Як кримчанин може вступити до українського університету « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Як кримчанин може вступити до українського університету
15-02-2016

Випускники шкіл у Криму, незаконно анексованого РФ, виявились ізольованими від української освітньої системи.



Їхні атестати на території материкової України не визнаються. Але шлях, як подолати таку ізоляцію, існує. Потрапити на навчання до Київського національного університету імені Тараса Шевченка кримським абітурієнтам тепер нелегко

Потрапити на навчання до Київського національного університету кримським абітурієнтам тепер нелегко

До якого університету вступати? Це питання набуло особливої гостроти для випускників шкіл у Криму. Після незаконної анексії півострову з боку Росії у кримських абітурієнтів географія можливостей суттєво скоротилась. Без особливих проблем вони можуть подавати документи лише до вишів у самому Криму та в Росії. На території ж материкової України кримські атестати, починаючи від 2015-го року, не визнаються. Подібна ситуація і у випускників шкіл в самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

«Це складне та емоційне питання. Але треба розуміти, що ми не контролювали процес навчання цих дітей останні два роки, тому не можемо автоматично видати їм дублікати українського зразка», — пояснили, відповідаючи на запит DW, у міністерстві освіти та науки в Києві.
Після незаконної анексії Криму російський прем'єр Медведєв у березні 2014-го не забув відвітати й школу в Сімферополі

Випускники кримських шкіл, які можливо і хотіли б отримати вищу освіту на материковій частині України, тепер швидше утримуються від такого кроку. «Я закінчую вже перший курс в університеті в Сімферополі. Минулого року не вступала до України, бо це досить складний та мало зрозумілий процес. Та й батьки мої були проти, а зараз вже пізно. Вчитимусь у Криму, а в майбутньому, можливо, щось зміниться», — зауважила в розмові випускниця однієї зі сімферопольських шкіл, яка попросила називати її Аліна.

Дистанційне навчання через Skype

Аби внести ясність у це питання, українське міністерство освіти на своїй інтернет-сторінці пояснила процедуру, яку слід пройти абітурієнтам з Криму та тих територій Донбасу, які не є підконтрольними українському уряду. Наздолужити програму української середньої школи пропонується за допомогою дистанційного навчання в одній зі шкіл на материковій частині України. Така послуга є безплатною, і все відбувається в інтернеті через Skype. Повний список шкіл, які надають такі послуги, також опубліковано на сайті українського міністерства освіти.

Діти в окупованому Криму тепер вчать історію Росії. Для вступу в український виш їм потрібно знати історію України

Як пояснила Ірина Воротникова, координатор Центру відкритої освіти, старшокласник з окупованих територій проходить спеціально адаптовану освітню програму, що дозволяє в кінці курсу скласти випускні іспити та отримати атестат. Для учнів середньої школи також діє подібна система дистанційного навчання, яка передбачає вивчення основних предметів української шкільної програми та виконання підсумкових робіт. Таким чином, учні 5-9 класів, навіть перебуваючи в Криму, можуть здобувати українську середню освіту, наголосила Воротникова.

Отриманий таким чином атестат надає право на складання Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) на материковій частині Україні. До речі, 1-го лютого Український центр оцінювання якості освіти, який займається проведенням незалежного тестування, розпочинає реєстрацію для проходження атестації в цьому році. Як правило, обов’язковими є тести з української мови та літератури і, на вибір учня, — з математики або історії України. Для тих, хто хоче перевірити свої знання, є можливість пройти пробне тестування, реєстрація на яке вже триває.

Проблема адміністративних кордонів і блокпостів

На думку виконавчого директора аналітичного центру CEDOS Єгора Стаднія, враховуючи фактичну відсутність можливостей впливу Києва на ситуацію в кримських школах та в школах так званих «ДНР» та «ЛНР», українська сторона робить все максимально можливе, аби допомогти випускникам.

Абітурієнти з Донбасу й Криму: Перепони на шляху до українських вишів

Випускники шкіл з Донбасу і Криму вступають до вишів України на загальних засадах. При цьому аби отримати шанс стати студентами, вони мусили долати багато додаткових перепон.

«Розроблений ще торік механізм дистанційного прикріплення абітурієнтів до українських шкіл дає можливість брати участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. А з цього року результати тестування з української мови та математики або історії України будуть зараховані як шкільні випускні іспити, що значно спрощує процедуру отримання атестату та вступу», — сказав експерт.

Наступною серйозною проблемою для абітурієнтів з непідконтрольних українському уряду територій на їхньому шляху до навчання в українських вишах є перетин штучних кордонів, які виникли в ході конфлікту. Окрім питання безпеки, йдеться також про отримання попереднього дозволу на перетин лінії розмежування для жителів Донбасу та відповідних виїзних документів для абітурієнтів з Криму.

Можливо й цим пояснюється поки що досить обмежений інтерес до пропозицій стосовно дистанційного навчання. «Торік ми навчали двох кримчан, — розповіла Воротникова з Центру відкритої освіти. — Цього року в нас зареєструвалося вже десятеро учнів, набір триватиме ще до 1-го березня».

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів