Абітура-2016: в Харкові вибирають право, психологію і IT « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Абітура-2016: в Харкові вибирають право, психологію і IT
28-07-2016

Інженерні спеціальності виявилися не в пошані



У абітурієнтів залишилося кілька днів, щоб визначитися з майбутньою професією. Приймальні комісії харківських вузів вже прийняли більше 169,5 тисячі заяв. "Сегодня" з'ясувала, який в цьому році обсяг держзамовлення і куди прагнуть потрапити вчорашні школярі (див. Інфографіку).

Найбільше випускників хочуть вчитися в ХНУ ім.Каразіна, за ним по кількості поданих заяв слідують НТУ "ХПІ", ХНУРЕ та юридичний університет. Замикає п'ятірку найпопулярніших вузів економічний університет. Як розповіли в ХНУ ім. Каразіна, обсяги держзамовлення, які опублікували виші, поки є приблизними. Цифри навчальні заклади подали в Міносвіти як бажані, але столичні чиновники ще можуть внести корективи в залежності від того, затребувана та чи інша спеціальність абітурієнтами. Вперше точну кількість бюджетних місць оголосять вже після зарахування.

ПОПУЛЯРНІ.

Найбільш затребуваними серед випускників виявилися спеціальності "право", "міжнародне право", "психологія", "туризм" і "готельно-ресторанна справа". Також справжній бум – на комп'ютерні спеціальності. Олександр Єрохін, заступник голови приймальної комісії ХНУРЕ, де ІТ-напрямку є провідними, каже, що в цьому році обсяг держзамовлення повинні збільшити на 20%.

"Загальна кількість заяв до нас вже перевищило 9000, деякі абітурієнти приносять оригінали документів, кажуть, що навіть якщо не пройдуть на бюджет, хочуть вчитися тільки у нас. Надходять навіть дорослі люди, ті, хто розчарувався в своїх професіях, наприклад, колишні вчителі. Кажуть, що хочуть круто поміняти свою долю і стати айтішників", – розповів Єрохін. Крім суто комп'ютерних спеціальностей абітурієнти вибирають і "професії майбутнього", наприклад, біомедичну інженерію. На цей напрямок, що вивчає застосування інженерних принципів в сфері медицини та біології, теж повинні збільшити держзамовлення.

НОВІ.

ХНУ ім. Каразіна в цьому році відкрив п'ять нових освітніх програм. Так, фахівців напряму "менеджмент" готуватиме за європейською моделлю освіти Каразінські школа бізнесу. Також з першого курсу з'явилася можливість навчання на спеціальності "Соціальні комунікації, реклама і PR", раніше тут готували лише магістрів. Також в ХНУ готуватимуть за освітньою програмою "Міжнародна інформація і міжнародні комунікації". Випускники цього напряму зі знанням двох іноземних мов зможуть працювати в держструктурах, приватному корпоративному секторі або суспільній сфері, на дипломатичній службі, займатися перекладами і міжнародною журналістикою. В університеті кажуть: нові спеціальності зацікавили абітурієнтів поряд з популярним правом і психологією.

kharkiv

А ось інженерні спеціальності виявилися не в пошані. Так, в аерокосмічному університеті "ХАІ", який славився підготовкою фахівців для авіа- і ракетокосміческой галузі, тепер користуються найбільшим попитом на комп'ютерні спеціальності, психологію і прикладну лінгвістику.

Кількість бюджетних місць перевищує суму поданих заяв на такі профільні для вузу спеціальності, як "технології виробництва літальних апаратів", "ракетні двигуни і енергетичні установки", "технології виробництва авіадвигунів і енергетичних установок". На кожне з цих напрямків вуз розраховує отримати більше ста бюджетних місць. В НТУ "ХПІ" також лідирують комп'ютерні спеціальності, психологія і навіть філологія з перекладом. Як розповіла прес-секретар політеху Олена Розова, щоб заманити студентів в цьому році, в університетський двір вивезли електромобіль, проте побачити вуз на власні очі приходять лише приїжджі.

ДОПОМОГА.

У Каразінському університеті працює інформаційний центр для абітурієнтів, де вчорашнім школярам допомагають розібратися в премудростях змінилися правил прийому і навіть подати електронну заяву в будь-який вуз. Як розповіла прес-секретар ХНУ Анна Горадзе, на сайті вузу створили калькулятор ЗНО, що допомагає дізнатися, на які напрямки можна вчинити з наявними результатами тестування.

В цьому році бюджетні місця виділили також евакуйованому в Харків Луганському національному аграрному університету. У минулому році вибухнув скандал через те, що вуз залишили без держзамовлення. Як розповів нам і. о. ректора Микола Брагінець, в цьому році на перший курс виділили 896 бюджетних місць, а до вузу вже подали 726 заяв. Близько 30% їх абітурієнтів – з Луганської області, 10% – з Донецької.

На базі університету працює освітній центр "Донбас-Україна", де випускникам допомагають отримати документи українського зразка. У центр вже звернулися 28 осіб, які проживають в невизнаних республіках.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів