Погано, але для кожного « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Погано, але для кожного
27-07-2016

У скільки Україні обходиться "безкоштовна" вища освіта



Якість навчання в вишах залишає бажати кращого, вважають фахівці

Нещодавно Кабінет міністрів України прийняв рішення про збільшення державного замовлення у вищих навчальних закладах в 2016 році. Крім рішення про 14%-ве підвищення замовлення на молодших спеціалістів (це останній рік, коли можна вступити до ВНЗ за такої кваліфікації, рішення про його підвищення було прийнято багато в чому під впливом ситуації з фінансуванням ПТУ), на 6,4% знизили прийом бакалаврів, на 22% і 50% збільшили прийом фахівців і магістрів відповідно, пише VoxUkraine.

"У довгостроковій перспективі ідея про "безкоштовну" вищу освіту від держави насправді обертається неефективним витрачанням державних коштів і створює спотворення на ринку праці", – вважає Марія Репко з Центру економічної стратегії.

Експерт знайшла відповіді на кілька запитань про роль вищої освіти в Україні.

1. Чи відповідає обсяг державного замовлення демографічної ситуації?

Істотний спад народжуваності в кінці 90-х – початку 2000-х зараз обернувся тим, що кількість людей, які за віком можуть вступати до вишів, істотно нижче, ніж в попередні роки.

Кількість дітей різного віку

0006-1024x576
Джерело: Державна служба статистики, Інститут демографії та соціальних досліджень

"Скорочення кількості випускників шкіл через негативну демографічну ситуацію в країні випереджає скорочення держзамовлення. Так, кількість учнів, які закінчили школу III ступеня і одержали атестат про повну загальну середню освіту (що дає їм право вступу до вишів III-IV рівнів акредитації), так наблизилася до показників прийому за державним замовленням, що зараз нівелюється саме поняття "конкурсний відбір" , – йдеться в звіті Рахункової палати.

За даними Рахункової палати, якщо в 2012/13 роках поза державним замовленням до вищих навчальних закладів надходило близько 41% осіб, то вже в 2015 році ця кількість склала лише 26%. Тобто, якщо користуватися цифрами рахункової палати, 74% осіб мали можливість вступити на бюджет.

2. Чи відповідає державне замовлення реальним потребам ринку праці?

Індекс складності економіки, який можна вважати якісним показником загального рівня технологій в країні, і, відповідно, можна припустити, що він буде мати кореляцію з потребою в високоосвічених кадрах, демонструє низхідну динаміку, а основним експортним товаром України багато років залишається сировину.

Можна було б аргументувати, що зростання кількості людей з вищою освітою потенційно може вивести країну на новий технологічний рівень, якби чотири з ТОП-5 позицій в державному замовленні не займали економіка, гуманітарні науки, правознавство і педагогічну освіту. П'ята спеціальність в ТОП-5 – "Інформатика та обчислювальна техніка" – знаходиться на третьому місці.

30% українців вже зараз відчувають, що мають більш високий рівень освіти, ніж потрібно для виконання їх роботи

Доцент кафедри економічної теорії, НаУКМА Ольга Купець в своєму дослідженні з'ясувала, що 30% українців вже зараз відчувають, що мають більш високий рівень освіти, ніж потрібно для виконання їх роботи.

"Тобто люди з вищою освітою можуть роками працювати перукарями або операторами колл-центрів, або через завищену ринкову пропозицію фахівців з вищою освітою", – говорить Репко.

У той же час виникла проблема з робочими спеціальностями. Українські виробники в приватних розмовах скаржаться на те, що важко знайти якісні матеріали українського виробництва – від тканини до пляшок. За деякими дійсно кваліфікованими побутовими майстрами електриками і сантехниками шикуються черги, оплата їх праці, особливо в великих містах, може перевищувати оплату праці викладачів університетів.

3. Чи доцільно фінансувати безкоштовну вищу освіту для кожного за державний рахунок?

Україна багато років має бюджетний дефіцит і боргу перед кредиторами. Сукупні витрати держави на освіту протягом 2007-2014 років становили 6,2% – 7,4% ВВП (в середньому 6,8% – Малюнок 13), в 2015 році цей показник знизився до 5,4% і на 2016 р. планується довести його до рівня 5,3% ВВП. Навіть після скорочення, це досить високий показник, порівняно з іншими країнами, де середній рівень витрат на освіту за цей період становить близько 4,7% від ВВП. У той же час надзвичайно недофінансованими залишалися капітальні витрати, витрати на медицину.

Структура витрат за функціональною класифікацією в Україні і в середньому по країнах ЄС

0005-1-1024x576
Джерело: Міністерство фінансів, МВФ, Держстат, оцінка ЦЕС.
* Без урахування квазі-фіскальних витрат (зокрема, на підтримку НАК "Нафтогаз України")


У складі фінансування окремо освіти, в Україні занадто високою є саме частка фінансування вищої освіти. Так, частка витрат на вищу освіту в півтора рази перевищує середній рівень для країн-нових членів ЄС.

Витрати на освіту в Україні та країнах-нових членах Євросоюзу,% від ВВП

0007-1-1024x576
Джерело: Всесвітній банк, Державне казначейство України

Середнє ж освіту за демографічними показниками – той сектор, який найбільше потребуватиме ресурсів найближчим часом, адже кількість дітей молодшого шкільного віку з 2010 року до 2018 року за прогнозами зросте майже вдвічі, як майже вдвічі збільшиться кількість підлітків 10-14 років в 2014 - 2022 роки.

Частка витрат на вищу освіту в Україні в 1,5 рази перевищує середній рівень для країн-нових членів ЄС

"Рівень оплати праці вчителів, перевантажені класи в містах, погані дороги і відсутність шкільних автобусів в селах, відсутність лабораторного обладнання, комп'ютерів тощо – це все проблеми середньої освіти, які потрібно вирішувати, і це вимагає ресурсів", – резюмує Репко.

4. Чи може сучасне українське вищу освіту бути якісним?

Незважаючи на те, що фінансові ресурси розпорошені між багатьма студентами та високий рівень корупції в вишах, навіть такої значної частки ВВП України не вистачає, щоб забезпечити високу якість освіти. Приблизно 32% коштів іде не на забезпечення якісної освіти, а на стипендії студентам-бюджетникам, незалежно від фінансово-майнового стану сімей. Якщо брати до уваги рівень функціональної грамотності та продуктивність праці в Україні (рис. 14 і 15) – навряд чи можна зробити висновок про те, що вища освіта є якісною.

Приблизно 32% коштів йде на стипендії студентам-бюджетникам, незалежно від фінансово-майнового стану сімей

Серед 288 українських університетів немає жодного, який би піднявся вище 400 рядки в глобальному рейтингу QS, а в розрахунку на чисельність населення України має в середньому 6,35 університетів на 1 млн осіб. У Великобританії, де 48 університетів відносяться до світового рейтингу ТОП-400, акредитовано всього 160 університетів, у ставленні до чисельності населення становить 2,48 університетів на 1 млн осіб. Швеція і Німеччина відповідно 4,95 і 5,28 університетів на 1 млн осіб.

"Таким чином, в Україні кількість місць державного замовлення перевищує потреби ринку праці, і фінансові можливості країни, а освіту при цьому не є якісною", – резюмує Репко.

Вже зараз існує розрив між вимогами роботодавців та рівнем освіти в Україні. У глобальному світі падіння ресурсних ринків з високою ймовірністю призведе до подальшого тиску на економіки всіх сировинних країн, в тому числі України, та протягом наступних 10 років може посилитися розрив між багатими і бідними країнами не тільки в термінах доходу на душу населення, але і в термінах вимог до кваліфікації робочої сили. Для України це означатиме стрімке розширення кваліфікаційного розриву між вимогами ринку і станом робочої сили, і, відповідно, поглиблення падіння, якщо ситуація докорінно не зміниться, вважають експерти.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів