Колегія МОН: До кінця поточного року мережа загальних середніх освітніх закладів скоротиться ще на 300 закладів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Колегія МОН: До кінця поточного року мережа загальних середніх освітніх закладів скоротиться ще на 300 закладів
18-09-2015

Колегія МОН розглянула питання розвитку дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти та стану видання підручників

17 вересня 2015 року в Міністерстві освіти і науки України під головуванням Міністра освіти і науки Сергія Квіта відбулося засідання колегії МОН.

Члени колегії розглянули питання про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти у 2014/2015 навчальному році та завдання на 2015/2016 навчальний рік, стан видання підручників за результатами конкурсного відбору оригінал-макетів для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів 2014-2015 років, про підсумки додаткового конкурсного відбору оригінал-макетів підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин та їх вивчення.

Директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко повідомив про стан розвитку дошкільної, загальної середньої освіти. Зокрема, в минулому році було побудовано 8 закладів дошкільної освіти, також Міністерством було вжито заходів щодо розширення загальної мережі закладів, що дозволило ввести додатково 19,5 тисяч місць.

За словами Юрія Кононенка, загальна черга по країні до закладів дошкільної освіти складає 116 тисяч дітей. «Сьогодні основна задача для Міністерства освіти і науки - спонукати Міністерство охорони здоров’я України привести у відповідність до сучасних санітарних норм, які дозволяють розширення, в першу чергу, приватної мережі дошкільних навчальних закладів, і така робота проводиться», - повідомив директор департаменту.

Як зазначив Юрій Кононенко, в цьому році на 38 тисяч збільшилась кількість учнів, при цьому кількість загальних середніх освітніх закладів зменшилась приблизно на 250 шкіл, а до кінця поточного року мережа скоротиться ще на 300 закладів. «Міністерство освіти і науки вкотре наголошує, що початкові школи мають залишатися найближче до місця проживання дітей і не повинні закриватися, але, що стосується малокомплектних шкіл І-ІІІ ступеня, то місцеві управління освіти спільно з адміністраціями повинні приймати відповідні рішення», - підкреслив він.

Водночас, за словами директора департаменту, оптимізація мережі загальних середніх закладів потребує забезпечення перевезення дітей та вчителів шкільними автобусами, мінімальні потреби яких сьогодні складають 1200 автобусів. Тому окрім виділених із Державного бюджету 42 млн гривень на програму «Шкільний автобус», Урядом прийнято рішення додатково надавати стільки коштів місцевим органам, скільки вони витрачатимуть на закупівлю автобусів.

Юрій Кононенко також повідомив, що у зв’язку із завершенням роботи над законопроектом «Про освіту» Міністерство разом з Національною академією педагогічних наук України починає працювати над концепцією 12-річної школи.

Директор департаменту професійно-технічної освіти В’ячеслав Супрун повідомив, що обсяг Державного замовлення в цьому році становить 168 тисяч робітничих кадрів за 35 напрямками підготовки і 5,5 тисяч молодших спеціалістів. Станом на 1 вересня за рахунок коштів Державного бюджету прийнято близько 130 тисяч осіб. «Враховуючи побажання батьків, Міністерство продовжує прийом документів до професійно-технічних навчальних закладів до 1 жовтня», - зазначив В’ячеслав Супрун.

Департаментом на 1 вересня розроблено нове положення про оптимізацію навчально-виробничого процесу ПТНЗ, що зареєстровані в Міністерстві юстиції. Новий законопроект «Про професійну освіту», розроблений МОН вже погоджено з десятьма Міністерствами і відомствами. Також дебюрократизовано систему професійно-технічної освіти. Посилюються відповідальність майстра виробничого навчання за результати його роботи, зокрема, за забезпечення майстерні під конкретну професію, але вже разом з роботодавцем, замовником визначатиметься, які потрібні специфічні пристрої для майстерні. Створено 84 центри ПТО з підготовки кадрів, робота професійно-технічних навчальних закладів орієнтована на роботу з оновленими державними стандартами. У минулому році затверджено 80 стандартів ПТО, з них - 30 були вперше розроблені. Сьогодні професійно-технічними закладами пропонується низка нових сучасних професій, серед яких - оператор програмного забезпечення, оператор телекомунікаційних послуг, оператор інформаційно-комунікаційних мереж, майстер готельного обслуговування та інші.

Директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна розповіла про стан видання підручників за результатами конкурсного відбору оригінал-макетів для учнів 4-х та 7-х класів загальноосвітніх навчальних закладів. Вона нагадала, що конкурс підручників тривав з грудня 2014 року до червня 2015 року. Перелік підручників для учнів 4 класу загальноосвітніх навчальних закладів, які за результатами конкурсного відбору оригінал-макетів отримали найбільшу кількість голосів, складається з 97 назв і 152 назв – для учнів 7-го класу. Перелік підручників для 7-х класів, які отримали найвищі результати відбору загальноосвітніми навчальними закладами, що рекомендується перекладати на мови національних меншин (молдовська, польська, російська, румунська, угорська) і друкувати за кошти державного бюджету складається з 50 назв, а для 4-х класів – з 25.

За її словами, аналіз відбору підручників, що проводився вчителями загальних освітніх навчальних закладів, показав нерівномірність у відборі за кількістю голосів - від кількох сотень до кількох десятків голосів за підручник. «Є підручники які мають 271 голос, 442 голосів, а є і 43. Ми будемо намагатися пропонувати видавництвам видати малотиражні підручники, але в разі відмови видавництва, ми можемо пропонувати школам підручник, який набрав більшу кількість голосів», - повідомила Наталія Вяткіна.

За словами директора Інституту модернізації змісту освіти, вже створено тендерний комітет по закупівлі підручників та відкрито рахунок для перерахування коштів з міських бюджетів на друк та доставку підручників. Щодо програми «Шкільний автобус», то інститут розпочав тендерну процедуру з закупівлі автобусів.

За підсумками обговорення питань колегії Міністр освіти і науки Сергій Квіт доручив провести аналіз інтелектуальних конкурсів і турнірів для учнів загальних середніх навчальних закладів, підготувати пропозиції співпраці з ВНЗ щодо підготовки та використання методичних рекомендацій для шкіл, а також розмістити на сайті МОН перелік підручників для учнів 4-х та 7-х класів, що друкуватимуться за кошти Державного бюджету.






Додатково:

Сергей Квит: В связи с положительной динамикой рождаемости, в Украине нужно увеличивать количество дошкольных учебных заведений и школ

Заступник голови КМДА пропонує освітянам розглядати батьків як інвесторів

Віталій Кличко: У дошкільних навчальних закладах Києва місць не вистачає. У нас черга – 8 тисяч дітей

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів