Навчання в Канаді: інструкція з використання « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Навчання в Канаді: інструкція з використання
17-02-2016

Що необхідно знати всім, хто планує отримати освіту в Канаді – як функціонує місцева система освіти, які існують нюанси отримання візи та вступу в канадські ВНЗ – в матеріалі до офіційної виставки Посольства Канади в Україні “Освіта в Канаді 2016”.



Хто з батьків не мріяв відправити свою дитину на навчання у закордонний ВНЗ чи школу? Слава британських приватних шкіл або університетів Ліги Плюща давно розповсюдилася поза країнами, де ці навчальні заклади знаходяться. Щороку багато молодих українців складають іспити та проходять величезні конкурси задля можливості долучитися до західної системи освіти – однієї з найбільш авторитетних у світі.

Найпопулярнішими напрямами для абітурієнтів залишаються англомовні країни – британські та американські ВНЗ, літні мовні школи в Шотландії або на Мальті. До переліку найпопулярніших систем освіти входить і Канада – країна, близька до найрозвинутіших європейських країн, але в той же час унікальна. В першу чергу завдяки можливостям, які тут відкриваються.

Головними аргументами на користь того, що навчатися варто саме в Канаді, є: високий рівень життя, толерантність суспільства, якість освіти, можливість навчатися англійською та французькою мовами, прагнення до мультикультурності, любов до інновацій та лояльність до вихідців з інших країн – список можна продовжувати безкінечно.

Як все функціонує

2015 року за результатами міжнародного рейтингу Ranking of National Higher Education Systems канадська система освіти увійшла в десятку кращих у світі, посівши шосту сходинку. Щороку канадські ВНЗ – університети Торонто, Онтаріо, Манітоби та Британської Колумбії, - входять до різноманітних рейтингів кращих навчальних закладів, а Монреаль, Торонто та Ванкувер вважаються одними з найкращих для життя міст світу.

Основна особливість канадської системи освіти – автономність. Канада – країна, адміністративно поділена на провінції, в кожній з яких своя система освіти. Стандарти викладання, оцінювання, питання фінансування кожна провінція визначає для себе самостійно. А держава, в свою чергу, бере на себе фінансову підтримку ВНЗ у всій країні та контроль за якістю освіти.

На сьогоднішній день майже 2 мільйони студентів навчаються в 95 канадських університетах і коледжах. Ці навчальні заклади загалом пропонують понад 10 тисяч програм для бакалаврів і магістрів. Наукові ступені, отримані в Канаді, - від бакалавра до доктора наук (PhD), відповідають аналогічним ступеням в США та усіх країнах Співдружності.

Куди абітурієнту податися

Кожен, хто хоче навчатися в Канаді, повинен в першу чергу чітко сформулювати свої вимоги та очікування від майбутнього навчання. Канада, як й інші англомовні країни, пропонує широкий спектр можливостей – це і короткострокові мовні курси для школярів та студентів, дипломні, післядипломні, бакалаврські та магістерські програми в приватних та державних ВНЗ, або ж аспірантські дослідницькі програми для випускників. Після того, як обрано потрібний курс або ВНЗ, необхідно ознайомитись із вимогами до вступу, які діють на території тої провінції, де знаходиться навчальний заклад. Якщо абітурієнт, скажімо, обрав університет в Монреалі, то умови вступу та сплати за навчання там будуть відрізнятися від Вінніпега або Ванкувера.

Наприклад, у Квебеку не приймають на навчання студентів, які молодші за 18 років, а у всіх інших канадських провінціях дозволено навчатися у ВНЗ з 17-річного віку. Квебек, завдяки своїм мовним та культурним особливостям, багато в чому відрізняється від інших провінцій, в тому числі й в усьому, що стосується освіти. Тут також вимагають, щоб студенти, які бажають вступити в місцевий ВНЗ, мали щонайменше 13 років шкільної освіти. Це на рік більше, ніж в інших провінціях. Таким чином, всі іноземні студенти мають навчатися протягом одного додаткового року до вступу в університет.

Від провінції залежить також і мова навчання – англійська чи французька. Остання, зрозуміло, найчастіше зустрічається в Квебеку, але й не тільки там. В окремих навчальних закладах, наприклад в університеті Оттави, викладання здійснюється двома мовами, і студенти можуть обрати найзручнішій варіант.

Особливість іншої провінції – Манітоби – полягає у вкрай вигідних фінансових умовах навчання для іноземних студентів. Випускники, які закінчили ВНЗ в Манітобі, мають право на повернення коштів, витрачених на навчання – 60% від загальної суми у вигляді відрахувань за податками. До того ж, в Манітобі існують особливі умови працевлаштування мігрантів, за умови, що вони закінчили місцевий ВНЗ. Якщо випускник має пропозицію роботи, то імміграційний процес може бути розпочато одразу після закінчення курсу в університеті.

В інших провінціях також існують різноманітні бонуси для іноземних студентів задля спрощення процедури імміграції. Іноземні випускники, які отримали ступінь магістра в провінції Онтаріо, можуть починати імміграційний процес без гарантії роботи та контракту. Британська Колумбія також скасувала контракти на роботу для іноземних випускників магістратури та докторантури за спеціальностями природничих наук і медицини.

До того ж, важливо пам’ятати, що умови зарахування іноземних студентів у всіх коледжах та університетах, незалежно від провінції, відрізняються від умов для канадців.

Іноземний студент, як правило, має вільно володіти однією з двох державних мов Канади – англійською або французькою. Для тих, хто не має достатнього рівня володіння мовою, пропонуються на вибір мовні програми ESL (англійська мова) та FSL (французська мова).

Після зарахування в канадський університет або коледж, іноземний студент має отримати візу та спеціальний дозвіл на навчання, який діє на території Канади. Цей документ дає право випускнику в майбутньому отримати дозвіл на роботу в Канаді та ще ряд переваг, необхідних для тих, хто планує залишатися в країні на довгий термін.

Для тих, хто дуже хоче отримати освіту в Канаді, але не впевнений у своїх силах, існують спеціальні підготовчі курси – Pathaway Program. Як правило, успішне закінчення подібної програми означає автоматичне зарахування на різноманітні освітні програми у ВНЗ. На підготовчих курсах студенти знайомляться з канадською системою освіти, культурними особливостями країни та отримують широку мовну та академічну базу.

Що стосується вартості навчання в канадських ВНЗ, то тут все також залежить від конкретного навчального закладу та провінції, в якій він знаходиться. Природно, що іноземні студенти сплачують в кілька разів більше, ніж громадяни Канади – така практика характерна для навчальних закладів у всіх розвинутих країнах. Але при цьому рівень цін для іноземців в Канаді дещо нижчий, ніж в інших країнах Європи або США.

В університетах вартість навчання в середньому становить від 14 тисяч до 30 тисяч канадських доларів на рік в залежності від обраної програми та спеціалізації. Середня вартість навчання в коледжі на рік складе для іноземного студента 15 тисяч канадських доларів.

Канада – одна з небагатьох країн, де, на сьогодні, в умовах високого напруження в світі та міграційної кризи, громадяни та держава зберігають доброзичливе ставлення до іноземців. Особливо це стосується студентів, які приїжджають до Канади з усього світу для того, щоб вивчати нове, займатися наукою, здійснювати відкриття. Кожний іноземний студент відчуває особливе ставлення до себе і обов’язково отримує допомогу та підтримку у складний для нього період адаптації в новій країні.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів