Комітет з питань науки і освіти вважає, що проект закону України «Про професійну освіту» потрібно доопрацювати « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Комітет з питань науки і освіти вважає, що проект закону України «Про професійну освіту» потрібно доопрацювати
5-11-2015

4 листопада 2015 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти щодо обговорення проекту Закону України «Про професійну освіту».

Законопроект розроблений на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», прикінцевих положень Закону України «Про вищу освіту», а також з урахуванням положень Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Основна мета запропонованого законопроекту полягає в удосконаленні діючих механізмів реалізації державної політики та правових відносин у сфері управління професійною освітою.


Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час свого виступу зосередив увагу на новаціях проекту. Так, законодавчо впроваджуватиметься двоступеневість професійної освіти – «кваліфікований робітник» та «молодший спеціаліст»; створюватимуться багатопрофільні, різнорівневі заклади профосвіти нового типу – регіональний центр професійної освіти, професійний коледж та центр перепідготовки. Також планується створення у кожному регіоні ради стейкхолдерів як координаційного органу з питань впровадження профосвіти.

Згідно з проектом передбачено зміну статусу особи, яка навчається в училищі: замість «учень» пропонується «студент», «курсант» (військовий заклад) та «слухач» (програми перепідготовки, короткострокове навчання).

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич зауважила, що професійна освіта має бути безпосередньо пов’язана з потребами економіки держави, а її якість відповідати сучасним вимогам. За її словами прийняття цього Закону дозволить забезпечити оперативність прийняття управлінських рішень щодо професійної освіти, розвиток соціального партнерства, консолідацію зусиль влади та органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, роботодавців, науковців і громадських об’єднань з метою забезпечення ринку праці кваліфікованими працівниками.

Під час обговорення законопроекту освітянська спільнота висловила занепокоєння щодо незрозумілості фінансування професійної освіти із держбюджету, гарантій викладачів та осіб, які навчаються в професійно-технічних закладах.

Таку думку підтримав і перший заступник Голови Комітету Олександр Співаковський, який зауважив, що у законопроекті не передбачено низки соціальних гарантій захисту для учнів, студентів, слухачів та випускників професійно-технічного навчального закладу, зокрема, що стосується трудового стажу учня, слухача, прав на пільги тощо «…а це, на наш погляд, звужує зміст та обсяг існуючих прав громадян», – зазначив Олександр Співаковський.

Після завершення дискусій та обговорень Комітет разом із експертами прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту закону України «Про професійну освіту» повернути його Кабінету Міністрів України на доопрацювання.






Додатково:

МОН доопрацювало законопроект «Про освіту»: КМОППОіНУ акцентує увагу на звуженні прав та гарантій освітян

Уповноважений з прав людини Інні Совсун: Щодо неприпустимості дискримінації за ознакою віку в освітніх реформах

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів