra закипіла робота по розвантаженню програми для початкової школи, і за 2 місяці ентузіасти зробили висновки, які лягли в основу нових навчальних планів для учнів 1-4 класів - вони вчитимуться по них вже з 1 вересня. Як саме хочуть розвантажити молодших школярів, розповіли вчителі та модератори платформи.

УКРАЇНСЬКА: ЧИТАННЯ І ПИСЬМО ПРОСТІШЕ

Розвантаження торкнулася в першу чергу тих тем і завдань, які визнали складними, занадто об'ємними або неефективними. Наприклад, для першокласників такі теми, як "Умовне позначення слів", "Спосіб умовного позначення речень", "Складання речень за поданою графічною схемою" замінили практичним знайомством з пропозиціями і їх складанням. "Крім цього, вони повинні будуть вміти робити звуковий аналіз простих за складом слів, таких як "сир","тато" тощо, – пояснює вчитель початкових класів Маргарита Калюжна.

- Другокласників звільнили від творів, а обсяг усного висловлювання зменшили з 40 до 20 слів". Також перенесені в третій клас теми ударних і ненаголошених голосних. Не настільки важливим стає якість рукописного письма і не фіксується кількість годин на кожну тему. "Є теми, які клас сприймає легше, є ті, що складніше, – пояснює вчитель початкових класів Ольга Третяк. - Це залежить від настрою дітей і навіть від того, яким за рахунком стоїть урок української". По-третє класах дітям потрібно буде знати склад слів, підбирати однокореневі слова, знати відмінки, але багато тем за частинами мови перенесли в четвертий.

ЧИТАННЯ. Перш за все, зникне перевірка швидкості читання з секундоміром. Також в процесі обговорення всі погодилися з тим, що програма застаріла морально і дітям не цікава. Серед пропозицій було ввести в програму сучасних дитячих письменників. А діти будуть оцінювати не те, позитивний або негативний той чи інший персонаж (тобто не навішувати ярлики), а оцінювати його вчинки.

МАТЕМАТИКА: БЕЗ ЗАЙВОГО ЗУБРІННЯ

В оновленій програмі відбувся зсув акцентів з знання на розуміння. Так, тепер учні 1 і 2 класів не повинні будуть зубрити таблиці додавання і віднімання (в межах 10 і 20), множення і ділення. "Якщо дитина не розуміє суті цих математичних дій, то у вимозі знати таблиці немає ніякого сенсу", – пояснили модератори нової програми. Молоді вчителі вже висловлюються на форумах, що для літніх вчителів скасування зубріння буде шоком. У МОН очікують, що спочатку будуть тихі протести з таємним задаванням вчити таблиці напам'ять". Однак у відомстві готують рекомендації для таких вчителів, тим більше що запам'ятовування таблиць напам'ять зміщено в треті класи.

ІНФОРМАТИКА. "Уроки пропонується зробити цікавішими без нудної інформації - такої, як основні складові комп'ютера, історія обчислювальних пристроїв, файли, папки і операції з вікнами, - пояснили в МОН. - Також прибрали багато термінів, незрозумілих дітям (гіперпосилання тощо)".

АНГЛІЙСЬКА: ПЕРЕНОСИ

Багато норм, які призначалися для першокласників, прибрали, скоротили або перенесли. Так, тему множини з закінченням -s перенесли до другого класу. Говорити малюкам тепер можна буде менше: першокласникам не 3-4 речення, як раніше, а 2-3, другокласникам – не 4-5 речень (реплік), а 3-4, а письмові повідомлення повинні складатися не з 4-5 речень, а з 2-3. Другокласники не будуть навчати назви місяців і днів тижня (їх вивчення буде в 3-му класі), а третьокласники – часи Past Simple, Future Simple (перенесли на 4-й). З програми 4-го класу прибрали тему "Дикі та свійські тварини". Крім того, в пояснювальній записці запропоновано багато рекомендацій. Зокрема, з приводу використання не менше 10% часу на уроці для написання букв, широкого використання пісень, віршів, відеоматеріалів, введення тим "Їжа", "В кафе", "В магазині", "На вокзалі" та інших, щоб дитина могла озвучити свої потреби в життєвих ситуаціях, вести короткі діалоги і писати смс.

СПЕЦ. Програми англійської мови для спеціалізованих шкіл також спростили. Так, наприклад, тепер першокласникам не доведеться читати і розуміти тексти обсягом 100-150 друкованих знаків, вміти описувати (себе, друзів, предмети тощо) на 4-5 речень. У 2-х класах виключили теми "Предмети в класній кімнаті", "Шкільне приладдя", Past Simple перенесений в 3-й клас, зменшено обсяги говоріння і читання (і в 3-х, і 4-х класах), Present Perfect перенесений в 4-й клас, а Past Continuous взагалі прибрали з програми.

ФІЗКУЛЬТУРА, МУЗИКА, ТВОРЧІСТЬ

У художньо-естетичному циклі (мистецтво, праця, музика і фізкультура) найбільше нарікань з боку фахівців стосувалися зайвої інформації. Зокрема, запропоновано вилучити з програми фізкультури розбір історії Олімпійських ігор, років їх проведення і гасел, прописаних там раніше. Прибрано також "лижі і ковзани" з точними вказівками, на якому плечі діти повинні носити лижі, як проходити дистанції, підніматися по схилах, а також плавання і танцювальні кроки.

Вчителі фізкультури уточнюють, що все це не заборонено, а виключено саме з обов'язкової програми. "Школи, де є матеріально-технічна база, умови (басейни тощо), піходить для кваліфікації вчителя (хореограф, тренер з плавання), можуть це залишити, – каже вчитель фізкультури з Харкова Ольга Дзюба, яка брала участь в обговореннях розвантаження програми . - Але для альтернативи пропонується загострити увагу на фізичних якостях учнів, таких як пластика, м'язова витривалість, гармонійний розвиток в цілому. Останнє дасть можливість знайти альтернативу, наприклад, бігу з секундоміром".

ТВОРЧІСТЬ. На заняттях музикою першокласникам більше не доведеться розбиратися, що таке "зерно інтонації", а під час уроків творчості - засвоювати поняття про види і жанри мистецтва. Замість них більше уваги приділять художнім технікам, хендмейду тощо. В освітньому мистецтві також побільшає практики зі створення пейзажів, менше вивчення їх видів. Також введуть уроки з відеоподорожами замість розмов.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів