МІністри освіти і фінансів обговорили варіанти фінансування професійно-технічної освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
МІністри освіти і фінансів обговорили варіанти фінансування професійно-технічної освіти
24-04-2016

В суботу, 23 квітня, у Міністерстві освіти і науки відбулася робоча зустріч Міністра освіти і науки Лілії Гриневич та Міністра фінансів Олександра Данилюка.



Метою зустрічі було вирішення кризової ситуаціі з фінансуванням професійно-технічної освіти.

Сторони погодилися, що ситуація, яка склалался з профтехосвітою після передачі її фінансування на місцевий рівень, вимагає нагального вирішення, однак має кілька складових - проблеми поточного фінансування і необхідність системної реформи управління галуззю профтехосвіти.

Керівники Міносвіти і Мінфіну узгодили, що професійно-технічна освіта має фінансуватися з кількох джерел, зокрема, обговорили варіант фінансування з державного бюджету за рахунок освітньої субвенції на здобуття учнями ПТНЗ загальної середньої освіти.

Що стосується професійної підготовки, міністри обговорили модель, за якої відповідальність за професійну підготовку має бути розділена між державним і регіональним рівнями: державна субвенція має покривати здобуття освіти за гостро дефіцитними спеціальностями національного значення, коли в тому чи іншому училищі готують фахівців для кількох областей чи всієї України. Таке фінансування має йти через державне замовлення. В той же час, професійна підготовка за тими професіями, які використовуються для комунального господарства, для обслуговування місцевої інфраструктури мають фінансуватися шляхом регіонального замовлення. Також домовились залучити великий бізнес до консультацій з метою опрацювання моделей залучення бізнесу до фінансування професійної підготовки необхідних ім професій.

Міністри Гриневич і Данилюк погодили, що Міносвіти і Мінфін спільно доопрацюють законопроект "Про професійну освіту" з метою внести до Верховної ради узгоджений документ. Нова схема фінансування профтехосвіти вимагатиме також внесення змін до Бюджетного кодексу. Її запровадження буде можливим з 2017 року.

Лілія Гриневич також наголосила, що це нагальні необхідні кроки. Загалом професійна освіта потребує системного стратегічного реформування як в частині управління, так і в частині змісту.



Додатково:

Верховна Рада України: «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти»

Федерація роботодавців України: Підтримай українську профтехосвіту

Синдром Попелюшки

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів